615
Ο Εμανουέλ Μακρόν μιλά στα εγκαίνια του γαλλικού φεστιβάλ «Σταυροδρόμια» στο Πεκίνο, την Τετάρτη | REUTERS/Gonzalo Fuentes

«Γέφυρες» Μακρόν στο Πεκίνο: Κίνα και Ευρώπη δεν πρέπει να χωρίσουν

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2023, 16:36
Ο Εμανουέλ Μακρόν μιλά στα εγκαίνια του γαλλικού φεστιβάλ «Σταυροδρόμια» στο Πεκίνο, την Τετάρτη
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

«Γέφυρες» Μακρόν στο Πεκίνο: Κίνα και Ευρώπη δεν πρέπει να χωρίσουν

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2023, 16:36

Φτάνοντας στο Πεκίνο την Τετάρτη, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η Κίνα μπορεί «να διαδραματίσει ένα μείζονα ρόλο» για να «βρεθεί μια οδός ειρήνης» στην Ουκρανία.

«Η Κίνα πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο. Πρόκειται για τη βούληση να αναληφθεί ευθύνη και να καταβληθεί προσπάθεια για να οικοδομηθεί μια οδός προς την ειρήνη», δήλωσε ο Μακρόν σε ομιλία του ενώπιον της γαλλικής κοινότητας στην Κίνα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ουδέποτε καταδικάσθηκε επισήμως από το Πεκίνο, βρίσκεται στην κορυφή των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν την Πέμπτη, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σι Τζινπίνγκ.

«Αυτός ο πόλεμος, τον οποίο έχω χαρακτηρίσει επανειλημμένα ιμπεριαλιστικό, αποικιοκρατικό, ήρθε πράγματι να ποδοπατήσει πολλές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τον οποίο δύο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως εμείς, οφείλουν απολύτως να υπερασπίζονται», δήλωσε αναφερόμενος στη Γαλλία και την Κίνα.

«Πιστεύω πως το να τις υπερασπιστούμε, σημαίνει να βαδίσουμε μαζί και να βρούμε ένα δρόμο ειρήνης», πρόσθεσε ο πρόεδρος Μακρόν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα, «λόγω της στενής σχέσης της με τη Ρωσία, η οποία υπογραμμίσθηκε και πάλι τις τελευταίες ημέρες» με την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του κινέζου προέδρου στη Μόσχα, μπορεί «να διαδραματίσει ένα μείζονα ρόλο» στη διευθέτηση της σύγκρουσης. Ο «διάλογος» με τις αρχές του Πεκίνου είναι κατά συνέπεια «απαραίτητος», δήλωσε.

Ο γάλλος πρόεδρος κατεβαίνει από το προεδρικό αεροσκάφος, στο αεροδρόμιο του Πεκίνου – REUTERS/Gonzalo Fuentes/Pool

«Εμείς αποφασίσαμε από την αρχή της σύγκρουσης να βοηθήσουμε αυτόν που δέχεται επίθεση και δηλώσαμε επίσης με μεγάλη σαφήνεια πως όποιος θα βοηθούσε τον επιτιθέμενο, θα ήταν συνεργός σε μια παραβίαση του διεθνούς Δικαίου», δήλωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως δεν θα χρησιμοποιήσει την απειλή των κυρώσεων στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Σι επειδή, «οι απειλές δεν είναι ποτέ ένας καλός τρόπος για να συνεργάζεσαι». Επίσης παραδέχθηκε πως «δεν διάβασε στις κινεζικές δηλώσεις, ούτε καν στο τέλος της συνόδου κορυφής που έγινε στη Μόσχα, δηλωμένη βούληση να δοθούν όπλα στη Ρωσία».

Εμφαση στις οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις Κίνας – Γαλλίας

Ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος δεν είχε επισκεφθεί την Κίνα από το 2019 εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, θέλησε να αποστασιοποιηθεί από τις ΗΠΑ που βρίσκονται σε σύγκρουση με το Πεκίνο τα τελευταία χρόνια.

«Ολο και περισσότερο ακούμε φωνές που εκφράζουν έντονη ανησυχία για το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στη Δύση και την Κίνα. Και κατά κάποιο τρόπο καταλήγουν σε αναπόφευκτη αύξηση των εντάσεων», δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του γι’ αυτό. «Δεν θέλω να πιστέψω αυτό το σενάριο», τόνισε.

Για να επιδείξει την ενότητα της Ευρώπης σ’ αυτή τη θέση περί «δέσμευσης», ζήτησε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τον συνοδεύσει σε μία από τις συνομιλίες που θα έχει με τον Σι Τζινπίνγκ, όπως είπε.

Εχοντας γύρω του περισσότερους από 50 επικεφαλής γαλλικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων αυτούς της Airbus, της EDF και της Veolia, ο Μακρόν δήλωσε πως η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να «χωριστούν» από την Κίνα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά να παραμείνουν σε μια «ρεαλιστική και φιλόδοξη οδό».

«Δεν πρέπει να αποσυνδεθούμε, να χωριστούμε από την Κίνα», δήλωσε ο Μακρόν, αλλά «να δεσμευθούμε για να συνεχίσουμε να έχουμε μια εμπορική σχέση με την Κίνα».

«Σημαντικά συμβόλαια θα υπογραφούν» την Πέμπτη, δήλωσε χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

Την Παρασκευή, ο Μακρόν θα μεταβεί στην Καντόνα, στη νότια Κίνα.

Το Παρίσι ποντάρει τώρα στην «επανασύνδεση» των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και θέλει να επαναληφθούν οι ανταλλαγές, κυρίως μεταξύ των φοιτητών.

Για αυτό ο Μακρόν, θέλοντας να τονίσει τους πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, εγκαινίασε το γαλλοκινεζικό φεστιβάλ «Σταυροδρόμια», το οποίο παρουσιάζεται ως το μεγαλύτερο ξένο φεστιβάλ στην Κίνα.

Ο γάλλος πρόεδρος συνοδεύεται εκεί από τον σκηνοθέτη Ζαν-Ζακ Ανό, τον  Ζαν-Μισέλ Ζαρ και, από κινεζικής πλευράς, από την ηθοποιό Γκονγκ Λι και τον ζωγράφο Γιαν Πέι-μινγκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...