928
Η φωτογραφία με την οποία συνόδευσε την αναγγελία των Navtex η Γενί Σαφάκ |

Φουλ επίθεση ο Ερντογάν ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τρεις νέες Navtex για Λήμνο, Σαμοθράκη, Ικαρία

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2020, 17:37
Η φωτογραφία με την οποία συνόδευσε την αναγγελία των Navtex η Γενί Σαφάκ
|

Φουλ επίθεση ο Ερντογάν ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τρεις νέες Navtex για Λήμνο, Σαμοθράκη, Ικαρία

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2020, 17:37

Με τρεις νέες NΑVTEX για το Αιγαίο και… περίσσιο θράσσος, ο Ερντογάν απάντησε στις ευρωπαϊκές -πια- προειδοποιήσεις για κυρώσεις κατά της Τουρκίας αποδεικνύοντας με τον πλέον σαφή τρόπο ότι θα συνεχίσει απτόητος στον δρόμο των προκλήσεων.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε τρεις NAVTEX, με τις οποίες το τουρκικό καθεστώς απαιτεί την ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο, σε θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο και την Ικαρία.

Είχαν προηγηθεί σχετικές ΝΑVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό Ηρακλείου με τις οποίες δεσμεύονταν περιοχές στο βορειοανατολικό Αιγαίο, βορείως της Λήμνου, καθώς επίσης και στο κεντρικό Αιγαίο, νότια της Ικαρίας, για τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων.

Η εγρήγορση αυτή που παρατηρείται στις Ενοπλες Δυνάμεις  και η δυναμική και σταθερή παρουσία τους στο Αιγαίο  και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προφανώς έχει εξοργίσει την Αγκυρα, εξού και η απαίτηση  για την ακύρωση των ελληνικών ασκήσεων, με επίκληση μάλιστα της Συνθήκης της Λωζάννης και των Παρισίων και του γνωστού επιχειρήματος των Τούρκος για το καθεστώς αποστρατικοποίησης σειράς νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Πρόκειται για μία απέλπιδα προσπάθεια της Αγκυρας να παρουσιάσει την Ελλάδα ως παραβάτη του διεθνούς Δικαίου και των διεθνών Συνθηκών, κρύβοντας βεβαίως επιμελώς ότι ο εξοπλισμός των νησιών ήρθε ως απάντηση στην λεγόμενη Στρατιά του Αιγαίου, το Δ’ Σώμα Στρατού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, με έδρα τη Σμύρνη, που δημιουργήθηκε το 1975, με πρόσχημα ότι είναι αμυντικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα μάλιστα με τους Τούρκους, οι ελληνικές ΝAVTEX όχι μόνο παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες, αλλά επικαλύπτουν ουσιαστικά θαλάσσιες περιοχές οι οποίες είχαν δεσμευτεί από τις τουρκικές αρχές για την διεξαγωγή βολών του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ακολουθούν αναλυτικά οι τουρκικές NAVTEX για Σαμοθράκη, Λήμνο, Σάμο, Χίο, Ικαρία, Πάτμο:

  • TURNHOS N/W : 1473/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 24-11-2020 15:45)TURNHOS N/W : 1473/20
    AEGEAN SEA
    1. NAVTEX MESSAGE NUMBER HA21-721/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF NIKARIA AND PATMOS ISLANDS IN ACCORDANCE WITH THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY AND THE 1947 PARIS PEACE TREATY.
    2. THE AREA PROMULGATED BY MESSAGE NUMBER HA21-721/20 OVERLAPS WITH THE AREA RESERVED FOR TURKISH NAVY FIRING ACTIVITIES AND WHICH WAS RELEASED BY IZMIR TURK RADIO MESSAGE NUMBER IA12-0033/20 PRIOR TO MESSAGE NUMBER HA21-721/20.
    3. THE MESSAGE NUMBER IA12-0033/20 RELEASED BY IZMIR TURK RADIO FOR TURKISH NAVY FIRING ACTIVITIES IS VALID AND EFFECTIVE.
    4. THIS MESSAGE IS RELEASED FOR THE SAFETY OF NAVIGATION.
    5. CANCEL THIS MESSAGE 261100Z NOV 20.

