400
Η Μαριέττα Γιαννάκου κατά τη διάρκεια των εργασιών της 66ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ | INTIMEnews

Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ η Μαριέττα Γιαννάκου

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2020, 14:24
Η Μαριέττα Γιαννάκου κατά τη διάρκεια των εργασιών της 66ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ
|INTIMEnews

Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ η Μαριέττα Γιαννάκου

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2020, 14:24

Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ εξελέγη η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, Μαριέττα Γιαννάκου, κατά την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών της 66ης Ετήσιας Συνόδου της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που έλληνας βουλευτής αναλαμβάνει θέση στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Συμμαχίας.

Αντιπρόεδρος της υποεπιτροπής για τις Μελλοντικές Δυνατότητες Ασφάλειας και Αμυνας του ΝΑΤΟ εξελέγη ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Αμέσως μετά την εκλογή της, η κυρία Γιαννάκου, αφού συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα αμερικανό Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Τζέραλντ Κόνολι (Gerald Connolly) αλλά και τον απερχόμενο ούγγρο πρόεδρο, Ατίλα Μέστερχάζι (Attila Mesterhazy), ο οποίος πάντως δεν είχε αφήσει και τις καλύτερες των εντυπώσεων (εδώ) στην ελληνική αντιπροσωπεία, ανέφερε σε δήλωσή της τα ακόλουθα:

«Πιστεύω ότι θα εργαστούμε με βάση την προσδοκία που έχουμε για τη Συμμαχία, για το ΝΑΤΟ 2030, βάσει των τριών στόχων που έχουν τεθεί από τον γενικό γραμματέα, κ. Στόλτενμπεργκ, δηλαδή μια ισχυρή στρατιωτικά Συμμαχία, με ενίσχυση του πολιτικού χαρακτήρα της και του παγκόσμιου ρόλου της. Τα κριτήρια αυτά θεωρώ ότι θα μας καθοδηγήσουν στην εργασία μας μελλοντικά και στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ άνδρες και γυναίκες θα δουλέψουμε προκειμένου να ικανοποιηθούν οι τρεις αυτοί στόχοι».

Νωρίτερα, απευθυνόμενος στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφέρθηκε αναλυτικά στους τρεις στόχους της Συμμαχίας για το 2030, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις βουλευτών.

Ειδικά όσον αφορά τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο ο γ.γ. επανέλαβε τα περί δημιουργίας «ενός μηχανισμού αποφυγής συγκρούσεων και αποσυμπίεσης, που μπορεί να προλάβει επικίνδυνα ατυχήματα στην περιοχή και να δημιουργήσει την ευκαιρία για πολιτικές συζητήσεις και διπλωματικές λύσεις».

Επαναλαμβάνοντας τις γνωστές κοινοτοπίες, σημείωσε πως «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι ισχυρότερα από αυτά που μας χωρίζουν, ότι τελικά είμαστε σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, δεσμευμένοι στην κύρια αποστολή τους, να προστατεύουν και να αμύνονται ο ένας για τον άλλο». «Είμαστε πιο ισχυροί όταν είμαστε ενωμένοι», ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο γ.γ.της Συμμαχίας παρά την προβληματικής συμπεριφορά της Τουρκίας και τις προστριβές της –ακόμη και επί του πεδίου– με άλλα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Η φετινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ υιοθέτησε σειρά ψηφισμάτων με τα ακόλουθα θέματα:

1. Μια Διατλαντική στρατηγική για την Κίνα.

2. Συνέχεια της εφαρμογής του Ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια.

3. Οικονομική ανθεκτικότητα και πανδημία.

4. Αμυντική καινοτομία.

5. Διατήρηση των επενδύσεων στον τομέα της Άμυνας μετά την πανδημία Covid-19.