837
Ο αιμοσταγής και ασύλληπτος δολοφόνος της οικογενείας του, ο διαβόητος Ξαβιέ Ντιπόν ντε Λιγκονέ, βοήθησε το περιοδικό Society να ξεπουλήσει στα περίπτερα | Society-magazine.fr/CreativeProtagon

Γαλλία: Το περιοδικό που ξεπούλησε φωτίζοντας τη φρίκη της Ναντ

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2020, 22:45
Ο αιμοσταγής και ασύλληπτος δολοφόνος της οικογενείας του, ο διαβόητος Ξαβιέ Ντιπόν ντε Λιγκονέ, βοήθησε το περιοδικό Society να ξεπουλήσει στα περίπτερα
|Society-magazine.fr/CreativeProtagon

Γαλλία: Το περιοδικό που ξεπούλησε φωτίζοντας τη φρίκη της Ναντ

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2020, 22:45

Η μεγάλη αλήθεια ότι τους ανθρώπους ελκύει πάντα το αίμα που λιμνάζει μέσα σε πηχτό μυστήριο έχει αποδειχτεί τόσο στην αστυνομική λογοτεχνία όσο και στον Τύπο και, στις ημέρες μας, στο Ιντερνετ. Ολοι είμαστε φιλοπερίεργοι με τα αποτρόπαια εγκλήματα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν μας αφορούν στο παραμικρό. Το αίμα πρέπει να είναι οπωσδήποτε ξένο και, αν γίνεται, ο δολοφόνος ασύλληπτος ώστε να έχει περισσότερο ενδιαφέρον η υπόθεση. Οι Γάλλοι αναγνώστες φαίνεται ότι είναι μεγάλοι φαν του φρικώδους εγκλήματος και του μανιακού φονιά.

Προ ημερών το περιοδικό Society έκανε μπαμ στις πωλήσεις του καθώς δημοσίευσε το δεύτερο μέρος της πολυετούς έρευνάς του για την περίφημη υπόθεση του αριστοκρατικής καταγωγής επιχειρηματία Ξαβιέ Ντιπόν ντε Λιγκονέ που εξαφανίστηκε έπειτα από την ανεύρεση, τον Απρίλιο του 2011, των πτωμάτων των μελών της οικογενείας του στο σπίτι τους στη Ναντ.

Η έρευνα των 77 σελίδων που δημοσιεύτηκε σε δύο μέρη αυτό το καλοκαίρι από το περιοδικό πούλησε αμέσως 280.000 αντίτυπα. Αυτό που εξήψε το αναγνωστικό ενδιαφέρον ήταν ο υπότιτλός της: «Πού πήγε ο Ντε Λιγκονέ, Ποιος ήταν στ’ αλήθεια;»

Το Society με τον πατροκτόνο και συζυγοκτόνο Λιγκονέ στο εξώφυλλο

Η συζήτηση στα σόσιαλ μίντια για τον ύποπτο σίριαλ κίλερ, τον εξαφανισμένο σύζυγο και πατέρα των θυμάτων, βοήθησε στο ξεπούλημα του τιράζ. Το γαλλικό περιοδικό ευχαριστεί τα ιντερνετικά Μέσα από βάθους καρδίας: το τεύχος κυκλοφόρησε στις 6 Αυγούστου και ενθουσίασε τους Γάλλους και, με τη σειρά τους, οι πωλήσεις ενθουσίασαν εκδότη και συντάκτες.

Το περιοδικό παρουσίασε την ολοκλήρωση της έρευνάς του ως αποκάλυψη «όλων των παρανοήσεων, των ψευδών και των συμπτώσεων τα οποία επί μία δεκαετία σχεδόν συνόδευαν το κυνηγητό του άνδρα που δολοφόνησε την οικογένειά του». Το πρώτο μέρος της έρευνας είχε δημοσιευτεί στις 23 Ιουλίου, εκτυπώθηκε σε 130.000 αντίτυπα, ενώ το δεύτερο μέρος σε τιράζ 150.000 αντιτύπων. Ξεπούλησε, όπως είπαμε, αλλά οι Γάλλοι ακόμη διψούν για περισσότερα στοιχεία. Για το γιατί και το πώς, όσον αφορά τις ανθρωποκτονίες αλλά και την πιθανολογούμενη διαφυγή του Ντε Λιγκονέ στο εξωτερικό.

