1170
Ρίο ντε Τζανέιρο, ξημερώματα Δευτέρας, 8 Αυγούστου (ώρα Ελλάδος). Ο Μάικλ Φελπς πανηγυρίζει το 19ο χρυσό ολυμπιακό του μετάλλιο. Και πάει για το 20ο! | REUTERS/David Gray

Ο Φελπς και το φαινόμενο της πεταλούδας

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2016, 07:55
Ρίο ντε Τζανέιρο, ξημερώματα Δευτέρας, 8 Αυγούστου (ώρα Ελλάδος). Ο Μάικλ Φελπς πανηγυρίζει το 19ο χρυσό ολυμπιακό του μετάλλιο. Και πάει για το 20ο!
|REUTERS/David Gray

Ο Φελπς και το φαινόμενο της πεταλούδας

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2016, 07:55

Η ζωή του Μάικλ Φελπς είναι μία ιστορία διεθνών και προσωπικών ρεκόρ. Στα χαρτιά. Στην πραγματικότητα είναι κάτι παραπάνω. Ο Φελπς είναι ο λόγος που τα αμερικανικά τράιαλς για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ένα υπερθέαμα. Είναι ο λόγος που συγκεντρώνονται τουλάχιστον 14.000 θεατές σε τέτοιες διοργανώσεις. Είναι ο άνθρωπος που όταν πρωτοεμφανίστηκε στις πισίνες πριν από 15 χρόνια αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εκατοντάδες παιδιά. Είναι ο λόγος που πολλά από αυτά τα παιδιά δοκίμασαν την τύχη τους -με πολύ κόπο- στο δύσκολο στιλ της πεταλούδας. Και τώρα αυτός ο άνθρωπος βρίσκει αυτά τα παιδιά ως αντιπάλους του. Σαν σε παράφραση της θεωρίας του χάους, όταν ο Φελπς έκανε πεταλούδα, χιλιάδες παιδιά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά βούτηξαν στις πισίνες· για να τον συναντήσουν χρόνια μετά.

«Το ότι αγωνίζομαι στην πεταλούδα είναι η απόδειξη ότι κάποτε ήθελα να κολυμπήσω στο ίδιο στιλ που συμμετείχε ο Μάικλ. Η πεταλούδα δεν ήταν μία φυσική επιλογή για μένα», δήλωσε ο 22χρονος Αμερικανός Τσέις Κάλις ο οποίος στη μεικτή ατομική ξεχωρίζει στο πρόσθιο. «Η πεταλούδα ήταν κάτι για το οποίο έπρεπε να εργαστώ σκληρά. Λάτρευα να αγωνίζομαι στο πλευρό του Μάικλ και μόνο γι΄ αυτόν τον λόγο η πεταλούδα είναι, τελικά, το δεύτερο καλύτερό μου είδος».

Ο νεαρός κολυμβητής αγωνίστηκε πλάι στον Φελπς, στους τελικούς των προκριματικών για τους Ολυμπιακούς του Ρίο. Ηρθε πέμπτος. Μαντέψτε ποιος ήρθε πρώτος. Ο 31χρονος Φελπς έσπασε άλλο ένα ρεκόρ: έγινε ο πρώτος αμερικανός κολυμβητής που θα συμμετάσχει για πέμπτη -και λογικά τελευταία- φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Επικράτησε στα 200μ. πεταλούδας με χρόνο 51.00 αφήνοντας δεύτερο τον Τομ Σιλντς, με 51.20.

φελπς2
Ο Φελπς χαιρετά τους νεαρούς οπαδούς του -κάποτε μπορεί να ακολουθήσουν τα χνάρια του- μετά τη νίκη του στα 100μ. πεταλούδας στα αμερικανικά Ολυμπιακά τράιαλς, στην Ομαχα (Rob Schumacher-USA TODAY Sports/Reuters)

Κανείς δεν τον ξεπέρασε αλλά, όπως σημειώνουν οι New York Times, ο Φελπς έχει, πια, φτάσει στο ίδιο σημείο όπου βρίσκεται ο Τάιγκερ Γουντς: Τα παιδιά που ενέπνευσε έχουν μεγαλώσει και έχουν εξελιχθεί στον πιο σκληρό ανταγωνιστή του. Ενας από αυτός τού έδωσε την πρώτη του ήττα σε διεθνείς αγώνες. Στους Ολυμπιακούς του 2012, ο νοτιοαφρικανός Τσαντ Λε Κλος –καθόλου τυχαία- συμμετείχε στα ίδια τέσσερα ατομικά αγωνίσματα όπου αγωνιζόταν ο Φελπς, το είδωλό του. Κατάφερε να τον ξεπεράσει σε ένα, στα 200μ. πεταλούδας.

