1256
Η εικόνα της φωτιάς που ξέσπασε στην Πεντέλη ήταν αποκαρδιωτική το βράδυ της Τρίτης | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / IntimeNews

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Πεντέλη

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2022, 18:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/07/2022 01:03
Η εικόνα της φωτιάς που ξέσπασε στην Πεντέλη ήταν αποκαρδιωτική το βράδυ της Τρίτης
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / IntimeNews

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Πεντέλη

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2022, 18:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/07/2022 01:03

Μάχη με τις φλόγες δίνουν από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης οι πυροσβέστες αλλά και οι κάτοικοι στο Νταού Πεντέλης από μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή.

Λίγο μετά τις 23:00, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα ήταν κάπως βελτιωμένη στο Ντράφι, ενώ οι δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στις περιοχές Καλύβια, Καλλιθέα και Ανθούσα, με σκοπό να δημιουργήσουν «ασπίδα» μεταξύ του δάσους και των κατοικιών. Μέχρι εκείνη την ώρα δεν υπήρχε καμία πληροφορία για εγκλωβισμένους ή τραυματίες.

Ο λόφος του Λυκαβηττού με φόντο τη φωτιά στην Πεντέλη (REUTERS/Stelios Misinas)

Στον πρότυπο οικισμό του Ντραφίου, απ’ όπου έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι από νωρίς το απόγευμα, δεν υπήρχε ηλεκτροδότηση. Πολλοί πυλώνες καταστράφηκαν και σε πολλά σημεία το δίκτυο έχει υποστεί βλάβες.

Συνολικά 420 πυροσβέστες με 85 οχήματα ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες. Στην κατάσβεση συνέδραμαν και δυνάμεις της Περιφέρειας Αττικής με 32 υδροφόρες, 6 χωματουργικά μηχανήματα και 5 λεωφορεία για την εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και πολλούς εθελοντές.

«Είναι ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση με ισχυρούς ανέμους και την φωτιά να εξαπλώνεται σε δύο τεράστια μέτωπα, απειλώντας κατοικημένες περιοχές», δήλωσε ο αντιπεριφερειάχρης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης.

REUTERS/Costas Baltas

Το έργο των πυροσβεστών στην πυρκαγιά συνέδραμαν δυνάμεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, είχαν διατεθεί, από διάφορες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ, 282 αστυνομικοί και 90 οχήματα.

Στη μάχη μετείχαν και οι Ενοπλες Δυνάμεις με δύο ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ από την 2η ΜΑΛ (Μοίρα Αλεξιπτωτιστών) και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών και δύο τροχοφόρους φορτωτές, ενώ ήταν σε ετοιμότητα επέμβασης 150 άτομα, όπως επίσης και λεωφορεία για συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, για την απομάκρυνση κατοίκων.

Παναγιώτης Τζάμαρος / IntimeNews
Γιάννης Λιάκος / IntimeNews

Οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια πριν πέσει το φως του ήλιου με τους κατοίκους σε αρκετές περιπτώσεις να προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά με λάστιχα και κουβάδες.

Λίγο πριν τις 9 δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του Παίδων Πεντέλης. Απομακρύνθηκαν 19 γιατροί και νοσηλευτές και 36 παιδιά τα οποία μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού. Στο Παίδων Πεντέλης μετέβη και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου με στελέχη του ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ που συντόνισαν την ασφαλή εκκένωση.

Τα 21 παιδιά παρέμειναν στα νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού, ενώ τα υπόλοιπα πήραν εξιτήριο.

Σε αυξημένη ετοιμότητα θα βρίσκονται μέχρι νεωτέρας όλα τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θεόδωρο Κολυδά, δυστυχώς, η μέση ένταση των ανέμων τη νύχτα μπορεί να μη ξεπερνά τα 5 με 6 μποφόρ , ωστόσο οι ριπές του ανέμου θα φτάνουν 7-8 μποφόρ. Με άλλα λόγια οι συνθήκες θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολες και το βράδυ, ενώ πριν τα ξημερώματα θα ενισχυθούν.

Σε πλήρη ετοιμότητα για την φιλοξενία οικογενειών που τυχόν χρειαστούν στέγαση μετά τις εκκενώσεις των κατοικιών που προκάλεσε η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε το απόγευμα στο Ντράφι, δήλωσε ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς.

