411
Ο Κωστής Χατζηδάκης μέσα σε ένα από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας | ΙΝΤΙΜΕnews

Χατζηδάκης: Ερχεται έκπτωση για όποιον αγοράζει ηλεκτρικό ΙΧ

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2020, 15:17
Ο Κωστής Χατζηδάκης μέσα σε ένα από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
|ΙΝΤΙΜΕnews

Χατζηδάκης: Ερχεται έκπτωση για όποιον αγοράζει ηλεκτρικό ΙΧ

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2020, 15:17

Κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση, οι βασικοί άξονες του οποίου θα παρουσιαστούν την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, στο υπουργικό συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προανήγγειλε εξάλλου παράταση για τις εκκρεμείς οικοδομικές άδειες έως τα τέλη του 2022, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κατασκευαστική δραστηριότητα.

«Θα υπάρξουν κίνητρα με ένα ειδικό πρόγραμμα, που θα έχουν στόχο να βοηθήσουμε όλους όσοι θέλουν να πάρουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, να μπορούν να πάρουν με μία έκπτωση σε σχέση με τις τιμές της αγοράς. Η έκπτωση αυτή θα είναι σταθερή. Είτε πάρεις ένα ακριβό αυτοκίνητο είτε ένα φθηνό, την ίδια έκπτωση θα πάρεις, διότι δεν θέλουμε να βοηθάμε τους πλουσιότερους», διευκρίνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Οι επιδοτήσεις, πρόσθεσε, θα είναι πιο γενναίες για τα ηλεκτρικά σκούτερ και τα ηλεκτρικά ποδήλατα, γιατί -όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης- «θέλουμε να κάνουμε άνοιγμα στα δίκυκλα, ιδιαίτερα στα ποδήλατα. Μας νοιάζει η νέα γενιά και μας νοιάζει ιδιαίτερα το ποδήλατο. Γι’ αυτό εκεί θα δώσουμε σημαντικά κίνητρα».

Επομένως, σημείωσε, «δεν μιλάμε για απόσυρση των αυτοκινήτων όπως ορισμένοι κατά καιρούς είχαν πει, μιλάμε για ένα νέο τρόπο μετακινήσεων. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μπει στον δρόμο της ηλεκτροκίνησης. Στα πιο προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη –Ολλανδία, Γερμανία κ.λπ.- το 10% του στόλου των αυτοκινήτων είναι ηλεκτρικά», ενώ, «εδώ έχουμε μόνο μερικές εκατοντάδες».

Παράλληλα θα προχωρήσει η εγκατάσταση φορτιστών, ενώ εξετάζεται η υιοθέτηση πακέτου κινήτρων έτσι ώστε να παράγονται στην Ελλάδα φορτιστές και μπαταρίες για τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα και  να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Οσον αφορά τις οικοδομικές άδειες, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι «προσανατολιζόμαστε να δώσουμε μια παράταση σε αυτές που είναι εκκρεμείς μέχρι τα τέλη του 2022 για την ολοκλήρωση της κατασκευής, για να μην υπάρχουν προβλήματα με την κατασκευή των επιμέρους κτιρίων. Γενικά είμαστε ευέλικτοι σε αυτό να δούμε πώς η αγορά θα μπορέσει να ανασάνει».

Τέλος, ο υπουργός επανέλαβε ότι το φθινόπωρο θα προκηρυχθεί ο τρίτος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ.

«Είναι ένα πρόγραμμα χρήσιμο για τα νοικοκυριά, γιατί βοηθάει τις επισκευές, την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους, αλλά χρήσιμο και για τον κατασκευαστικό κλάδο. Θα δουλέψουν χιλιάδες άνθρωποι με αυτό το πρόγραμμα. Είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο είμαι κι εγώ προσωπικά συνδεδεμένος, διότι εγώ το ξεκίνησα το 2009 και θέλω να το στηρίξω. Είναι και ένα πρόγραμμα το οποίο το αγκαλιάζει ο Πρωθυπουργός. Είναι επίσης ενταγμένο στη γενικότερη ενεργειακή και περιβαλλοντικής μας πολιτική γιατί έχει ‘πράσινο’ πρόσημο», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...