309
Ο Τιμ Λόχνερ (στη μέση) πανηγυρίζει τη νίκη του | Sebastian Kahnert/picture alliance via Getty Images

Γερμανία: Μία ακόμα νίκη για την Ακροδεξιά – το AfD εξέλεξε δήμαρχο στη Σαξονία

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2023, 11:25
Ο Τιμ Λόχνερ (στη μέση) πανηγυρίζει τη νίκη του
|Sebastian Kahnert/picture alliance via Getty Images

Γερμανία: Μία ακόμα νίκη για την Ακροδεξιά – το AfD εξέλεξε δήμαρχο στη Σαξονία

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2023, 11:25

Ο Τιμ Λόχνερ έγινε την Κυριακή, ο πρώτος δήμαρχος γερμανικής πόλης ο οποίος εκλέγεται με την υποστήριξη της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).

Ο 53χρονος Λόχνερ, ο οποίος δεν είναι μέλος της AfD, εξελέγη στην Πίρνα της Σαξονίας, η οποία έχει 38.000 κατοίκους, με ποσοστό 38,54%, επικρατώντας της υποψήφιας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 26 Νοεμβρίου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι, η Αριστερά και ακόμη ένας ανεξάρτητος υποψήφιος αποσύρθηκαν, ζητώντας από τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν την υποψήφια του CDU Κάτριν Ντόλινγκερ-Κνουτ, η οποία ωστόσο κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο 31,9%.

Στην Σαξονία, που βρίσκεται στην ανατολική Γερμανία, δεν ισχύει το σύστημα του β’ γύρου με τους δύο πρώτους να αναμετρώνται μεταξύ τους, αλλά διεξάγονται επαναληπτικές εκλογές και αρκεί η απλή πλειοψηφία για την εκλογή του νέου δημάρχου, ο οποίος έχει επταετή θητεία.

«Θέλω να έχω τα αυτιά μου ανοιχτά για όλους στην Πίρνα και να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τον διχασμό στην κοινωνία της πόλης μας», δήλωσε ο Λόχνερ μετά την εκλογή του.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία τον Ιούλιο είχε εκλέξει και άλλον δήμαρχο, στη Ράγκουν-Γιέσνιτς, κωμόπολη περίπου 9.000 κατοίκων στο κρατίδιο Σαξονία-Ανχαλτ, καθώς και περιφερειάρχη στη Θουριγγία, προκαλώντας τη «βαθιά ανησυχία» του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Διεθνούς Επιτροπής του Αουσβιτς.

Πριν από λίγες ημέρες, το τοπικό γραφείο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος χαρακτήρισε την οργάνωση της AfD στην Σαξονία «σίγουρα Aκροδεξιά».

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες αποφάσεις για τις τοπικές οργανώσεις στην Θουριγγία και στη Σαξονία-Ανχαλτ.

Στην Σαξονία, με πρωτεύουσα τη Δρέσδη και μεγαλύτερη πόλη τη Λειψία, το 2024 θα διεξαχθούν κρατιδιακές εκλογές. Εκεί, η AfD προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά κοντά στο 35%.

Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, το ένα τρίτο των ψηφοφόρων στα πέντε κρατίδια στην ανατολική Γερμανία, στηρίζουν το ακροδεξιό κόμμα, το οποίο κατέχει τη δεύτερη θέση σε όλη τη Γερμανία, με 22%, πίσω μόνο από τους Χριστιανοδημοκράτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...