291
Το κλίμα στις αγορές ομολόγων αναθερμάνθηκε την Πέμπτη με την κοινοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΚΤ του Οκτωβρίου | ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Νέο ράλι στα ομόλογα μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της ΕΚΤ

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2020, 20:32
Το κλίμα στις αγορές ομολόγων αναθερμάνθηκε την Πέμπτη με την κοινοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΚΤ του Οκτωβρίου
|ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Νέο ράλι στα ομόλογα μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της ΕΚΤ

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2020, 20:32

Μόνον η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία από τις χώρες της Ευρωζώνης προσφέρουν πλέον θετικές αποδόσεις στους επενδυτές που αγοράζουν κρατικά 10ετή ομόλογα.

Η Πορτογαλία, η οποία συμμετείχε μέχρι χθες στην ομάδα αυτή των χωρών, από σήμερα πλέον έχει αποχωρήσει, μετά την ένταξη του 10ετούς της ομολόγου στη ζώνη των αρνητικών αποδόσεων. (Η Πορτογαλία διαθέτει το τρίτο υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη μετά την Ιταλία και την Ελλάδα, το οποίο αντιστοιχεί στο 136% του ΑΕΠ της.)

Το κλίμα στις αγορές ομολόγων αναθερμάνθηκε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου μετά τη δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον περασμένο μήνα.

Οπως προκύπτει από αυτά, η ΕΚΤ αναμένει μία περαιτέρω εξασθένιση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, γεγονός που όπως προεξοφλεί πλέον η αγορά, θα την ωθήσει να ανακοινώσει σε λίγες ημέρες νέο πακέτο μέτρων.

Συγκεκριμένα αναμένεται να αυξηθεί το πλαφόν του 1,35 τρισ. ευρώ που έχει τεθεί για την αγορά κρατικών ομολόγων από το πρόγραμμα ΡΕΡΡ, στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα.

* Το νέο κύμα ανόδου των τιμών που πυροδοτήθηκε από την ΕΚΤ οδήγησε στην εγχώρια αγορά την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 0,65% από 0,69% που κυμαίνονταν την Τετάρτη, του 5ετούς στο 0,027% από 0,032% και του 15ετούς στο 0,885% από 0,886%

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 58 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,67% έναντι -0,59% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,26%.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα «έπιανε» νωρίς το απόγευμα 1,1906 δολ. από το επίπεδο των 1,1915 δολ. με το οποίο είχε ανοίξει  η αγορά. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1900 δολ.