294
Η Ελισάβετ Β' επιθεωρεί τιμητικό άγημα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, τον Φεβρουάριο του 1983 | Tim Graham Photo Library via Getty Images

FBI: Ποιοι απειλούσαν να δολοφονήσουν την Ελισάβετ Β’ όταν επισκέφθηκε τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2023, 12:43
Η Ελισάβετ Β' επιθεωρεί τιμητικό άγημα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, τον Φεβρουάριο του 1983
|Tim Graham Photo Library via Getty Images

FBI: Ποιοι απειλούσαν να δολοφονήσουν την Ελισάβετ Β’ όταν επισκέφθηκε τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2023, 12:43

Αρχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το FBI και αφορούν επισκέψεις της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στις Ηνωμένες Πολιτείες στις δεκαετίες του 80 και του 90 αποκαλύπτουν την διατύπωση απειλών και πιθανό σχέδιο δολοφονίας της.

Μεταξύ των εγγράφων, που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του FBI, ένα σημείωμα αφορά την επίσκεψη της Ελισάβετ Β΄και του συζύγου της Φίλιππου στην δυτική ακτή των ΗΠΑ, το 1983.

Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο από ιρλανδικούς κύκλους, άνδρας που δήλωνε ότι «η κόρη του είχε σκοτωθεί στην Βόρεια Ιρλανδία από σφαίρα από καουτσούκ, σχεδίαζε να βλάψει την βασίλισσα Ελισάβετ».

Σχεδίαζε μάλιστα να το κάνει «είτε ρίχνοντας ένα αντικείμενο από την περίφημη γέφυρα Golden Gate του Σαν Φρανίσκο στο βασιλικό γιοτ “Britannia” όταν θα περνούσε από κάτω, είτε προσπαθώντας να σκοτώσει την βασίλισσα κατά την επίσκεψή της στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι».

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 1979, ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) είχε δολοφονήσει σε βομβιστική επίθεση τον λόρδο Λούι Μάουντμπατεν, εξάδελφο της βασίλισσας Ελισάβετ, κατά την περίοδο των «Troubles», των συγκρούσεων ανάμεσα σε ρεπουμπλικανούς και ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας.

Αλλο σημείωμα, σχετικό με την επίσημη επίσκεψη της βασίλισσας το 1991, αναφέρεται σε απειλές προερχόμενες από ιρλανδικές οργανώσεις για την διατάραξη εκδηλώσεων στις οποίες επρόκειτο εκείνη να παραστεί, όπως ένα ματς μπέιζμπολ και μία δεξίωση στον Λευκό Οίκο.

Αλλο έγγραφο, του 1989, αναφέρει ότι ακόμη και αν καμία συγκεκριμένη απειλή δεν έχει διατυπωθεί κατά της βασίλισσας, «η πιθανότητα απειλών από τον IRA κατά της βρετανικής μοναρχίας παραμένει παρούσα».

Πολλές απόπειρες είχαν πραγματοποιηθεί κατά της ζωής της Ελισάβετ Β’, που πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο στα 96 της χρόνια, κυρίως από τον IRA.

Το 1970, υποστηρικτές του IRA προσπάθησαν να εκτροχιάσουν το τρένο στο οποίο επέβαινε δυτικά του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, και το 1981, ο IRA είχε σχεδιάσει βομβιστική επίθεση κατά την διάρκεια επίσκεψής της στη βόρεια Σκωτία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News