524
Μακρόν, Σι, Φον ντερ Λάιεν. Τι θα βγει από αυτή τη συνάντηση; | Reuters/CreativeProtagon

Ξαφνικά όλοι οι ευρωπαϊκοί δρόμοι οδηγούν στο Πεκίνο

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2023, 11:20
Μακρόν, Σι, Φον ντερ Λάιεν. Τι θα βγει από αυτή τη συνάντηση;
|Reuters/CreativeProtagon

Ξαφνικά όλοι οι ευρωπαϊκοί δρόμοι οδηγούν στο Πεκίνο

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2023, 11:20

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφτασαν την Τετάρτη στο Πεκίνο. Αποστολή τους; Να πείσουν τον Σι Τζινπίνγκ να… πείσει τον φίλο του τον Βλαντίμιρ Πούτιν να δώσει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο ρεπορτάζ των λονδρέζικων Times, για την επίσκεψη των δύο ευρωπαίων αξιωματούχων στην κινεζική πρωτεύουσα, σημειώθηκε πως ο γάλλος πρόεδρος θέλει να κάνει «τον καλό» στον Σι Τζινπίνγκ, με τον οποίο ισχυρίζεται ότι έχει καλύτερες σχέσεις από ό,τι με πολλούς άλλους ηγέτες. Αντίθετα η Φον ντερ Λάιεν, που την περασμένη εβδομάδα έκανε πρωτοφανή, για τα δικά της δεδομένα, επίθεση στην Κίνα, μάλλον δεν αναμένει και την πιο θερμή υποδοχή.

Η βρετανική εφημερίδα –που δύσκολα θα γράψει καλό λόγο για τους Γάλλους– τονίζει ότι ο Μακρόν μάλλον έχει υπερβολικές προσδοκίες και τρέφει αυταπάτες αν θεωρεί ότι ο Σι θα τον ακούσει και θα χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να αποσύρει ο Πούτιν τα στρατεύματά του από την Ουκρανία.

Οι επικριτές του τον προειδοποιούν ότι το Πεκίνο θα χρησιμοποιήσει την επίσκεψη για να προωθήσει τους δικούς του στόχους, ενώ θα προσπαθήσει να αναδείξει τις διαιρέσεις τόσο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, όσο και μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες θέλουν να υπενθυμίσουν ότι είναι αντίθετες στην «παραπληροφόρηση» και τον «οικονομικό εξαναγκασμό» της Κίνας.

Το διακύβευμα είναι υψηλό, καθώς το 20% των εισαγωγών της ΕΕ προέρχεται από την Κίνα, σε σύγκριση με το 12% από τις ΗΠΑ.

Ο Τιερί Μπρετόν, ο γάλλος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ότι η ΕΕ έχει πάψει να είναι «αφελής» όσον αφορά την Κίνα και διαθέτει οικονομικά όπλα που μπορεί χρησιμοποιήσει εναντίον του Πεκίνου.

Υποστήριξε επίσης ότι η Κίνα θα βυθιζόταν σε ύφεση και κοινωνική κρίση εάν το ευρωπαϊκό μπλοκ έκλεινε τις πόρτες του στα κινεζικά προϊόντα.

Ενας γάλλος αξιωματούχος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο Μακρόν, ο οποίος πήγε για τελευταία φορά στην Κίνα το 2019, πριν την πανδημία, ανυπομονεί να βρεθεί μακριά από τα προβλήματά του στο εσωτερικό της Γαλλίας και να κάνει ένα ευχάριστο διάλλειμα πίνοντας τσάι με τον Σι.

Κατά την προηγούμενη επίσκεψή του οι δύο ηγέτες είχαν πολύωρες συζητήσεις σε καλό κλίμα. «Ο πρόεδρος είναι αναμφίβολα ένας από τους ελάχιστους αρχηγούς κρατών στον κόσμο που μπορούν να έχουν συζητήσεις με τον Σι Τζινπίνγκ που διαρκούν έξι ή επτά ώρες», είπε ο αξιωματούχος.

Οσον αφορά την Ουκρανία, ο Μακρόν δεν πρόκειται να πιέσει το Πεκίνο να καταγγείλει την εισβολή των Ρώσων, καθώς αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το Πεκίνο.

Αντ’ αυτού, θα επιδιώξει «να βρει την ευκαιρία για να προτείνει πρωτοβουλίες προς όφελος του ουκρανικού πληθυσμού και στη συνέχεια να ανοίξει τον δρόμο για τον εντοπισμό μίας μόνιμης λύσης».

Ο Μακρόν θα πει επίσης στον Σι ότι θα ήταν «καταστροφικό» αν η Κίνα προμήθευε όπλα στη Ρωσία.

Πάντως, ο Μαρκ Ζουλιέν, επικεφαλής ερευνών για την Κίνα στο Κέντρο Ασιατικών Σπουδών του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και η Τατιάνα Καστουέβα-Ζαν, διευθύντρια του αντίστοιχου Κέντρου για τη Ρωσία, δήλωσαν: «Οι προσπάθειες αρκετών ευρωπαίων ηγετών να μεταβούν στο Πεκίνο (Σολτς και Σάντσεθ νωρίτερα φέτος) για να αναζητήσουν μια λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία δεν είναι μόνο απατηλές, αλλά συμβάλλουν επίσης στην τροφοδότηση του στόχου της Κίνας να παρουσιάζεται ως ειρηνικός και εποικοδομητικός παράγοντας, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τη Ρωσία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...