570
Οικογένεια Παλαιστίνιων απολαμβάνει τη θάλασσα στην παραλία της Γιάφα | REUTERS/Amir Cohen

Ελεύθεροι οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης, αλλά για… βουτιές

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2020, 11:53
Οικογένεια Παλαιστίνιων απολαμβάνει τη θάλασσα στην παραλία της Γιάφα
|REUTERS/Amir Cohen

Ελεύθεροι οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης, αλλά για… βουτιές

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2020, 11:53

Γιατί όσα θα διαβάσετε παρακάτω είναι είδηση; Διότι η Γιάφα είναι προάστιο του Τελ Αβίβ και ακριβώς εκεί, στην παραλία της, πήγαν με τις ευλογίες των ισραηλινών αρχών οι Παλαιστίνιοι της αποκλεισμένης Δυτικής Οχθης και πήραν το μπάνιο τους. Να, λοιπόν, που όλα γίνονται στη γη των Βιβλικών θαυμάτων, ακόμη και σύγχρονα θαύματα.

Το ισραηλινό Μέσο Haaretz πρόβαλε την ιστορία υπογραμμίζοντας ότι «ο στρατός έκανε τα στραβά μάτια» και ότι «οι Παλαιστίνιοι απόλαυσαν την ακρογιαλιά και τα κύματα». Εγραψε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο «ήταν πολύ ξεχωριστό» για μία 45χρονη Παλαιστίνια και για τα πέντε παιδιά της, για μία οικογένεια δηλαδή που ζει στο χωριό Μπιλίν της Δυτικής Οχθης, πέρασε το τείχος και έφτασε στην πλαζ.

«Τα παιδιά μου δεν είχαν δει ποτέ τους τη θάλασσα. Για αυτά ήταν το σημαντικότερο αξιοθέατο του κόσμου» είπε η μάνα των πέντε παιδιών στο Haaretz. Οι Ισραηλινοί πρόβαλαν και την παρακάτω δήλωσή της: «Το να αγγίζεις το αλμυρό νερό και να παίζεις στην άμμο ήταν η φθηνότερη ψυχαγωγία που θα μπορούσα να προσφέρω στα παιδιά μου».

Νεαροί Παλαιστίνιοι διασκεδάζουν μέσα στη θάλασσα (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, συνεπώς, έμεινε αξέχαστο σε χιλιάδες Παλαιστινίους, ειδικά στα παιδιά και στους εφήβους, σε όσους τέλος πάντων κατάφεραν να πάνε στην παραλία ύστερα από χρόνια περνώντας από την άλλη πλευρά του τείχους.

Ο ισραηλινός στρατός απλώς παρατηρούσε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το βράδυ όμως άνοιξε τους προβολείς ώστε να εξασφαλιστεί η επιστροφή των κολυμβητών στη Δυτική Οχθη. Κάποια γυναίκα είπε: «Δεν αισθανθήκαμε ότι απειλούμασταν».

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο στο Haaretz είναι όμορφες και κυρίως ειρηνικές.

Δείχνουν γυναίκες με καλυμμένα τα σώματά τους και νέους γελαστούς μέσα στο θαλασσινό νερό, αλλά και την πορεία των πεζοπόρων που ήταν φορτωμένοι με καλάθια και τσάντες, με τα χρειώδη για την εκδρομή τους. Λες και ήταν κανονικοί κολυμβητές μιας αυγουστιάτικης Κυριακής σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Περνώντας μέσα από τα συρματοπλέγματα για μια βουτιά (EPA/ALAA BADARNEH)

Μόλις οι Παλαιστίνιοι πέρασαν το τείχος επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία. Λέει κάποια άλλη Παλαιστίνια: «Στην ισραηλινή πλευρά υπήρχε ένα λεωφορείο που μας περίμενε, πλήρωσα 30 σεκέλ (περί τα 9 δολάρια) και πήγαμε στη Γιάφα. Δεν υπήρχε τίποτα απειλητικό. Εξεπλάγην σαν είδα τους εβραίους στρατιώτες που μας κοιτούσαν χωρίς να μας ενοχλούν καθόλου». Και μία τρίτη συμπληρώνει, με κάποια δόση ειρωνείας: «Ο κοροναϊός μάς συνέτριψε όλους οικονομικά, φαίνεται ότι τώρα μάς χρειάζεται η ισραηλινή οικονομία»…

Το ταξίδι από την Ανατολή στη μεσογειακή παραλία ήταν εκδήλωση που συντονίστηκε μέσω των σόσιαλ μίντια. Οι εκτιμήσεις για το πολιτικό μπαγκράουντ της όλης ιστορίας ποικίλλουν: άλλοι μιλούν για διαμαρτυρία του λαού εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής η οποία προσπαθεί να περιορίσει την κυκλοφορία για να αποτρέψει τη διάδοση του κορονοϊού, άλλοι αναρωτιούνται γιατί το Ισραήλ δεν έκανε κανέναν έλεγχο στους κολυμβητές όταν πέρασαν το τείχος.

Η τέταρτη γυναίκα της ιστορίας μας, κολυμβήτρια και αυτή, δεν πολυσκοτίζεται για πολιτικό συμπέρασμα. Για αυτήν τα πράγματα είναι κρυστάλλινα σαν τα νερά της Μεσογείου: «Δεν ξέρω πώς το βλέπει το Ισραήλ, όμως για εμένα αυτές είναι οι παραλίες της Παλαιστίνης. Ετσι πήγαμε εκεί, με ή και χωρίς άδεια. Και αυτό είναι αρκετό. Ηταν και διασκεδαστικό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...