345
Το 2019, 200.000 μουσικόφιλοι παρακολούθησαν την Κάιλι Μινόγκ και τους υπόλοιπους σταρ του φεστιβάλ | REUTERS/Henry Nicholls

Φεστιβάλ Γκλάστονμπερι: Τοξικό το τοπικό ποτάμι από τα ναρκωτικά των θεατών

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2021, 16:51
Το 2019, 200.000 μουσικόφιλοι παρακολούθησαν την Κάιλι Μινόγκ και τους υπόλοιπους σταρ του φεστιβάλ
|REUTERS/Henry Nicholls

Φεστιβάλ Γκλάστονμπερι: Τοξικό το τοπικό ποτάμι από τα ναρκωτικά των θεατών

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2021, 16:51

Το ότι η κατανάλωση ναρκωτικών στη διάρκεια του τριήμερου φεστιβάλ μουσικής Γκλάνστομπερι είναι εξαιρετικά διαδεδομένη, το ξέρουν και οι πέτρες. Το κακό είναι όμως, ότι πλέον το έμαθαν και τα χέλια που ζουν στο ποτάμι το οποίο διασχίζει την περιοχή, όπου γίνεται κάθε χρόνο το φεστιβάλ, ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα στον πλανήτη.

Το σπάνιο είδος χελιού κινδυνεύει από τις τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης και έκστασι που ανιχνεύθηκαν στο ποτάμι στη νοτιοδυτική Αγγλία, σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές του ουαλικού πανεπιστημίου Μπάνγκορ έλαβαν δείγματα από τον ποταμό Γουάιτλεϊκ, στο Πίλτον του Σόμερσετ, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση, η οποία προσήλκυσε το 2019 περίπου 200.000 μουσικόφιλους.

Οι συγκεντρώσεις MDMA (έκστασι) είχαν πενταπλασιαστεί μετά το φεστιβάλ και αυτές της κοκαΐνης είχαν επίσης αυξηθεί πολύ, καθώς οι θεατές του συνηθίζουν να… ουρούν στη φύση.

«Η έρευνα αυτή δείχνει ότι οι ναρκωτικές ουσίες απελευθερώνονται σε επίπεδα που είναι αρκετά υψηλά ώστε να διαταράξουν τον κύκλο ζωής του ευρωπαϊκού χελιού, ανατρέποντας ενδεχομένως τις προσπάθειες που γίνονται για την διατήρηση αυτού του απειλούμενου είδους», σχολίασε ο Κρίστιαν Νταν, ένας από τους ερευνητές.

Αφίσα των διοργανωτών του φεστιβάλ με την οποία ζητούν από τους θεατές να μην ουρούν στη φύση

Ομως, ο Μάικλ Ιβις, ιδρυτής και διοργανωτής του φεστιβάλ από το 1970 και ιδιοκτήτης της φάρμας, όπου διοργανώνεται, αντέδρασε έντονα όταν ρωτήθηκε για την έρευνα, λέγοντας ότι η ομάδα του λαμβάνει μέτρα για να μην καταλήξουν τα ούρα των μουσικόφιλων στο ποτάμι και ότι μετρούν τα επίπεδα ναρκωτικών ουσιών στα νερά του κάθε δύο ώρες. Ο Ιβις παραδέχθηκε ότι παλιότερα αυτό ήταν πρόβλημα, αλλά πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια, έχει σταματήσει το φαινόμενο και ότι οι θεατές του Γκλάστονμπερι είναι «καλοί άνθρωποι με οικολογική συνείδηση».

Ο Μάικλ Ιβις, αριστερά, με τον Τζέρεμι Κόρμπιν στη σκηνή του Γκλαστονμπέρι, το 2017 – EPA/NIGEL RODDIS

Λόγω της πανδημίας, η διεξαγωγή του φεστιβάλ του Γκλάστονμπερι ματαιώθηκε το 2020 και το 2021. Ο Ιβς δήλωσε ότι το 2022, το φεστιβάλ θα διοργανωθεί και πάλι στη φυσική του τοποθεσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...