541
Ο Τραμπ στην εξοχική του κατοικία στη Φλόριντα. Κάποιοι αμφισβητούν το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου και εκείνος αντεπιτίθεται | REUTERS/Joe Skipper

Οι ΗΠΑ στον αστερισμό της επανακαταμέτρησης των ψήφων

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2016, 07:52
Ο Τραμπ στην εξοχική του κατοικία στη Φλόριντα. Κάποιοι αμφισβητούν το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου και εκείνος αντεπιτίθεται
|REUTERS/Joe Skipper

Οι ΗΠΑ στον αστερισμό της επανακαταμέτρησης των ψήφων

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2016, 07:52

Μπορεί να ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ; Αυτό είναι ένα ερώτημα που συζητείται από την περασμένη Παρασκευή, όταν η πολιτεία του Ουισκόνσιν δέχτηκε το αίτημα να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων· είναι μια πολιτεία την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε οριακά, για 22.000 ψήφους και του έδωσε 10 εκλέκτορες. Ακολούθησαν και άλλα αντίστοιχα αιτήματα για μια σειρά από πολιτείες-κλειδιά, οπότε το ερώτημα ενισχύεται. Μπορεί κάτι να αλλάξει;

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσε να χαρακτηρίσει γελοία την κίνηση για την επανακαταμέτρηση όπως αυτή που αποφασίστηκε για το Ουισκόνσιν. Παράλληλα δε, προχώρησε με μήνυμά του στο Twitter σε μια μάλλον γενικευμένη καταγγελία (που μάλιστα δεν αποκαθιστά το έλλειμμα αξιοπιστίας των εκλογών) ότι πολλά εκατομμύρια πολιτών «ψήφισαν παράνομα» – μια ευθεία βολή κατά όσων του υποδεικνύουν ότι η Χίλαρι Κλίντον επικράτησε με εντυπωσιακή διαφορά, άνω των δύο εκατομμυρίων, στη λεγόμενη «λαϊκή ψήφο», που όμως δεν μετρά για το ποιος πάει στον Λευκό Οίκο.

Οι νέες δηλώσεις του Τραμπ ακολούθησαν την απόφαση της Κλίντον να αποδεχτεί το αίτημα του κόμματος των Πρασίνων για επανακαταμέτρηση, μετά τις καταγγελίες που έγιναν από διάφορους εκλογολόγους ότι σε τρεις πολιτείες διαπιστώνονται παρατυπίες σε ό,τι αφορά την ψήφο με ηλεκτρονικά μηχανήματα.

Οι καταγγέλλοντες δεν έχουν μιλήσει για νοθεία, αλλά τονίζουν ότι υπάρχει κάτι που ίσως χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρχές.

Ωστόσο, ακόμα και αν προχωρήσει η διαδικασία δεν αναμένεται να υπάρξει σοβαρή επίπτωση στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Η πλευρά της Κλίντον είχε από το Σάββατο αναφέρει ότι θα βοηθήσει στο αίτημα της προέδρου του κόμματος των Πρασίνων Τζιλ Στάιν, η οποία ζήτησε εκ νέου καταμετρήσεις σε αρκετές πολιτείες. Κατά τη Στάιν τα μηχανήματα ψηφοφορίας που χρησιμοποιούνται σε αρκετές πολιτείες είχαν αλλοιωθεί (tampered). «Θέλουμε να γνωρίζουμε τι έγινε με την ψήφο μας και ότι οι ψήφοι καταμετρώνται. Δεν είναι κομματική προσπάθεια, πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην εκλογική διαδικασία», εξήγησε σε δήλωση της η Στάιν.

Από την πλευρά του, σε δήλωσή του ο Τραμπ τόνισε ότι «ο λαός μίλησε» και ότι «οι εκλογές έχουν ολοκληρωθεί» σπεύδοντας να κλείσει από την πλευρά του κάθε σχετική συζήτηση.

Προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο, έγραψε στο Twitter την Κυριακή ότι όχι μόνο κέρδισε συντριπτικά το κολέγιο των εκλεκτόρων αλλά «κέρδισα την ψήφο του λαού, αν αφαιρέσει κανένας τα εκατομμύρια που ψήφισαν παράνομα».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει «σοβαρή νοθεία» στη Βιρτζίνια, το Νιου Χάμσαΐρ και τη Καλιφόρνια, τρεις πολιτείες που κέρδισε η Κλίντον, μια νοθεία που κατά τον Τραμπ αποσιωπούν τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Τραμπ δεν αιτιολόγησε καθόλου αυτές τις αναφορές. Από την ως τώρα μέτρηση, η Κλίντον έχει συγκεντρώσει σε παναμερικανικό επίπεδο πάνω από δύο εκατομμύρια περισσότερους ψήφους από τον Τραμπ.

Να σημειωθεί ότι και από τον Λευκό Οίκο είχε γίνει προγενέστερα δήλωση ότι οι εκλογές αποτυπώνουν την λαϊκή βούληση, κατ’ουσίαν, δηλαδή, μια δήλωση αποδοχής του αποτελέσματος.

Αλλά ο Τραμπ απέρριψε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και την προσπάθεια της Στάιν μιλώντας για μια «απάτη» και για το ότι απλά  πρόκειται για «μια προσπάθεια  να γεμίσει τα ταμεία της με χρήμα» και ότι μαζί της τάσσονται οι Δημοκρατικοί «που έχασαν άσχημα και έχουν πεσμένο ηθικό».

Προσπάθειες για επανακαταμέτρηση ψήφων και αλλαγή του τελικού αποτελέσματος είχε γίνει και το 2000 όταν ο Αλ Γκορ, ο οποίος επίσης είχε πάρει 500.000 περισσότερες ψήφους από τον Τζορτζ Μπους παναμερικανικά, είχε χάσει οριακά την πολιτεία της Φλόριντα και μαζί της την προεδρία. Αλλά δεν άλλαξε κάτι. Και η ιστορία γράφτηκε όπως γνωρίζουμε…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...