312
Το κτίριο όπου στεγάζεται η ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη | REUTERS/Ralph Orlowski/File Photo/File Photo

Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο: Νόμιμη αγορά η ομολόγων από την ΕΚΤ το 2015

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 18:15
Το κτίριο όπου στεγάζεται η ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη
|REUTERS/Ralph Orlowski/File Photo/File Photo

Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο: Νόμιμη αγορά η ομολόγων από την ΕΚΤ το 2015

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 18:15

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο με απόφαση του την Τρίτη άνοιξε το δρόμο για την παράταση της συμμετοχής της Bundesbank, της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πρόκειται για μία σημαντική απόφαση η οποία δίνει τέλος σε πολυετή νομική διαμάχη,  η οποία θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα το δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμο το αίτημα ότι η ΕΚΤ δεν παρείχε επαρκείς εξηγήσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (PSPP) που εγκαινίασε το 2015 για υποστηρίξει της οικονομίας της ευρωζώνης.

Κατά του PSPP είχαν προσφύγει ο πρώην πολιτικός της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (SCU) Πέτερ Γκαουβάιλερ και ο ιδρυτής της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Μπερντ Λούκε.

Για το πρόγραμμα αυτό, όπως σημειώνει το politico.eu, είχαν διατυπωθεί αντιρρήσεις σχετικά με την αρχή της αναλογικότητας, μια θεμελιώδη αρχή λειτουργίας της ΕΕ, η οποία ορίζει ότι οι θεσμοί της Ενωσης επιτρέπεται να ενεργούν με τρόπο δικαιολογημένο και απαραίτητο.  Σε προηγούμενη απόφασή του τον Μάιο του 2020 το γερμανικό δικαστήριο είχε τονίσει ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ το 2015 είναι αντίθετο με το γερμανικό δίκαιο (εν μέρει αντισυνταγματικό) εκτός αν αποδεικνυόταν ότι τηρείται η αναλογικότητα.

H EKT με σειρά εγγράφων που αποδέσμευσε τον περασμένο Ιούνιο υποστήριξε τη θέση της ότι τηρείται αυτή η θεμελιώδης προϋπόθεση. Τον περασμένο Ιούλιο το γερμανικό κοινοβούλιο είχε  αποφασίσει ότι η ΕΚT  είχε δράσει με αναλογικότητα – σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε και το Δικαστήριο.

«Είναι προφανές ότι (η κυβέρνηση και η Bundestag) δεν υπερέβησαν τα όριά τους σε ό,τι αφορά την εκτίμηση, την αξιολόγηση και την διακριτική τους ευχέρεια», αναφέρει η απόφαση.

Σημειώνεται ότι το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο θα εξετάσει άλλη μία προσφυγή σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εγκαινίασε η ΕΚΤ το 2020 για τη στήριξη των οικονομιών που επλήγησαν από την πανδημία. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα PEPP  ισοδυναμεί με άμεση χρηματοδότηση των κρατών μελών από την τράπεζα κάτι που απαγορεύεται αυστηρά από  τις συνθήκες της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...