634
«No te vayas Lio», «Λίο, μη φύγεις», φώναξαν αμέτρητοι Αργεντίνοι αψηφώντας τη βροχή | REUTERS/Marcos Brindicci

Η Αργεντινή διαδηλώνει κατά του… Μexit

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2016, 09:08
«No te vayas Lio», «Λίο, μη φύγεις», φώναξαν αμέτρητοι Αργεντίνοι αψηφώντας τη βροχή
|REUTERS/Marcos Brindicci

Η Αργεντινή διαδηλώνει κατά του… Μexit

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2016, 09:08

Λονδίνο και Μπουένος Αϊρες: δύο πρωτεύουσες σε διαφορετικά ημισφαίρια, σε διαφορετικές εποχές – ηλιόλουστο καλοκαίρι στην πρώτη, χειμώνας στη δεύτερη. Δύο παράλληλες και ξεχωριστές ιστορίες που όμως τέμνονται στο σημείο όπου οι πολίτες διεκδικούν την αλλαγή μιας απόφασης. Οποια απόφαση κρίνουν εκείνοι ότι επηρεάζει τη ζωή τους.

Σε άλλη κλίμακα και με άλλη βέβαια σημασία, οι Λονδρέζοι κατέβηκαν το Σάββατο το πρωί για να μην συμβεί το Brexit το οποίο είχαν αποφασίσει οι συμπολίτες τους στο δημοψήφισμα για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το βράδυ του Σαββάτου αμέτρητοι Αργεντίνοι κατέβηκαν στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες για να μη συμβεί το… Mexit, να μην εγκαταλείψει δηλαδή ο Λιονέλ Μέσι την Εθνική Αργεντινής – μια απόφαση στην οποία ο σταρ της Μπάρτσα κατέληξε ακριβώς λόγω της πίεσης που δεχόταν όλα αυτά τα χρόνια από τον λαό της χώρας του.

Ο Μέσι, ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της γενιάς του – αν όχι όλων των εποχών – είδε πρόσφατα τον εαυτό του να χάνει σε τέταρτο τελικό με τη φανέλα της Αργεντινής. Είχε χάσει το 2007 και το 2015 στον τελικό το Κόπα Αμέρικα, έχασε το 2014 το Μουντιάλ και τώρα ξαναέχασε το Κόπα Αμέρικα, αστοχώντας μάλιστα σε πέναλτι! «Νομίζω ότι είναι η ώρα να τελειώνει η εθνική για εμένα» είπε υπό καθεστώς απίστευτης συναισθηματικής φόρτισης ο Μέσι. Η πίεση προερχόταν από έναν ολόκληρο λαό που του ζητούσε να γίνει Μαραντόνα, να οδηγήσει δηλαδή την Εθνική Αργεντινής σε παγκόσμια τρόπαια όπως είχε κάνει το θρυλικό Νο10 της ομάδας στη δεκαετία του 1980.

2016-07-02T235646Z_813485868_S1AETNITQCAB_RTRMADP_3_SOCCER-ARGENTINA-MESSI
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον Οβελίσκο, στο κέντρο του Μπουένος Αϊρες, παρακαλώντας τον Μέσι να αλλάξει γνώμη (Reuters)

Το σοκ της αποχώρησης του Μέσι από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Αργεντινής ήταν τέτοιο που τόσο ο πρόεδρος της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι, όσο και ο ίδιος ο Ντιέγκο Μαραντόνα κάλεσαν τους πολίτες να βγουν στους δρόμους για να ζητήσουν από τον Μέσι να πάρει πίσω την απόφασή του και να τον διαβεβαιώσουν τρόπον τινά ότι θα είναι πάντα στο πλευρό του χωρίς να τον πιέζουν.

2016-07-02T235812Z_1583024791_S1AETNITTKAA_RTRMADP_3_SOCCER-ARGENTINA-MESSI
Με σημαίες και… ομπρέλες οι Αργεντίνοι διαδήλωσαν κατά του… Mexit (Reuters)

«No te vayas Lio», «Λίο, μη φύγεις», ήταν τα συνθήματα εκατοντάδων ανθρώπων που βρέθηκαν υπό καταρρακτώδη βροχή στον Οβελίσκο, ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του Μπουένος Αϊρες.

Δεν είναι βέβαιο ότι ο Μέσι δεν θα καμφθεί και δεν θα ανακαλέσει. Η απόφασή του πάρθηκε εν θερμώ, αυτό είναι σίγουρο. Ωστόσο δεν είναι και εύκολο να μην δει κανείς το βαθύτερο πρόβλημα στη σχέση του Μέσι με την πατρίδα του. Για τους Αργεντίνους ο Μέσι είναι «ένας Ευρωπαίος». Εμαθε μπάλα στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, ζει εδώ και 20 χρόνια στην Ισπανία, επισκέπτεται την Αργεντινή αραιά και πού. Σίγουρα δεν είναι Μαραντόνα, ιδιοσυγκρασιακά βεβαίως – βεβαίως, αλλά και ως προς την ταύτισή του με τον μέσο οπαδό στο Μπουένος Αϊρες.

Τι θα κάνει ο Μέσι τελικά; Σύμφωνα με τη La Nacion, ο 28χρονος ποδοσφαιριστής έχει ήδη μετανιώσει για την απόφασή του να εγκαταλείψει την Εθνική Αργεντινής και θα επιστρέψει ώστε να την οδηγήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, το οποίο θα φιλοξενηθεί στη Ρωσία. Την πληροφορία αυτή εμφανίζεται να έχει δώσει στην εφημερίδα, στενός φίλος του Μέσι.

Ισως λοιπόν απλά ο Λίο να θέλει να ξεκουραστεί – δεν πρέπει να το βγάζουμε αυτό από την εξίσωση, τα εξαντλητικά υπερατλαντικά ταξίδια που πρέπει να κάνει ένας λατινοαμερικάνος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στην Ευρώπη, είναι ένα απίστευτο βάρος που τον επηρεάζει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν. Αλλωστε και πολύ άλλοι μεγάλοι του ποδοσφαίρου ανακάλεσαν μια τέτοια απόφαση. Ο Ζινεντίν Ζιντάν είχε αποχωρήσει από τη Γαλλία το 2004 μετά το στραπάτσο με την Ελλάδα, αλλά επέστρεψε το 2006 για να την οδηγήσει ως τον τελικό του Μουντιάλ. Τον οποίο έχασε για μία… κεφαλιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...