728
| CreativeProtagon

Το τελευταίο «πακέτο Μητσοτάκη»

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 9 Φεβρουαρίου 2023, 21:20
|CreativeProtagon

Το τελευταίο «πακέτο Μητσοτάκη»

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 9 Φεβρουαρίου 2023, 21:20

Στο πεδίο της οικονομίας επιστρέφει και πάλι η προεκλογική αντιπαράθεση (που άρχισε νωρίς) καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζει το τελευταίο πακέτο παροχών θέλοντας να ανακουφίσει άμεσα τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή μεγάλες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες παρά τη μείωση των φορολογικών βαρών, αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της ακρίβειας.

Οσο αυτό παραμένει το υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα των ψηφοφόρων, η οδηγία που έχουν οι οικονομικοί υπουργοί είναι να μετρήσουν και το τελευταίο ευρώ που μπορεί να περισσέψει από τον προϋπολογισμό και να το μοιράσουν δίκαια. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να αφοπλίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ που επικεντρώνει την προεκλογική του καμπάνια σε υποσχέσεις προς τους οικονομικά αδύναμους.

Σε αυτή τη φάση βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο το οποίο μετρά και ξαναμετρά πόσο κοστίζουν τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φτάσει όλες οι προτάσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ανακοινωθεί έως τις 10 Μαρτίου.

Οι κοινωνικοί εταίροι που συμμετέχουν στη διαβούλευση για τις αυξήσεις έχουν ήδη χωροιστεί σε δύο στρατόπεδα.

-Το πρώτο που είναι οι θεσμικοί παράγοντες, Τράπεζα της Ελλάδος, ΙΟΒΕ, ΚΕΠΕ αλλά και οι εργοδότες που εκπροσωπούνται από το ΣΕΒ, την Ενωση Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος και το ΣΕΤΕ και εισηγούνται αυξήσεις από 3% έως 5,5% με βασικό επιχείρημα ότι δεν πρέπει να τροφοδοτηθεί μέσω της αύξησης του μισθολογικού κόστους ο πληθωρισμός και να εισέλθει η οικονομία σε φαύλο κύκλο «αύξησης μισθών, αύξησης τιμών».

-Το δεύτερο είναι οι μικροί εργοδότες -Ομοσπονδία Εμπόρων και ΓΣΕΒΕΕ- που προτείνουν αυξήσεις 8% προκειμένου να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων που είναι ταυτόχρονα και καταναλωτές και η ΓΣΕΕ που ως συνδικαλιστική οργάνωση ζητά αυξήσεις πάνω από 15% ώστε ο κατώτατος μισθός να υπερβεί τα 800 ευρώ το μήνα από 713 ευρώ σήμερα…

Πότε αποφασίζει το Μαξίμου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Protagon, η απόφαση για το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού θα είναι κατεξοχήν πολιτική και συμβολική καθώς θα αποτελέσει και το «προοίμιο» των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης για την προσεχή τετραετία. Αλλωστε οι «καλύτεροι μισθοί για όλους» είναι το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής καμπάνιας του κυβερνώντος κόμματος.

Κατόπιν τούτων αυτό που μπορούν να περιμένουν οι εργαζόμενοι είναι γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να προσεγγίσει τα 800 ευρώ το μήνα.

Το μέτρο αυτό, μάλιστα, θα συνδυαστεί με την ανακοίνωση μιας νέας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τον επόμενο χρόνο που θα ελαφρύνει τόσο τους εργοδότες όσο και τους εργαζόμενους που θα δουν σταδιακά τις καθαρές αποδοχές τους να αυξάνονται.

Τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τόσο το χρονοδιάγραμμα όσο και το ποσοστό μείωσης των ασφαλιστικών και άλλων εισφορών που επιβαρύνουν το μισθολογικό κόστος, θα εξαρτηθεί από την τελική απόφαση που θα λάβει το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεννόηση με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για το αν θα καταβληθούν αναδρομικά τα δώρα (13η και 14η σύνταξη) που είχαν κοπεί από τα μνημόνια σε όλους τους συνταξιούχους κι όχι μόνο σε όσους προσέφυγαν και κέρδισαν τα δικαστήρια.

Μια τέτοια απόφαση που αφορά σε 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχους έχει δημοσιονομικό κόστος της τάξης των 2,6 δισ. ευρώ, ποσό που είναι τεράστιο για τον προυπολογισμό.

Λόγω όμως της μεγάλης σημασίας που θα είχε μια τέτοια απόφαση για τους συνταξιούχους εξετάζονται και άλλα σενάρια, προκειμένου να μοιραστεί το δημοσιονομικό κόστος σε βάθος χρόνου.

Το βασικό σενάριο είναι να καταβληθούν τα αναδρομικά σε εξαμηνιαίες ή ετήσιες δόσεις. Η πρώτη πριν από τις εκλογές και οι επόμενες σε βάθος τετραετίας. Πρόκειται στην ουσία για μια πολιτική απόφαση, η οποία όμως, παρά τις πιέσεις από την πλευρά των συνταξιούχων, δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Ολα, όπως είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξη του για την οικονομία «θα κριθούν από τις δημοσιονομικές δυνατότητες».

Eπίδομα Πάσχα και τέλος επιτηδεύματος

Αντιθέτως θεωρείται βέβαιο ότι το Πάσχα θα δοθεί στους συνταξιούχους το επίδομα Πάσχα που θα είναι βοήθημα των 250 – 300 ευρώ στις ομάδες όπου καταβλήθηκε και τα περασμένα Χριστούγεννα.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η παρέμβαση που έχει συζητηθεί είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που βαρύνει με 600 ευρώ το χρόνο τις ατομικές επιχειρήσεις και 1000 ευρώ το χρόνο τα νομικά πρόσωπα (ΟΕ, ΕΕ, ΙΚΑ κα). Οπως σημειώνουν οι οικονομικοί αναλυτές, πρόκειται για τον τελευταίο φόρο που έχει μείνει από την εποχή των μνημονίων και αυτό που εξετάζεται είναι να καταργηθεί οριστικά σε βάθος δύο ετών, δηλαδή να μειωθεί κατά 50% εντός του 2023 και να μηδενιστεί το 2024.

Η κίνηση αυτή και οι ρυθμίσεις οφειλών πρός το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ και την εφορία σε πολλές δόσεις είναι οι ανάσες που μπορεί να δοθούν στους επαγγελματίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...