Η ανακριτική σκαπάνη έφερε στο φως τις συνθήκες των εγκλημάτων και σόκαρε τους Γάλλους. Για τους ανακριτές, ο σύζυγος και πατέρας σκότωσε με καραμπίνα τη 48χρονη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους (ηλικίας από 20 μέχρι 13 ετών) στις αρχές Απριλίου 2011 και αφού προηγουμένως τους είχε όλους ναρκώσει, ενώ στη συνέχεια έθαψε τα πτώματά τους στον κήπο του οικογενειακού σπιτιού, στη Ναντ. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: μαζί με τους δικούς του ανθρώπους, ο φονιάς εξετέλεσε και τα δύο σκυλιά του σπιτιού. Κατόπιν ο Ντε Λιγκονέ εξαφανίστηκε. Κυνηγήθηκε φυσικά από τη γαλλική αστυνομία, όμως δίχως αποτέλεσμα.

Ο Τύπος, οι εκδόσεις βιβλίων, οι ιστοσελίδες και τα σόσιαλ μίντια ασχολήθηκαν με το θέμα όλα αυτά τα χρόνια, δημιουργώντας ένα μυθιστόρημα μέσα στην παραγματική ιστορία οικογενειακής φρίκης.

Καλόγερος σε μοναστήρι

Με την πάροδο του χρόνου ο φονιάς αναζητήθηκε και στην Ιταλία, στον Βορρά, κοντά στις Αλπεις, αλλά και μέχρι τα νερά της Γένοβας, ενώ ανακοινώθηκε ακόμη και η… σύλληψή του από ευφάνταστους σκωτσέζους αστυνομικούς. Ωστόσο παρέμενε ασύλληπτος. Ετσι φτιάχτηκε ο μύθος ενός αινιγματικού, ψυχρού και ευφυούς κατά συρροήν δολοφόνου. Για τον Ντε Λιγκονέ υπήρξαν εκδοχές που θύμισαν ακόμη και την ιστορία του αρχιναζιστή Μάρτιν Μπόρμαν, συνεγκλείστου του Χίτλερ στο μπούνκερ, προτού βρεθεί το λείψανό του στο Βερολίνο, όταν κάποιοι πίστευαν ότι έγινε καθολικός παπάς στη Λατινική Αμερική! Ετσι και για τον φονιά της Ναντ, κυκλοφόρησε η φήμη ότι κρύβεται σε μοναστήρι… Υπάρχει και μία διαφορετική εκδοχή ότι ο Ντε Λιγκονέ είχε συνεργούς και έτσι κατάφερε να δραπετεύσει. Α, και μία επιπλέον, μάλλον ακραία: ότι ήταν μυστικός πράκτορας που συνεργάστηκε με τις αμερικανικές υπηρεσίες…

Στην πραγματικότητα των διαπιστωμένων στοιχείων ο ευγενής στην καταγωγή και αχρείος στα έργα Ντε Λιγκονέ ήταν επιχειρηματίας με πολυτελή βίο και πλήθος χρεών και με μεγάλο πάθος για την Αμερική που διευκόλυνε τα ταξίδια του και τις εμπορικές δοσοληψίες του. Πάντως οι δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα για το περιοδικό επικεντρώθηκαν στην οικογενειακή ζωή του, στις αμφιλεγόμενες σχέσεις με τη σύζυγό του, στις θρησκευτικές, σχεδόν μυστικιστικές εμμονές του, αλλά και σε ένα πιθανό «τρίο» με έναν από τους πιο στενούς φίλους του…

Ηρωας σε σειρά του Netflix

Η σκοτεινή ιστορία του Ξαβιέ Ντιπόν ντε Λιγκονέ επανήλθε αρχικά μέσω της νέας σειράς «Unsolved Mysteries» που έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Ιούλιο στο Netflix. Η σειρά αποτελείται από έξι αυτοτελή επεισόδια με ιστορίες εγκλημάτων και μυστηρίου που δεν έχουν διαλευκανθεί από την αστυνομία.

Το τρίτο κατά σειράν επεισόδιο με τίτλο «Το σπίτι του τρόμου» παρουσιάζει την απίστευτη υπόθεση της Ναντ μέσα από μαρτυρίες και αρχειακό υλικό.

Οπως είναι λογικό, το μεγαλύτερο μέρος του νεανικού κοινού της δημοφιλούς πλατφόρμας έμαθε από το συγκεκριμένο επεισόδιο την ιστορία που στοιχειώνει μέχρι σήμερα την παραποτάμια πόλη της Γαλλίας. Οι αναζητήσεις στο Google για τον άφαντο αριστοκράτη δολοφόνο εκτοξεύτηκαν, και φυσικά χιλιάδες άνθρωποι θέλησαν να μάθουν όσα περισσότερα ήταν δυνατόν για τη φρικιαστική ιστορία.

Το επεισόδιο ολοκληρώνεται με εικασίες για το πού μπορεί να βρίσκεται σήμερα ο Ξαβιέ Ντιπόν ντε Λιγκονέ και με μία παράκληση προς τους θεατές: «Αν γνωρίζει κάποιος οποιαδήποτε πληροφορία για την υπόθεση, να επικοινωνήσει στο unsolved.com».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...