454
Η Αναλένα Μπέρμποκ δεν έχει εμπειρία, αλλά έχει φρέσκιες ιδέες | Markus Schreiber/Pool via REUTERS

Γερμανία: Νέα πρωτιά για τους Πράσινους στις δημοσκοπήσεις

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2021, 11:44
Η Αναλένα Μπέρμποκ δεν έχει εμπειρία, αλλά έχει φρέσκιες ιδέες
|Markus Schreiber/Pool via REUTERS

Γερμανία: Νέα πρωτιά για τους Πράσινους στις δημοσκοπήσεις

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2021, 11:44

Ενας πράσινος άνεμος αλλαγής πνέει στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας, καθώς νέες δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν το κόμμα των Πρασίνων στην κορυφή, πέντε μήνες πριν τις εθνικές εκλογές.

Το κόμμα της Αναλένα Μπέρμπονκ βρίσκεται μπροστά από τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση της Ανγκελα Μέρκελ.

Το CDU κατάφερε να διατηρηθεί στην εξουσία για πολλά χρόνια, την ώρα που «αδελφά» του κόμματα σε Ιταλία και Γαλλία χάθηκαν από τον πολιτικό χάρτη.

Τώρα όμως, σύμφωνα με έξι από τις 10 πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι συντηρητικοί κινδυνεύουν να χάσουν τις εκλογές για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια.

Στις προηγούμενες εκλογές του 2017, οι Πράσινοι βρέθηκαν στην έκτη θέση. Τώρα, προηγούνται με 27%, έναντι 24% του CDU.

«Μετά από χρόνια ελάχιστων αλλαγών στην ιεραρχία των γερμανικών κομμάτων, για πρώτη φορά υπάρχει η αίσθηση ότι ανακατεύεται η τράπουλα και ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μία ιστορική στιγμή», είπε στον Guardian ο Στέφαν Μερτζ, διευθυντής εταιρείας δημοσκοπήσεων.

Η πανδημία έβλαψε την κυβέρνηση. Οι γερμανοί ψηφοφόροι φαίνεται πως έχουν κουραστεί από τα συνεχή lockdown, τα οποία θεωρούν ότι δεν είχαν την αναμενόμενη επιτυχία, καθώς και το πρόγραμμα εμβολιασμών, που έφερε στην επιφάνεια σοβαρά προβλήματα των κρατικών ψηφιακών υπηρεσιών και της γραφειοκρατίας.

Ο 60χρονος Αρμιν Λάσετ ορίστηκε διάδοχος της Μέρκελ, την ώρα που η καγκελάριος είδε τη δημοτικότητά της να πέφτει στο χαμηλότερο σημείο της 16χρονης ηγεσίας της, το τελευταίο διάστημα.

Η Μπέρμποκ, απόφοιτη του London Schoool of Economics, βρίσκεται στην κορυφή των Πρασίνων τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά δεν έχει εμπειρία διακυβέρνησης. Η εκστρατεία της προτείνει μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση του χρόνου που μπορεί κάποιος να είναι καγκελάριος.

«Η εμπειρία μπορεί να λειτουργήσει ως βαρίδιο, που σε κρατά δεμένο στο παρελθόν. Καινούργιες ιδέες και οράματα συχνά προέρχονται από νέα μυαλά», έγραψε το Der Spiegel για την Μπέρμποκ.

Δεν είναι όμως σίγουρο το μέλλον των Πρασίνων ούτε και η πορεία τους στην κορυφή, καθώς οι γερμανοί ψηφοφόροι έχουν αποδείξει επανειλημένα ότι αγαπούν τη διατήρηση του στάτους κβο.

Το 2005, η Μέρκελ προηγείτο κατά 15% των Σοσιαλδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις, αλλά κέρδισε τελικά με μικρή διαφορά.

Το 2017, οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνταν, αλλά έχασαν από τη CDU.

«Το ερώτημα είναι αν οι Πράσινοι μπορούν να διατηρήσουν την διαφορά τους όταν ανοίξει η οικονομία, ο κόσμος πάει διακοπές και εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Αν η εθνική συζήτηση στραφεί στην οικονομία, το CDU μπορεί να κερδίσει πόντους», εκτίμησε ο Μερτζ.

Ο Ματίας Γιουνγκ, διευθυντής εταιρείας δημοσκοπήσεων, θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι θα εστιάσουν στο μέλλον και όχι στο παρελθόν και τις αδιαμφισβήτητες επιτυχίες της Μέρκελ.

Πάντως, μία είναι η μεγάλη διαφορά σε αυτές τις εκλογές από όλες τις προηγούμενες στη Γερμανία, από το 1949: Για πρώτη φορά, ο άνθρωπος που ηγείται της χώρας, δεν είναι υποψήφιος. Ολοι οι προηγούμενη καγκελάριοι είχαν χάσει τις εκλογές κάποια στιγμή, ενώ ήταν υποψήφιοι ή είχαν παραιτηθεί. Μόνο η Ανγκελα Μέρκελ ολοκλήρωσε τη θητεία της νικήτρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...