619
Στις πρώτες του προπονήσεις με το Αμβούργο | facebook

Ο πρόσφυγας που θα παίξει στην Μπουντεσλίγκα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2016, 13:39
Στις πρώτες του προπονήσεις με το Αμβούργο
|facebook

Ο πρόσφυγας που θα παίξει στην Μπουντεσλίγκα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2016, 13:39

Ενα μακρινό και δύσκολο ταξίδι με προορισμό την βόρεια Ευρώπη. Από την Γκάμπια στη Γερμανία για μια καλύτερη ζωή. Ο Μπάκερι Τζάτα ακολούθησε τον δρόμο της προσφυγιάς χωρίς την οικογένειά του και πριν ακόμα ενηλικιωθεί. Η ιστορία του θα μπορούσε να είναι ίδια με χιλιάδες άλλες ιστορίες ανηλίκων που φτάνουν στην Ευρώπη για να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την ακραία φτώχεια.

Η ζωή του νεαρού Αφρικανού όμως άλλαξε ραγδαία μετά την εγκατάστασή του στην Γερμανία. Με ατού τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, ο Τζάτα κατάφερε να υπογράψει συμβόλαιο αξίας 100 χιλιάδων ευρώ το χρόνο σε μία από τις πλέον ιστορικές ομάδες της χώρας που αγωνίζεται μάλιστα στην πρώτη κατηγορία.

2016-06-29T110908Z_675329282_D1BETMRKBKAA_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY
Η πρώτες προπονήσεις του νεαρού πρόσφυγα με τη φανέλα του Αμβούργου (REUTERS/Fabian Bimmer)

Ολα άρχισαν το περασμένο καλοκαίρι. Ο 17χρονος έπειτα από ένα ταξίδι 6.000 χιλιομέτρων έφτασε στο Ρότενμπουργκ της Βαυαρίας όπου πέρασε από ένα σύστημα επιτήρησης και εκπαίδευσης ανηλίκων. Πολύ σύντομα ο νεαρός προπονούνταν και παρακολουθούσε μαθήματα στην ακαδημία του πρώην μποξέρ Λόθαρ Κάννεμπεργκ που προσέφερε ένα προσωρινό σπίτι σε νέους με προβλήματα συμπεριφοράς αλλά και ανήλικους μετανάστες που ήθελαν να ενταχθούν στην κοινωνία. Ολο αυτό το διάστημα ο μικρός Τζάτα έκανε προπονήσεις σε τοπικά ποδοσφαιρικά σωματεία. Δεν ήταν διατεθειμένος να ξεχάσει το όνειρό του που δεν ήταν άλλο από το να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Κάποια στιγμή ο νεαρός από την Γκάμπια κατάφερε να πείσει μία μεγάλη ομάδα της Γερμανίας, το Αμβούργο, να του δώσει μία ευκαιρία και να τον δοκιμάσει σε κάποια προπόνηση. Να σημειωθεί ότι η μόνη ποδοσφαιρική εμπειρία που είχε ο μικρός, ήταν από την εποχή που έπαιζε στους δρόμους της περιοχής που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Ο Τζάτα όμως αποδείχτηκε ακατέργαστο διαμάντι και ο βετεράνος προπονητής Μπρούνο Λαμπάντια δεν άργησε να το καταλάβει. Ακόμα και στην προπόνηση με την πρώτη ομάδα, το καλό πόδι και η ταχύτητά του έφεραν χαμόγελα στις τάξεις της ομάδας. Ετσι ο προπονητής του Αμβούργου δήλωσε στην εφημερίδα Bild: «Ο Μπάκερι έχει δυνατά σημεία στο παιχνίδι του, κοιτάμε αποκλειστικά τις εμφανίσεις του και δεν υπάρχουν μπόνους από το γεγονός ότι είναι πρόσφυγας».

Ετσι η ομάδα που τη σεζόν 2015-2016 τερμάτισε 10η στην Μπουντεσλίγκα αποφάσισε να εντάξει στο δυναμικό της τον νεαρό. Οι κανόνες της FIFA όμως απαγορεύουν την υπογραφή επαγγελματικού συμβολαίου από ανθρώπους που έφτασαν σε μία χώρα χωρίς επίσημα έγγραφα. Οι κανόνες της πολιτείας επίσης δεν επιτρέπουν την υπογραφή επαγγελματικού συμβολαίου από ανηλίκους. Ετσι οι άνθρωποι της ομάδας περίμεναν μέχρι να κλείσει ο νεαρός τα 18 του χρόνια και τότε του προσέφεραν τριετές επαγγελματικό συμβόλαιο. Ο Τζάτα δέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη.

2016-06-29T110311Z_583046550_D1BETMRINRAD_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY
Ο νεαρός έχει αποσπάσει πολύ καλά σχόλια για τα ποδοσφαιρικά του χαρακτηριστικά και τον δυναμισμό του (REUTERS/Fabian Bimmer)

«Οταν έφτασα στο Αμβούργο, βρέθηκα σε μία πολύ όμορφη ατμόσφαιρα. Οι άνθρωποι της ομάδας ήταν φιλικοί και με βοήθησαν. Το σημαντικό είναι ότι μου έδειξαν ένα πολύ καλό πρόσωπο πριν ακόμα προπονηθώ με την ομάδα» υποστήριξε ο Τζάτα, «ήταν υπέροχο συναίσθημα για εμένα το ότι με υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες. Εχω την αίσθηση ότι βρίσκομαι στο σωστό μέρος».

Εκτός από τις προπονήσεις ο νεαρός παρακολουθεί εντατικά μαθήματα για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας. «Δουλεύω πολύ για να μάθω γερμανικά όσο πιο γρήγορα γίνεται γιατί καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι. Για να είσαι μέρος μιας κοινωνίας και να αντιλαμβάνεται την ντόπια κουλτούρα, οφείλεις να ξέρεις τη γλώσσα»

Από εδώ και πέρα ο Τζάτα κοιτάει μπροστά. Αφήνει πίσω του τα δύσκολα χρόνια στην Αφρική και ανυπομονεί να ακολουθήσει το όνειρό του. Να αγωνιστεί μπροστά σε χιλιάδες κόσμο σε κάποιο από τα μεγαλειώδη γήπεδα της νέας του πατρίδας.

Υ.Γ. Ο Τζάτα ήταν η πρώτος παίχτης που υπέγραψε με το Αμβούργο για την νέα χρονιά. Ετσι ακολούθησε τους νέους του συμπαίκτες στην προετοιμασία που ξεκίνησε τα τέλη Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...