579
Αθηναίοι στην Καπνικαρέα λίγο μετά την χαλάρωση των μέτρων | SOOC

Fortune: Η Ελλάδα «έβαλε τα γυαλιά» στους ισχυρούς με την καραντίνα

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2020, 21:32
Αθηναίοι στην Καπνικαρέα λίγο μετά την χαλάρωση των μέτρων
|SOOC

Fortune: Η Ελλάδα «έβαλε τα γυαλιά» στους ισχυρούς με την καραντίνα

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2020, 21:32

Ακόμη ένα τιμητικό, για την Ελλάδα, δημοσίευμα, σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Δημοσίευμα του Fortune περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα «έβαλε τα γυαλιά» σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης.

Το περιοδικό επαινεί την ελληνική ηγεσία για την ετοιμότητα και την υπευθυνότητα που επέδειξε, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην πειθαρχία των πολιτών της χώρας μας.

«Πώς η Ελλάδα μπορεί να ανοίξει ξανά χωρίς να καταστρέψει την επιτυχία του περιορισμού του κορoνοϊού» τιτλοφορείται το άρθρο που σημειώνει πως με βάση τα δεδομένα, η χώρα μας αποδείχτηκε έξι φορές πιο αποτελεσματική από τη Γερμανία, 27 φορές πιο αποτελεσματική από τη Γαλλία και 35 φορές πιο αποτελεσματική από τη Βρετανία – μια εκτίμηση που προκύπτει με βάση τον αριθμό των θανάτων ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας.

«Αν στις αρχές Φεβρουαρίου, κάποιος προέβλεπε πως η αντίδραση της Ελλάδας στην πανδημία θα ήταν πιο ισχυρή από εκείνη της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, ενδεχομένως να τον κατηγορούσαν πως περνά πολύ χρόνο με τον Διόνυσο, τον Έλληνα Θεό του κρασιού», ξεκινάει το άρθρο.

«Ομως η κυβέρνηση στην Ελλάδα ενήργησε έγκαιρα και πήρε μέτρα δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο θάνατο από τον κορoνοϊό στη χώρα. Μπορεί η Βρετανία να ανακοίνωσε το πλήρες lockdown μια μέρα μετά την Ελλάδα, ωστόσο, ως τότε, η Δυτική Ευρώπη σημείωνε 11 φορές περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 24 φορές περισσότερους θανάτους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Fortune.

Η γρήγορη απόκριση, σημειώνεται ακόμη, συνοδεύτηκε από καλή εκτέλεση των μέτρων.

«Προς μεγάλη έκπληξη, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες των Αρχών» γράφει το δημοσίευμα, το οποίο και περιγράφει τις ενέργειες στην υγεία, με τον διπλασιασμό των ΜΕΘ και την πρόσληψη 3.500 γιατρών και νοσηλευτών.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με ωδίνες που θα τρόμαζαν ακόμη και τον Ηρακλή» σημειώνει το δημοσίευμα, που περιγράφει πως η πανδημία βρήκε την Ελλάδα έπειτα από μια δεκαετία λιτότητας, με ένα ετοιμόρροπο δημόσιο σύστημα υγείας.

Το Fortune περιγράφει πώς η χώρα μας ήταν ο «ιδανικός» υποψήφιος για τον κορoνοϊό, με τον δεύτερο πιο γερασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη, αλλά και ένα τρίτο του συνόλου των Ελλήνων να μένουν στην Αθήνα ή γύρω από αυτή.

Το δημοσίευμα τονίζει, ακόμη, πως η Ελλάδα στάθηκε τυχερή: η χώρα, όπως αναφέρεται είναι μικρότερη, πιο εύκολα διαχειρίσιμη από την κεντρική εξουσία και λιγότερο συνδεδεμένη σε διεθνές επίπεδο από τα μεγαλύτερα «ευρωπαϊκά της αδέρφια».

Το Fortune καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα επέδειξε σταθερότητα στον στόχο και την επίλυση του προβλήματος.

«Αυτή η ίδια στρατηγική φαίνεται πως θα επικρατήσει και στις προσπάθειας επιστροφής στην κανονικότητα» γράφει το δημοσίευμα.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως ο τουρισμός αποτελεί κλειδί για την ελληνική οικονομία και ένα από τα φωτεινά σημεία στην οικονομική κρίση, με 34 εκατομμύρια επισκέπτες μόνο το 2019. «Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, το υπουργείο τουρισμού της Ελλάδας αναμένει μείωση επισκεπτών κατά 50% αυτή τη χρονιά» τονίζει το Fortune, που αναφέρεται στο σχέδιο της κυβέρνησης να υποδεχτεί τουρίστες από την 15η Ιουνίου.

«Όμως οι τουρίστες θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα, μόνο εφόσον αισθάνονται ασφαλείς. Και η ασφάλεια πρέπει να περιλαμβάνει κοινωνική αποστασιοποίηση, αποτελεσματικά και άμεσα μέτρα για όσους αρρωστήσουν και ιχνηλάτηση επαφών» αναφέρει το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα περιγράφει πως ένα ξεκάθαρο και σαφές πλαίσιο θα δώσει την απαραίτητη αίσθηση ασφάλειας στους επισκέπτες και συμπληρώνει πως η Ελλάδα έχει έτσι μια χρυσή ευκαιρία να φανταστεί από την αρχή το ταξίδι και να θέσει τα παγκόσμια στάνταρντ για την ανάκαμψη από τον κορωνοϊό. «Αφού έδειξε στον κόσμο πώς γίνεται το επιτυχημένο lockdown, η Ελλάδα μπορεί να κάνει το ίδιο, δείχνοντάς μας πως να ανοίξουμε και πάλι».