Αναφορικά με τις εκκενώσεις του πληθυσμού επεσήμανε ότι από το Ντράφι κατευθύνονται προς την Παλλήνη και από την Ανθούσα προς τον Γέρακα και ότι «προφανώς ο δήμος Ραφήνας -Πικερμίου διαθέτει κάθε δυνατότητα φιλοξενίας εφόσον παραστεί ανάγκη». Αναφορικά με το μικροκλίμα που αναπτύσσει η πυρκαγιά στα πευκόφυτα και ανομοιογενώς εδαφολογικά επίπεδα, τονίζει ότι «δυστυχώς εξαπλώνεται σαν χταπόδι και πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα».

Γιάννης Λιάκος / IntimeNews
Παναγιώτης Τζάμαρος / IntimeNews

Μήνυμα για εκκένωση έχει δοθεί για την Ανθούσα (εκκένωση προς Γέρακα) αλλά και στους κατοίκους των οικισμών Διώνη και Δασαμάρι για να εκκενώσουν προς Παλλήνη.

Γιάννης Λιάκος / IntimeNews

Στην περιοχή έπνεαν από νωρίς ισχυροί άνεμοι. Η φωτιά ξεκίνησε ανάμεσα στο Νταού και στο Ντράφι. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγό Γιάννη Αρτοποιό η φωτιά δεν απειλoύσε κατοικημένη περιοχή, ωστόσο στις 18:20 στάλθηκε μήνυμα από το 112, με το οποίο καλούνται όσοι βρίσκονται στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη να παραμένουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Ο κ. Αρτοποιός έκανε λόγο για μια δύσκολη πυρκαγιά ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ακούνε τις οδηγίες των δημόσιων Αρχών. «Αυτή την στιγμή είναι σε γενική επιφυλακή όλη η Αττική και έχουμε καλέσει οχήματα κι από την υπόλοιπη Ελλάδα να συνδράμουν στην πυρκαγιά. Προσπαθούμε να κάνουμε, να κυκλώσουμε την πυρκαγιά, να πάμε σε όλη την περίμετρο έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει καμία περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στις 11 το βράδυ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη, από το Μέγαρο Μαξίμου, με το κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ενημερώθηκε, για την εξέλιξη της φωτιάς στην Πεντέλη και για την έκτασή της. Σύμφωνα με πληροφορίες όλη τη νύχτα θα επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, δυνάμεις της αστυνομίας, του στρατού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντές. Με το πρώτο φως της ημέρας θα αρχίσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Μέχρι τα μεσάνυχτα δεν είχαν διακομιστεί πολίτες στα νοσοκομεία με προβλήματα.

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, να μην τα αφήνουν αβοήθητα, δεμένα και εγκλωβισμένα. «Κάθε ζωή έχει αξία. Εχει ενεργοποιηθεί ήδη μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων από την οργάνωση Dogs’ Voice σε συνεργασία με την ΕΔΚΕ (Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας) τον οποίο είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ηδη δημιουργείται κτηνιατρικός σταθμός από την Dogs’ Voice και την ΕΔΚΕ στην κτηνιατρική κλινική Παλλήνης – Vet Clinic, Μιλτιάδου 27, Παλλήνη, ο όποιος θα δέχεται αποκλειστικά πυρόπληκτα ζώα για πρώτες βοήθειες. Θα γίνεται πλήρης καταγραφή των ζώων. Προς το παρόν ζώα σε ανάγκη θα μεταφέρονται σε ασφαλείς φιλοξενίες μέσω του μηχανισμού. Σε περίπτωση που αδυνατείτε να εκκενώσετε, λόγω ύπαρξης πολλών ζώων δικών σας ή βρείτε εγκλωβισμένα ζώα σε ανάγκη και δεν μπορείτε να τα βοηθήσετε άμεσα, καλέστε μας στο 2131364935».

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δίνει οδηγίες για την περίπτωση δασικής πυρκαγιάς. Δείτε εδώ. 

Γιάννης Λιάκος / IntimeNews
Γιάννης Λιάκος / IntimeNews

Νωρίτερα, μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στο Ντράφι να εκκενώσουν προς Παλλήνη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στο Ντράφι, εκκενώστε τώρα προς Παλλήνη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Εκκενώθηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος έκανε γνωστό, μιλώντας στο ERTNews, ότι ζητήθηκε από τους εργαζόμενους στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για τη διευκόλυνση του έργου των Πυροσβεστών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...