462
«Η Γαλλία θέλει αλήθεια και δράση» ανέφερε ο Φρανσουά Φιγιόν στην ομιλία που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων | REUTERS/Philippe Wojazer

Νίκη του Φιγιόν στις εκλογές της γαλλικής Δεξιάς

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2016, 22:05
«Η Γαλλία θέλει αλήθεια και δράση» ανέφερε ο Φρανσουά Φιγιόν στην ομιλία που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
|REUTERS/Philippe Wojazer

Νίκη του Φιγιόν στις εκλογές της γαλλικής Δεξιάς

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2016, 22:05

Με συντριπτική διαφορά εκλέγεται υποψήφιος της Κεντροδεξιάς στη Γαλλία o Φρανσουά Φιγιόν. Ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής το ποσοστό του ξεπερνούσε το 67%, έναντι του 33% του Αλέν Ζιπέ, με βάση τα στοιχεία από τα 4/5 των εκλογικών τμημάτων.

Λαμβάνει, λοιπόν, το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του 2017 σε μια εκλογική διαδικασία στην οποία προσήλθαν περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια εκλογείς.

Ο υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης και πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας δήλωσε μετά τη νίκη του: «O,τι ενώνει την παράταξή μου είναι σημαντικότερο σε σύγκριση με ό,τι την διχάζει». Τόνισε ότι οι ψηφοφόροι θέλουν ελευθερία και σεβασμό, ενώ υπογράμμισε ότι η νίκη του «διέψευσε όλα τα σενάρια που είχαν γραφτεί από πριν».

«Για να πετύχω στο μέλλον έχω την ανάγκη όλων σας» , είπε ο Φιγιόν ενώπιον υποστηρικτών του, υπογραμμίζοντας ότι η νίκη του στις προκριματικές εκλογές αποτέλεσε «νίκη πεποιθήσεων». Ανέφερε πως «τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει έναν λαό που ορθώνεται για να εργασθεί για το μέλλον του και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να φθάσουμε μακριά το 2017». «Μια ελπίδα γεννήθηκε σήμερα, η φιλοδοξία μου είναι να την μεγαλώσω για τη Γαλλία και για τη Δημοκρατία», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «η Γαλλία δεν μπορεί να ανεχτεί την υποβάθμισή της. Θέλει αλήθεια και δράση».

Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτές τις ώρες έχει «μια ιδιαίτερη σκέψη για τον Σαρκοζί», που ηττήθηκε στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών, ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα «φιλίας, εκτίμησης και σεβασμού» προς τον Αλέν Ζιπέ. Ο τελευταίος αναγνώρισε την ήττα του και δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον Φιγιόν στις εκλογές του 2017.

Στον απόηχο του θριάμβου του Φιγιόν, δημοσιεύτηκαν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση από το Harris Poll, που αναμετέδωσε το Europe Elects, ο Φιγιόν θα επικρατούσε της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2017, με 67% έναντι 33%.

Oπως σχολιάζει το Reuters, τα βλέμματα στρέφονται τώρα στους Σοσιαλιστές με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα της χώρας, ενώ ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα τις προθέσεις του σχετικά με το ενδεχόμενο εκ νέου διεκδίκησης της γαλλικής προεδρίας.

Tα στοιχεία σχετικά με το πώς διαμορφώθηκε η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών της κεντροδεξιάς παράταξης έδειξαν ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν 4,5% μεγαλύτερη σε σύγκριση με εκείνη κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ο Φιγιόν τάσσεται μεταξύ άλλων υπέρ άμεσων και δραστικών μέτρων, όπως η περικοπή 500.000 θέσεων από τον δημόσιο τομέα (μέσα από πάγωμα προσλήψεων και μη ανανέωση συμβάσεων) και η διεύρυνση του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων στις 39 ώρες χωρίς απαραίτητα επιπλέον μισθό.

Ζητά μάλιστα απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες για τη διεύρυνση του εβδομαδιαίου χρόνου από τις 35 ώρες που ισχύει σήμερα θεωρητικά έως και τις 48 ώρες, το μέγιστο που επιβάλλει η ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...