706
Ο εκλεγμένος με τους ΑΝΕΛ αλλά ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος θέλει να κατεβεί για δήμαρχος στην Πάτρα. Ετσι πιέζεται να παραιτηθεί για να σώσει τον Καμμένο | SOOC

Προσπαθούν να σώσουν τον Καμμένο με… παραίτηση Νικολόπουλου!

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2019, 09:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/02/2019, 10:10
Ο εκλεγμένος με τους ΑΝΕΛ αλλά ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος θέλει να κατεβεί για δήμαρχος στην Πάτρα. Ετσι πιέζεται να παραιτηθεί για να σώσει τον Καμμένο
|SOOC

Προσπαθούν να σώσουν τον Καμμένο με… παραίτηση Νικολόπουλου!

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2019, 09:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/02/2019, 10:10

Οι τελευταίες σκηνές της κωμωδίας με τους Ανεξ. Ελληνες και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο άρχισαν να παίζονται από το πρωί της Παρασκευής: Ο Αριστείδης Φωκάς είπε ότι ο κ. Παπαχριστόπουλος θα διαγραφεί στις 10 π.μ., πριν δηλαδή τη συζήτηση στη Βουλή για το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Επειδή θεωρήθηκε ότι βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης (εκλεγμένος με την Ενωση των Κεντρώων αλλά εσχάτως ενθουσιώδες μέλος της ΚΟ των ΑΝΕΛ) εξέφραζε τις σκέψεις του Πάνου Καμμένου, η δήλωσή του σήμανε μια αντίστροφη μέτρηση, δίνοντας στους Ανεξ. Ελληνες μερικά λεπτά ζωής.

Ωστόσο ο κ. Καμμένος με tweet του φρόντισε να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα. Η διαγραφή του κ. Παπαχριστόπουλου θα γίνει το βράδυ, αφού μιλήσει ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής (εδώ) το βράδυ της Πέμπτης έκρινε ρητά ότι κοινοβουλευτική ομάδα δεν μπορεί να υφίσταται με λιγότερους από πέντε εκλεγμένους με το κόμμα βουλευτές – άρα η προσθήκη του κ. Φωκά πριν λίγες ημέρες δεν προσμετράται.

Διαγραφή του κ. Παπαχριστόπουλου αφήνει τους ΑΝΕΛ με τέσσερις βουλευτές άρα διαλύονται ως ΚΟ και ο κ. Καμμένος χάνει τα προνόμια του αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος.

Από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, άρχισε η αναζήτηση «λύσης» για να διασωθούν έστω και την τελευταία στιγμή οι ΑΝΕΛ ως κοινοβουλευτική ομάδα, σε μια εμφανή προσπάθεια να μην απασφαλίσει ο κ. Καμμένος και κάνει πράξη τις απειλές του κατά του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης, για την οποία έχει προβλέψει ότι δεν θα κάνει… παρέλαση (στις 25 Μαρτίου, εδώ).

Η «θεραπεία»

Ο Νίκος Βούτσης έδωσε έναν χρησμό, λέγοντας ότι υπάρχει χρόνος για «θεραπεία».

Μια λύση ήταν η «επιστροφή» εκλεγμένων βουλευτών με τους ΑΝΕΛ τον Σεπτέμβριο του 2015 οι οποίοι στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκαν (Δημήτρης Καμμένος, Γιώργος Λαζαρίδης, Νίκος Νικολόπουλος), αλλά κάτι τέτοιο είχε αποκλειστεί από τους ίδιους.

Μια δεύτερη λύση προέκυψε από την Αχαΐα: να παραδώσει την έδρα που κατέχει ο κ. Νικολόπουλος ο οποίος άλλωστε έχει στόχο να κατέβει για δήμαρχος στην Πάτρα, ώστε να ανακηρυχθεί βουλευτής των ΑΝΕΛ ο α’ επιλαχών.

Μια τρίτη λύση ήταν το εξής σουρεαλιστικό σενάριο: να παραιτείτο ο κ. Παπαχριστόπουλος και ο α’ επιλαχών του ψηφοδελτίου της Β’ Αθηνών, Τέρενς Κουίκ, να παρέδιδε αμέσως την έδρα στην επόμενη, την Ελένη Σκλαβενίτη. Υπό αυτές τις συνθήκες όμως, η κυβέρνηση πάλι θα έχανε το 151 που πέτυχε με τις ομαδικές επιστολές πίστης των «πρόθυμων έξι» την περασμένη Δευτέρα (εδώ).

Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο κ. Φωκάς είπε ότι η απόφαση που έχει λάβει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, είναι ο κ. Παπαχριστόπουλος να διαγραφεί το πρωί στις 10 π.μ., πριν δηλαδή την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Αυτό εξάλλου είχε δηλώσει μπροστά στις κάμερες και ο ίδιος ο κ. Καμμένος, την Πέμπτη αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ (εδώ). Ο κ. Παπαχριστόπουλος από την πλευρά του δήλωσε ότι θα παραιτηθεί το βράδυ και αφού ψηφίσει το πρωτόκολλο εισδοχής για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Βόρειας Μακεδονίας.

Ενα κάπως διαφορετικό χρονοδιάγραμμα περιέγραψε από την πλευρά του ο Κώστας Κατσίκης, βουλευτής Αττικής των ΑΝΕΛ, ο οποίος μιλώντας στον «Θέμα 104,6» χαρακτήρισε μεν μονόδρομο τη διαγραφή του κ. Παπαχριστόπουλου αλλά την υπολόγισε για το βράδυ της Παρασκευής.

«Δεν θέλουμε να πέσει ακόμα περισσότερο το βάρος επάνω εμάς σε ό,τι αφορά ένα μέλος των ΑΝΕΛ. Αν δεν παραιτηθεί, με την ψήφο του θα ψηφίσει αντίθετα στις κόκκινες γραμμές και από την άλλη θα ψηφίσει ως μέλος της ΚΟ. Επειδή κρίνει εκείνος ότι δεν πρέπει να παραιτηθεί πριν ψηφίσει, δεν μπορούμε να ανεχθούμε να ψηφίζει ως μέλος της ΚΟ των ΑΝΕΛ. Η απόφαση για διαγραφή είναι μονόδρομος» είπε ο κ. Κατσίκης.

Στην ερώτηση τι πρέπει να πράξει ο κ. Κουίκ, ο κ. Κατσίκης απάντησε ότι «αν υπάρχει λίγο πολιτικό φιλότιμο ας κάνει το ίδιο και ο Κουίκ, να παραδώσει την έδρα όπως λέει ο Παπαχριστόπουλος ότι προτίθεται να κάνει και να πάει στη δεύτερη επιλαχούσα ώστε δια μέσου της να επιστρέψει στους ΑΝΕΛ ώστε να ασκούμε τα κοινοβουλευτικά μας καθήκοντα».

Σε επόμενη ερώτηση για το αν η κυρία Σκλαβενίτη θα μείνει στους ΑΝΕΛ ο κ. Κατσίκης της αρκέστηκε στο σχόλιο: «το Μαντείο των Δελφών έχει απενεργοποιηθεί ως προς τους χρησμούς εδώ και χιλιετίες, οψόμεθα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...