266
Ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο διοικητής των νοσοκομείων Παίδων Πανώλης Παπασάββας ενημερώνονται από την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη | Υπουργείο Υγείας

Κυτταρική θεραπεία εφαρμόστηκε σε 4χρονο για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2020, 18:56
Ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο διοικητής των νοσοκομείων Παίδων Πανώλης Παπασάββας ενημερώνονται από την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη
|Υπουργείο Υγείας

Κυτταρική θεραπεία εφαρμόστηκε σε 4χρονο για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2020, 18:56

H πρώτη εξατομικευμένη κυτταρική θεραπεία χορηγήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε αγόρι τεσσάρων ετών. Η θεραπεία δημιουργήθηκε στο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» και έγκειται στη χορήγηση ειδικών λεμφοκυττάρων που εξοντώνουν τα μολυσμένα κύτταρα.

Η δημιουργία του έργου είναι μια ακόμα προσφορά του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» στην ελληνική κοινωνία και της προέδρου του κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, της οποίας το όραμα είναι «4 στα 4 παιδιά να γίνονται καλά».

Η εξατομικευμένη κυτταρική θεραπεία με ειδικά λεμφοκύτταρα έγινε για την αντιμετώπιση λοίμωξης από τον ιό Ebstein Barr, με μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

Στο παιδί που είχε παρουσιάσει ανθεκτική στα φάρμακα EBV-λοίμωξη μετά από μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, χορηγήθηκαν ειδικά κύτταρα με στόχο να εξοντώσουν όλα τα μολυσμένα με τον EBV κύτταρα.

Ενώ σε υγιείς ανθρώπους με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα ο EBV προκαλεί ήπια λοίμωξη, σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν μεταμοσχευτεί μπορεί να προκαλέσει λέμφωμα με κακή πρόγνωση.

Για αυτούς τους ασθενείς η συμβατική θεραπεία εκριζώνει τον ιό σε ένα ποσοστό 50%, οι υπόλοιποι ασθενείς αναπτύσσουν διάχυτη λεμφουπερπλαστική νόσο σχετιζόμενη με τον EBV και καταλήγουν.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μία κυτταρική θεραπεία η οποία βασίζεται στην έγχυση EBV ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία απομονώνονται από το αίμα δοτών, που έχουν μολυνθεί με τον ιό και έχουν αναπτύξει ανοσία.

Η απομόνωση και επεξεργασία των κυττάρων γίνεται κάτω από αυστηρές συνθήκες με τη χρησιμοποίηση κατάλληλης συσκευής, η οποία διασφαλίζει τον πολλαπλασιασμό και την επιλογή των EBV-ειδικών κυττάρων.

Με την πρόσφατη δημιουργία του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, κατέστη δυνατή η σχεδίαση και πραγματοποίηση τέτοιων προηγμένων κυτταρικών θεραπειών και στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...