622
Σαν έτομοι από καιρό, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Βούτσης περίμεναν τις δηλώσεις των «έξι» | φωτ. αρχείου

Στους 151 η κυβέρνηση Τσίπρα με επιστολές υπακοής των έξι «προθύμων»

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 18:29
Σαν έτομοι από καιρό, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Βούτσης περίμεναν τις δηλώσεις των «έξι»
|φωτ. αρχείου

Στους 151 η κυβέρνηση Τσίπρα με επιστολές υπακοής των έξι «προθύμων»

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 18:29

Δεν πέρασαν ούτε ώρες από τη δήλωση του «λαγού» Βερναδάκη και με ξεχωριστές επιστολές τους προς το Προεδρείο της Βουλής, οι έξι «πρόθυμοι» που στήριξαν την κυβέρνηση στην πρόσφατη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, ζήτησαν να προσμετράται εφεξής η ψήφος τους, σε όλες τις ψηφοφορίες νομοσχεδίων (πλήν εκείνων με ονομαστική), με εκείνες της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατερίνα Παπακώστα, Ελενα Κουντουρά, Κώστας Ζουράρις, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης και Σπύρος Δανέλλης δήλωσαν με τον πρωτοφανή αυτόν τρόπο κοινοβουλευτική υπακοή στον Αλέξη Τσίπρα, σε μια προσπάθεια να μην ανοίξουν άλλες… γκαζόζες στο κυλικείο της Βουλής και υπάρξουν άλλα απρόοπτα με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

«(…) Επιθυμώ εφεξής στα σχέδια νόμου που ψηφίζονται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, η ψήφος μου να προσμετράται με αυτές των βουλευτών της συμπολίτευσης», είναι η διατύπωση που περιλαμβάνεται και στις έξι επιστολές με τις οποίες «ξεκλειδώνεται» το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης Τσίπρα μέχρι την εκπνοή της θητείας της.

Πιστός στο προφίλ «μακεδονομάχου» που επιμένει να διατηρεί, ο Κώστας Ζουράρις  διαχωρίζει τη θέση του μόνο για το ενδεχόμενο που δεν γίνει τελικά ονομαστική ψηφοφορία για το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ (δείτε κάτω την επιστολή του).

Αμεση ήταν η αντίδραση του Πάνου Καμμένου που είδε με τον πλέον επίσημο τρόπο τους πρώην βουλευτές του (συνεργαζόμενους και διαγραφέντες από το κόμμα των ΑΝΕΛ) να βάζουν για μία ακόμη φορά πλάτη στον τέως κυβερνητικό του συνοδοιπόρο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter μίλησε για αντιδημοκρατική προσπάθεια να πάρουν από τους ΑΝΕΛ την κοινοβουλευτική τους ομάδα. Υπενθυμίζεται ότι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα παραιτηθεί (σ.σ. έστω και με χρονοκαθυστέρηση) από βουλευτής των ΑΝΕΛ, την έδρα του ωστόσο παίρνει ως πρώτος επιλαχών, ο Τέρενς Κουίκ που επίσης έχει δηλώσει εδώ και καιρό την στήριξή του στη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Μαξίμου: «Πάει το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού»

Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να πανηγυρίσουν για τους 151, τονίζοντας με νόημα ότι το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού κατέρρευσε.

Οπως σημείωναν «και οι έξι βουλευτές που δεν ανήκουν στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και συνεχίζουν να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο, δήλωσαν με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ότι η ψήφος τους θα καταμετράται στην κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς να εντάσσονται στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ».

ΝΔ: Συνταγματικά ανυπόστατο πληρεξούσιο των «έξι»

Οξύτατη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας για το κοινοβουλευτικό εφεύρημα της κυβέρνησης με τις επιστολές των «έξι»

«Η κοινοβουλευτική ντροπή που παρακολουθούμε δεν έχει προηγούμενο. Τα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν ό,τι και να φέρει στη Βουλή», κατήγγειλε η Πειραιώς στη σχετική της ανακοίνωση που καταλήγει:

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει αυτόν τον κοινοβουλευτικό ευτελισμό. Το σημερινό πληρεξούσιο είναι συνταγματικά ανυπόστατο. Η κυβέρνηση κουρελού παραμένει κυβέρνηση μειοψηφίας και να ξέρουν άπαντες ότι θα τίθενται διαρκώς και επώνυμα προ των ευθυνών τους».

ΚΙΝΑΛ: Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην ακροδεξιά καλά κρατεί

«Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην ακροδεξιά καλά κρατεί. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και τα δεκανίκια τους θα τελειώσουν μαζί».

Αυτό σχολίασε σε ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, όσον αφορά στην απόφαση των έξι βουλευτών που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, να προσχωρήσουν στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Ποτάμι: Θα είναι σαν να μην είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα είναι

Το Ποτάμι αναφέρει πως «όταν ο κ. Δανέλλης είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είχαμε πει ότι πέρασε στη συμπολίτευση. Τώρα το ομολογεί και ο ίδιος ζητώντας από τον Πρόεδρο της Βουλής, η ψήφος του πάντα και παντού να προσμετράται μαζί με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ».

Και καταλήγει η ανακοίνωση της Σεβαστουπόλεως: «Γιατί δεν τολμάει να το πει ευθέως ότι προσχωρεί άνευ όρων στον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως γιατί έχει δεσμευτεί ότι όταν προσχωρήσει σε άλλο κόμμα θα δώσει πίσω την έδρα του, γιατί… αυτός δεν είναι σαν όλους τους άλλους;».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...