558
Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο και καταξιωμένων φωτογράφων | Γιώργος Μουτάφης

Eyes of Light: φωτογραφικά πορτρέτα των survivors του καρκίνου

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2019, 13:19
Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο και καταξιωμένων φωτογράφων
|Γιώργος Μουτάφης

Eyes of Light: φωτογραφικά πορτρέτα των survivors του καρκίνου

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2019, 13:19

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση ξεχωριστής σημασίας με τίτλο Eyes of Light: Εστιάζοντας στη ζωή, ανοίγει τις πόρτες της το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 στις 20:00 στους Παλαιούς Φούρνους της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων. Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 24 Μαΐου, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Το Eyes of Light είναι μια πρωτοβουλία της φωτογράφου Δήμητρας Ερμείδου, η οποία κατάφερε να φέρει κοντά κορυφαίους έλληνες φωτογράφους και ανθρώπους που έχουν βιώσει τον καρκίνο.

Η ιδέα του Eyes of Light πήρε σάρκα και οστά τον περασμένο Δεκέμβριο. Με άξονα τη φωτογραφία, πραγματοποιεί συμμετοχικές καλλιτεχνικές δράσεις, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση ανθρώπων που πολεμούν τον καρκίνο.

Ένα από τα πορτρέτα της έκθεσης που θυμίζει την καμπάνια «Μην κλείνεις τα μάτια στον καρκίνο» (Τζίνα Μαραγκουδάκη)

Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, λοιπόν, θα παρουσιαστούν με τη μορφή εικαστικών εγκαταστάσεων, τα αποτελέσματα των εργαστηρίων βιωματικής-θεραπευτικής φωτογραφίας, που λαμβάνουν χώρα τους τελευταίους τέσσερις μήνες στους συλλόγους υποστήριξης καρκινοπαθών Άλμα Ζωής και ΚΕΦΙ.

Ειδικά σχεδιασμένες τεχνικές αυτο-έκφρασης και παιχνιδιού μέσω της φωτογραφίας ενθαρρύνουν τη συναισθηματική ευημερία και βοηθούν τους συμμετέχοντες να δουν τις προκλήσεις της νόσου με πιο θετική ματιά.

Επιπλέον, θα παρουσιαστεί η δράση Survivors του Καρκίνου: Τα Πρόσωπα της Ελπίδας, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και την κατάρριψη των στερεοτύπων που σχετίζονται με τη νόσο.

Οι φωτογράφοι που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να πραγματοποιηθεί η έκθεση είναι οι εξής: Λουκάς Βασιλικός, Θάλεια Γαλανοπούλου, Χάρης Κακαρούχας, Αθηνά Καζολέα, Δημήτρης Κοιλαλούς, Μάρω Κουρή, Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης, Τζίνα Μαραγκουδάκη, Γιώργος Μουτάφης, Σωκράτης Μπαλταγιάννης, Άγγελος Μπαράι, Ορέστης Σεφέρογλου, Όλγα Τζίμου, Παύλος Φυσάκης, Παντελής Ζερβός.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, οδηγώντας σε μια σειρά πορτρέτων που αντανακλούν δύναμη ενώ παράλληλα αποπνέουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας, δύναμης και θέλησης.

Πανηγυρίζοντας την νίκη της ζωής κόντρα στον καρκίνο (Δήμητρα Ερμείδου)

Λίγα λόγια για το Eyes of light

Το Eyes of Light στέκεται δίπλα στους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο. Η ιδέα για τo Eyes of Light γεννήθηκε το Μάρτιο του 2018 και άρχισε να παίρνει μορφή ως κοινωνικο-πολιτιστικό έργο το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Τα Εργαστήρια Βιωματικής – Θεραπευτικής Φωτογραφίας, προσφέρονται αφιλοκερδώς σε γυναίκες και άνδρες που έχουν βιώσει οποιοδήποτε είδος καρκίνου.

Ξεκίνησαν τον Ιανουάριο 2019, σε συνεργασία με τους φορείς Άλμα Ζωής (Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού) και ΚΕΦΙ (Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών), και ακολούθησε η έναρξη της δράσης Survivors του Καρκίνου: Τα Πρόσωπα της Ελπίδας, που υλοποιείται από τα τέλη Φεβρουαρίου 2019.

Τα ειδικά σχεδιασμένα σεμινάρια αυτοέκφρασης μέσω της φωτογραφίας και πρωτότυπων συμμετοχικών δράσεων, έχουν ως στόχο την βελτίωση της συναισθηματικής ευημερίας και της ποιότητας ζωής των συμμετεχόντων.

Μέσω της δράσης Survivors του Καρκίνου: Τα Πρόσωπα της Ελπίδας, έρχονται σε επαφή αξιόλογοι φωτογράφοι και νοσούντες στοχεύοντας στα παρακάτω:

• να μπει φρένο στην απομόνωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό των ανθρώπων που πάσχουν από την νόσο

• να αντιμετωπιστεί ο φόβος γύρω από την ασθένεια καθώς και οι παρανοήσεις σχετικά με αυτήν

• να καλλιεργηθεί μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη στην κοινωνία και τον πολιτισμό

• να εκφράσουν με όλες τους τις δυνάμεις τη σημασία της πρόληψης

Η προσπάθειά αυτή υποστηρίζεται από το START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki, την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

info

Σάββατο 18 Μαΐου 2019 και ώρα 20.00

Διάρκεια έκθεσης έως 24 Μαΐου

Ώρες Λειτουργίας: Κυρ-Παρ 10.00-21.00

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Παλαιοί Φούρνοι

Επικοινωνία: [email protected]

Facebook: EyesOfLightOfficial

Ιστοσελίδα: http://www.eyesoflight.gr/

Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News