«Ο Φελπς ήταν ο λόγος που έκανα πεταλούδα, χωρίς πλάκα», είχε πει (και αυτός) τότε. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν να παρακολουθήσει τον Φελπς να κατακτά οκτώ χρυσά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, άλλο ένα ρεκόρ στο βιογραφικό του. «Αυτός είναι ο λόγος που αγωνίζομαι στη μεικτή ατομική των 200μ. Επειδή το κάνει και ο Μάικλ».

φελπς3
Και εδώ νικητής, στα 200μ. μεικτή ατομική στους προκριματικούς των Ολυμπιακών στις ΗΠΑ (Erich Schlegel-USA TODAY Sports/Reuters)

Και βέβαια κάποιος που έχει τόσο ψηλά τον «Μάικλ» παίρνει πολύ στα σοβαρά ό, τι πει ο «Μάικλ». Γι’ αυτό και όταν, το 2015, ο Φελπς είπε ότι οι επιδόσεις των ανδρών στην πεταλούδα ανά τον κόσμο έχουν μειωθεί μετά τους αγώνες στο Λονδίνο, ο Λε Κλος το πήρε προσωπικά. Το ίδιο καλοκαίρι κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στο Καζάν της Ρωσίας -εν τη απουσία του Φελπς ο οποίος συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ- καταγράφοντας 50.56 στα 100μ. πεταλούδας και εκείνη τη φορά δεν εξύμνησε το πρόσωπο που τον προσείλκυσε στο άθλημα. Μάλλον παιδιάστικα δήλωσε ότι ο Φελπς «μπορεί να ησυχάσει τώρα».

Ο Φελπς δεν ησύχασε ακριβώς. Στους επόμενους αγώνες, στον τελικό του Εθνικού Πρωταθλήματος των ΗΠΑ στο Σαν Αντόνιο κατέγραψε ένα νέο ρεκόρ 50.45 στα 100 μ. πεταλούδας. Και λίγο αργότερα μίλησε: «Ο Τσαντ με συμπαθεί κι ύστερα με αντιπαθεί. Πρώτα λέει ότι είμαι ο ήρωάς του κι ύστερα με προκαλεί».

Αλλά δεν μπορεί, σίγουρα τον γοητεύουν τα νέα παιδιά, ακόμη κι αν τον προκαλούν –στα πλαίσια του αθλητισμού είναι και ο σκληρός ανταγωνισμός. Ο ιάπωνας Ντάιγια Σέτο είναι κορυφαίος αθλητής στη Μεικτή Ατομική Κολύμβηση. Στο Πανειρηνικό Πρωτάθλημα του Γκολντ Κόουστ, Αυστραλία, το 2014 προσέγγισε τον Φελπς και του έδειξε μία φωτογραφία. Ηταν από το 2001. Ο Σέτο, επτά ετών στο πλευρό του 16χρονου, τότε, Φελπς. «Ηταν απίστευτο. Τρελό», είχε περιγράψει μετά τη δεύτερη συνάντησή τους ο 29χρονος, πια, Φελπς.

φιλι
Φιλί μετά τη συμμετοχή και διάκρισή του στα αμερικανικά τράιαλς. Ο Φελπς, η αρραβωνιαστικιά του, Νικόλ Τζόνσον και ο μικρός Μπούμερ Φελπς (Rob Schumacher-USA TODAY Sports/Reuters)

Τη δική του ανάμνηση έχει και ο Αυστραλός Μιτς Λάρκιν. Ηταν προτού γίνει πρωταθλητής σε διεθνείς αθλητικές οργανώσεις στο ύπτιο. Βρισκόταν στις ΗΠΑ, το 2012, κι έτυχε να περπατάει δίπλα από την πισίνα αφού αγωνίστηκε στη μεικτή των 200 μ. Τότε έγινε κάτι απίστευτο. Ο Φελπς τον φώναξε –με το όνομά του!- τον συνεχάρη και του είπε «συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις». Ο 19χρονος αθλητής τηλεφώνησε στους γονείς του για να τους περιγράψει το σκηνικό. «Δακρύζω μόνο στην ανάμηση του ενθουσιασμού που είχε καταλάβει τον Μιτς», δήλωσε, αργότερα, η μητέρα του.

