462
O Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για εκλογές. Ισως να θυμηθεί να μην γλείψει αυτή τη φορά τον φάκελο | Alexandros Michailidis / SOOC/ CreativeProtagon

Τι φέρνει τις κάλπες τον Μάιο

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 8 Φεβρουαρίου 2019, 08:10
O Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για εκλογές. Ισως να θυμηθεί να μην γλείψει αυτή τη φορά τον φάκελο
|Alexandros Michailidis / SOOC/ CreativeProtagon

Τι φέρνει τις κάλπες τον Μάιο

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 8 Φεβρουαρίου 2019, 08:10

Στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού υπάρχουν ακόμα και σήμερα στελέχη που εισηγούνται την εξάντληση της κυβερνητικής θητείας. Εκτιμούν ότι ακόμα και μία βαριά ήττα στην ευρωπαϊκή κάλπη μπορεί να απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα φιλολαϊκά μέτρα και το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι που φέρνει έσοδα από τον τουρισμό.

Ωστόσο οι διαρροές από διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει λάβει την απόφασή του για προσφυγή στις κάλπες στις 26 Μαΐου. Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι η μουρμούρα και οι απειλές του Καμμένου θα αποτελούν συνεχές πρόβλημα, ενώ η ιδιόμορφη κατάσταση που επικρατεί στο Κοινοβούλιο, δίνει στην αντιπολίτευση λαβή για σχόλια περί εκτροπής.

Επίσης υπάρχει και το θέμα των τραπεζών που πιέζουν πλέον ασφυκτικά για τη λήψη μέτρων σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, κοινώς να κατέβει το όριο της οφειλής που οδηγεί σε πλειστηριασμό. Αυτό δεν μπορεί να γίνει προεκλογικά. Και αν καθυστερήσει και άλλο, τότε το πρόβλημα θα σκάσει στα χέρια της κυβέρνησης. Είναι λογικό ο κ. Τσίπρας να επιλέξει τη μεταβίβαση του στον κ. Μητσοτάκη, ώστε ο ίδιος να είναι σε θέση μετά να επαναλάβει το «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Πέρα από τα φιλολαϊκά μέτρα, ο Πρωθυπουργός βάζει τις μάρκες του και στην υπόθεση Novartis όπου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό Τύπο, θα υπάρξουν διώξεις πολιτικών προσώπων για δωροδοκία, βασισμένες σε καταθέσεις μαρτύρων -δεν μπορεί να υπάρξει δίωξη για ξέπλυμα γιατί, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχουν εντοπιστεί χρήματα. Πόσο θα επηρεάσει κάτι τέτοιο τις διαθέσεις της κοινής γνώμης; Δεν είναι σαφές, δεδομένου και του προηγούμενου που υπάρχει με την ίδια υπόθεση. Ωστόσο πάνω του θα πατήσει το αφήγημα για μία αντιπαράθεση μεταξύ των βρώμικων χεριών και εκείνων που φέρουν το ηθικό πλεονέκτημα. Μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις, αν είναι αξιόπιστες, μας δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν πείθει. Όμως ας περιμένουμε να δούμε τι λαγούς κρύβει η Novartis και το ξανασυζητάμε.

Η εθνική κάλπη θα τοποθετηθεί ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και στην αυτοδιοικητική για προφανείς λόγους. Η κυβέρνηση προσδοκά ότι η ευρωπαϊκή κάλπη θα αποτελέσει σημείο εκτόνωσης της δυσφορίας που διακρίνει ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος, φιλικού προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και η αυτοδιοικητική κάλπη, λόγω του μεγάλου αριθμού υποψηφίων, θα φέρει στο εκλογικό κέντρο ακόμα και ανθρώπους που σκόπευαν να απέχουν από τη διαδικασία. Εκτιμάται ότι η αυξημένη προσέλευση θα ευνοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ βέβαια εγείρεται θέμα αντοχής του εκλογικού μηχανισμού καθώς και η Singular Logic έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού και υποδομών. Εκ των πραγμάτων, αν στηθούν τέσσερις κάλπες, η καταμέτρηση θα ξεκινήσει από την εθνική και οι άλλες θα ακολουθήσουν. Αυτό δεν αποκλείεται να οδηγήσει όχι μόνο σε μία μακρά νύχτα, αλλά σε ένα παρατεταμένο διάστημα λειτουργίας ενός μηχανισμού που θα κληθεί να καταμετρήσει από επιδόσεις κομμάτων, μέχρι σταυρούς υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων. Θα αντέξει το σύστημα; Θα το δούμε στην πράξη. Όλοι όμως φανταζόμαστε τι θα συμβεί έτσι και δεν αντέξει.