 

  • TURNHOS N/W : 1472/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 24-11-2020 15:45)TURNHOS N/W : 1472/20
    AEGEAN SEA
    1. NAVTEX MESSAGE NUMBER LA55-250/20 IS A VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF SEMOTHRACE AND LEMNOS (LIMNOS) ISLANDS SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
    2. THE AREA PROMULGATED BY MESSAGE NUMBER LA55-250/20 OVERLAPS WITH THE AREA RESERVED FOR TURKISH NAVY FIRING ACTIVITIES AND WHICH WAS RELEASED BY IZMIR TURK RADIO MESSAGE NUMBER IA12-0033/20 PRIOR TO MESSAGE NUMBER HA21-721/20.
    3. THE MESSAGE NUMBER IA11-0032/20 RELEASED BY IZMIR TURK RADIO FOR TURKISH NAVY FIRING ACTIVITIES IS VALID AND EFFECTIVE.
    4. THIS MESSAGE IS RELEASED FOR THE SAFETY OF NAVIGATION.
    5. CANCEL THIS MESSAGE 251100Z NOV 20

 

  • TURNHOS N/W : 1471/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 24-11-2020 15:45)TURNHOS N/W : 1471/20
    AEGEAN SEA
    1. NAVTEX MESSAGE NUMBERS LA54-249/20 AND HA20-720/20 ARE THE VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF CHIOS AND SAMOS ISLANDS SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
    2. CANCEL THIS MESSAGE 251100Z NOV 20.

Στις Βρυξέλλες πάντως φαίνεται ότι οι λεονταρισμοί του Ερντογάν δεν πιάνουν τόπο, κάτι που φάνηκε και από την απάντηση του εκπροσώπου της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πέτερ Στάνο στους τουρκικούς ισχυρισμούς για τη νηοψία από γερμανούς στρατιώτες στο τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Irini».

Ο κ. Στάνο χαρακτήρισε νόμιμη την επέμβαση των γερμανών στρατιωτικών στο τουρκικό πλοίο, υπογραμμίζοντας ότι  «η ομάδα επιβίβασης της επιχείρησης IRINI ενήργησε με τον υψηλότερο βαθμό επαγγελματισμού και δεν σημειώθηκε κανένα περιστατικό καθ ‘όλη τη διάρκεια της δράσης»

«Η επιχείρηση IRINI» σημείωσε ο εκπρόσωπος, «είχε καταβάλει προσπάθειες να ζητήσει τη συγκατάθεση του κράτους, τη σημαία του οποίου έφερε το πλοίο, δίνοντας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ειδοποίηση 4 ωρών σύμφωνα με διεθνή ναυτιλιακή πρακτική […] συμφώνησε ακόμη και να παρατείνει αυτήν την ειδοποίηση για μια επιπλέον ώρα κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πρεσβείας στη Ρώμη, όπου βρίσκεται το αρχηγείο της επιχείρησης “IRINI”. Αφού δεν έλαβε καμία απάντηση από την Τουρκία μετά την πάροδο του χρόνου, η Επιχείρηση IRINI επιβιβάστηκε στο πλοίο και το επιθεώρησε σύμφωνα με διεθνώς συμφωνημένες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών του ΝΑΤΟ».

«Η επιθεώρηση του πλοίου ανεστάλη αργότερα, όταν η Τουρκία κοινοποίησε επίσημα και με καθυστέρηση στην επιχείρηση IRINI την άρνησή της να χορηγήσει την άδεια επιθεώρησης του πλοίου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ «μέχρι τότε, η επιθεώρηση δεν βρήκε κανένα στοιχείο παράνομου υλικού επί του σκάφους» στο οποίο επετράπη να συνεχίσει τον πλου του.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Στάνο διευκρίνισε ότι «η επιχείρηση EUNAVFOR MED IRINI έχει την εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη σύμφωνα με τις αποφάσεις 2292 (2016) και 2526 (2020) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» – ψηφίσματα δεσμευτικά, όπως υπογράμμισε, για όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Τουρκίας». Επιπλέον, τόνισε, το ψήφισμα 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καλεί όλα τα κράτη σημαίας να συνεργαστούν με επιθεωρήσεις».

Τέλος, σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης επισημαίνεται:

«Η επιχείρηση IRINI αποτελεί συγκεκριμένη συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες να μπει τέλος στις συγκρούσεις στη Λιβύη. Έχει αποδείξει την ικανότητά της να παρακολουθεί τις παραβιάσεις εμπάργκο όπλων και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη και κάνει αναφορές αναλόγως στην Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ.

Βρισκόμαστε επί του παρόντος σε κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Λιβύης και την εφαρμογή της Διαδικασίας του Βερολίνου. Η εντολή της επιχείρησης IRINI είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της συμφωνίας εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου και η επιστροφή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...