Ο Λάρκιν «συνέχισε να κάνει αυτό που έκανε» και φέτος κατευθύνεται στο Ρίο με στόχο να σπάσει την παράδοση των τελευταίων χρόνων και να διακριθεί στο αγώνισμά του, το ύπτιο. Οπως σημειώνουν οι New York Times, είναι πολύ πιθανό η όμορφη κίνηση του Φελπς εκείνη την ημέρα στην πισίνα να προδίκασε -έμμεσα- το τέλος της αμερικανικής κυριαρχίας στο ύπτιο. Στις τελευταίες πέντες διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων, τα χρυσά μετάλλια στο ύπτιο έχουν κατακτηθεί μόνο από αμερικανούς κολυμβητές.

Ωστόσο, σε αυτούς τους αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τα μάτια θα είναι στραμμένα στην πεταλούδα και στα νεαρά «παιδιά» που ανταγωνίζονται τον Φελπς. Ο σταρ του νερού είχε αποσυρθεί μετά τους Ολυμπιακούς του 2012, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει για μία τελευταία φορά για να αποδείξει ότι το κατέχει ακόμα, παρότι 31 ετών. Μετά την πρώτη του εμφάνιση στους Ολυμπιακούς του 2000, όπου ήρθε πέμπτος -σε ηλικία μόλις 15 ετών!- έχει κατοχυρώσει τη πρωτιά στα 200μ. πεταλούδας. Και έκτοτε κάθε ρεκόρ είναι δικό του.

φελπς
Αποθέωση στην τελετή απονομής βραβείων στα αμερικανικά τράιαλς, ΗΠΑ, 29 Ιουνίου 2016 (Rob Schumacher-USA TODAY Sports/Reuters)

«Ολοι με συνέκριναν με τον Μαρκ Σπιτς (τον αμερικανό κολυβητή που είχε σπάσει το πρώτο ρεκόρ συγκέντρωσης επτά μεταλλίων στους Ολυμπιακούς του Μονάχου, το 1972). Αλλά για μένα, το θέμα δεν ήταν να ξεπεράσω τον Μαρκ Σπιτς (κι όμως, το έκανε στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, το 2008)», έχει δηλώσει ο Φελπς περιγράφοντας το κίνητρο που τον έχει οδηγήσει στην κορυφή. «Ο στόχος μου ήταν να γίνω ο πρώτος Μάικλ Φελπς, όχι ο δεύτερος Μαρκ Σπιτς. Ονειρευόμουν από παιδί να κάνω κάτι που κανένας δεν είχε κάνει στο παρελθόν». Ετσι εξηγείται το φαινόμενο της πεταλούδας…

ΥΓ. Συμμετέχοντας σε τέσσερις Ολυμπιάδες (Σίδνεϊ, Αθήνα, Πεκίνο, Λονδίνο) ο Φελπς κατέκτησε 18 χρυσά μετάλλια, τα περισσότερα από κάθε άλλον ολυμπιονίκη. Κατέκτησε δε συνολικά 22 μετάλλια, τα περισσότερα από κάθε άλλον ολυμπιονίκη. Κατέρριψε οκτώ ολυμπιακά ρεκόρ. Ηταν ο σημαιοφόρος της ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ στην τελετή εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο την Παρασκευή, 5 Αυγούστου. Από τη Δευτέρα, 8 Αυγούστου, ρίχνεται στις πισίνες του Ρίο στα προκριματικά των 200 μ. πεταλούδας. Tη νύχτα της Κυριακής 7 Αυγούστου, όμως (ξημερώματα Δευτέρας, ώρα Ελλάδος), κατέκτησε το 19ο χρυσό του μετάλλιο, με την αμερικανική ομάδα της σκυταλοδρομίας 4×100! Συνολικά έφτασε τα 23 ολυμπιακά μετάλλια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...