606
Ο Παπαχριστόπουλος καταφθάνει με ένα ποτήρι καφέ στο χέρι στη συνεδρίαση της ΚΟ. Ο Καμμένος δεν τον κοιτά καν. Είναι ξένο σώμα αλλά λογίζεται ακόμα μέλος της ΚΟ για ευνόητους λόγους | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Τελευταίο επεισόδιο αύριο για την κωμωδία των ΑΝΕΛ με τον Παπαχριστόπουλο

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2019, 11:32
Ο Παπαχριστόπουλος καταφθάνει με ένα ποτήρι καφέ στο χέρι στη συνεδρίαση της ΚΟ. Ο Καμμένος δεν τον κοιτά καν. Είναι ξένο σώμα αλλά λογίζεται ακόμα μέλος της ΚΟ για ευνόητους λόγους
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Τελευταίο επεισόδιο αύριο για την κωμωδία των ΑΝΕΛ με τον Παπαχριστόπουλο

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2019, 11:32

Εχουν περάσει 13 ημέρες από την ημέρα που ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, βουλευτής των ΑΝΕΛ, θα παρέδιδε την έδρα του. Είχε δεσμευτεί, είχε ορκιστεί σε όλα τα κανάλια όπου τον καλούσαν: θα ψήφιζε τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα παραιτείτο από βουλευτής. Η Συμφωνία ψηφίστηκε 25 Ιανουαρίου, αλλά ο κ. Παπαχριστόπουλος παραμένει βουλευτής. Τη μία χάλασε το αυτοκίνητό του, την άλλη λυπόταν τους ΑΝΕΛ και δεν ήθελε να τους διαλύσει από Κοινοβουλευτική Ομάδα, μια άλλη υπάκουσε στην έκκληση του Νίκου Βούτση να μην παραιτηθεί ώστε ο Πρόεδρος της Βουλής να βρει μια «λύση» και ο Πάνος Καμμένος να κρατήσει τα προνόμιά του. Αυτή η κοινοβουλευτική κωμωδία πλησιάζει τώρα σε ένα τέλος.

Την Πέμπτη το πρωί, στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ (ό,τι έχει απομείνει στον κ. Καμμένο δηλαδή), ο πρόεδρος του κόμματος έστειλε τελεσίγραφο στον κ. Παπαχριστόπουλο να παραιτηθεί ως αύριο, Παρασκευή, πριν από την ψηφοφορία για το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, αλλιώς θα τον διαγράψει.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, που δεν κράτησε και πολύ, ο κ. Καμμένος είπε.

«Συνεδρίασε η ΚΟ των ΑΝΕΛ και ομόφωνα ζητήσαμε από τον κύριο Παπαχριστόπουλο μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης στην Ολομέλεια για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ να παραδώσει την έδρα του στους ΑΝΕΛ όπως είχε υποσχεθεί. Να αναλάβει την ευθύνη πλέον ο πρωθυπουργός και ο κ.Κουίκ για την ψήφιση ή όχι της συμφωνίας αυτής και την εφαρμογής της απόφασης του Παπαχριστόπουλου να μην κρατήσει την έδρα, αλλά να την παραδώσει στους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ. Αν ο κ. Κουίκ δεν το κάνει αυτό θα είναι δική του ευθύνη. Ο κ. Παπαχριστόπουλος αρνήθηκε να το κάνει λέγοντας πως έχει υποσχεθεί στον Βούτση ότι θα ψηφίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Του ξεκαθάρισα πως εμείς δεν μπορούμε πλέον να δεχόμαστε άλλη παράταση της ιστορίας. Δεν υπάρχει πιθανότητα οι ΑΝΕΛ, με όποιο κόστος, να επιτρέψουν μέλος της ΚΟ μας να εκτελέσει την Μακεδονία. Αύριο, αν με την αρχή της συνεδρίασης, ο κ.Παπαχριστόπουλος δεν κάνει πράξη την παραίτηση του, με επιστολή μου θα διαγραφεί από την ΚΟ των ΑΝΕΛ».

Δύο τώρα είναι τα πιθανά φινάλε της κωμωδίας:

α) να παραιτηθεί ο κ. Παπαχριστόπουλος και να πάρει την έδρα του ο α’ επιλαχών, ο Τέρενς Κουίκ. Αυτός όμως έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι είναι εκτός ΑΝΕΛ. Οπότε ή θα ξεκινήσει ένα νέο σίριαλ «παραιτήσου – δεν παραιτούμαι», που θα κρατήσει την ΚΟ των ΑΝΕΛ σε μια προσωρινή μηχανική υποστήριξη, ή όντως θα παραδώσει και αυτός την έδρα του ώστε να πάει σε κάποιον καθαρόαιμο Ανεξάρτητο Ελληνα και να επιτρέψει στον κ. Καμμένο να απολαμβάνει τα προνόμια του αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος. Ο κ. Κουίκ πάντως έχει διαμηνύσει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί ώστε να κρατηθεί το 151 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης.

β) να μην παραιτηθεί ο κ. Παπαχριστόπουλος, ο οποίος εξάλλου μόλις την περασμένη Δευτέρα δεσμεύτηκε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής να συντάσσεται στο εξής με τα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαχριστόπουλος έκανε σαφές ότι θα παραιτηθεί αφού ψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Το επιβεβαίωσε αμέσως μετά τη δήλωση του κ. Καμμένου: «Δεν πρόκειται να παραιτηθώ, θα ψηφίσω πρώτα το πρωτόκολλο για την ένταξη τη ΠΓΔΜ και θα παραιτηθώ μετά και τα υπόλοιπα που αφορούν τους ΑΝΕΛ θα τα πούμε την επόμενη ημέρα». Σε αυτό το ενδεχόμενο ο κ. Καμμένος θα πρέπει να τον διαγράψει και να πάει στην ψηφοφορία με μια έωλη κοινοβουλευτική ομάδα. Και τότε θα δούμε αν και πώς η ΚΟ των ΑΝΕΛ (με πέντε βουλευτές, αλλά τον Αριστείδη Φωκά να μη λογίζεται επειδή εξελέγη με την Ενωση Κεντρώων) θα μπορέσει να κρατηθεί στη ζωή.

Αλλά αυτό θα είναι πια μια άλλη κωμωδία…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...