466
Ο μικρούλης Αρτσι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της προγιαγιάς βασίλισσας Ελισάβετ Β', της γιαγιάς Ντόρια Ράγκλαντ και των γονιών του, Χάρι και Μέγκαν | Chris Allerton/Sussex Royal/Twitter

Αρτσι Χάρισον Μαουντμπάτεν-Γουίνδσορ: πόσα χωράει ένα όνομα;

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2019, 13:23
Ο μικρούλης Αρτσι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της προγιαγιάς βασίλισσας Ελισάβετ Β', της γιαγιάς Ντόρια Ράγκλαντ και των γονιών του, Χάρι και Μέγκαν
|Chris Allerton/Sussex Royal/Twitter

Αρτσι Χάρισον Μαουντμπάτεν-Γουίνδσορ: πόσα χωράει ένα όνομα;

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2019, 13:23

Και το όνομα αυτού: Αρτσι Χάρισον Μαουντμπάτεν-Γουίνδσορ. Αν το μωρό του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, τα πράγματα θα ήταν πιο απλά. Το πιο σίγουρο όνομα που θα το έδιναν, τιμώντας την πολυαγαπημένη και αδικοχαμένη μητέρα του Χάρι, θα ήταν φυσικά Νταϊάνα. Τώρα όμως; Η απόφαση του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ να δώσουν στο αγοράκι τους αυτό το όνομα, εξέπληξε πολλούς – όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρεταινής εφημερίδας Guardian. 

Το όνομα Αρτσι, «χαϊδευτικό» για το Αρτσιμπαλντ, που έχει γερμανικές ρίζες και σημαίνει «αυθεντικός», «τολμηρός», «γενναίος», έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πολύ δημοφιλές. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας, ήταν το 18ο σε σειρά πιο δημοφιλές όνομα στο 2017, ενώ το δεύτερο όνομα που το έδωσαμ το Χάρισον, είναι 34ο στην ίδια λίστα.

Στις ΗΠΑ το όνομα Αρτσι είναι κυρίως γνωστό από το δημοφιλές κόμικ «The Archies» και τον κοκκινομάλη ήρωα Αρτσι, που ενέπνευσαν και το πρόσφατο επιτυχημένο σίριαλ «Riverdale».

Αρχίζουν λοιπόν οι εικασίες για το τι οδήγησε το ζεύγος στη συγκεκριμένη επιλογή. Ισως το Αρτσι να αποτελεί έμπνευση από τον νοτιοαφρικανό διανοούμενο και ανθρωπολόγο Αρτζι Μαφέτζε (1936-2007), ή από τον R&B τραγουδιστή Αρτσι Μπελ, ή τον σαξοφωνίστα Αρτσι Σεπ. Οσο για το Χάρισον (Harrison), η εξήγηση είναι πιο απλή: σημαίνει, ο γιος του Χάρι. Και όλο το Twitter, συμφωνεί πως είναι μία πολύ γλυκιά επιλογή.

Υπάρχει επίσης, ένα παράξενο σούσουρο γύρω από το όνομα Αρτσι και έχει να κάνει με τον πεντάχρονο πρίγκιπα Τζορτζ, γιο της Κέιτ Μίντλετον και του πρίγκιπα Ουίλιαμ. Σύμφωνα με πηγές του βρετανικού περιοδικού Hello, όταν ο μικρούλης είχε πάει βόλτα με τη γιαγιά του και μητέρα της Κέιτ, είπε σε έναν περαστικό ότι το όνομά του είναι Αρτσι. Αυτό γράφτηκε τον Ιανουάριο και όλοι υπέθεσαν ότι στο δουκάτο του Κέιμπριτζ, χρησιμοποιούν το Αρτσι σαν ένα είδος χαϊδευτικού ονόματος.

Οσο για το βαρύγδουπο Μαουντμπάτεν-Γουίνδσορ, υπάρχει στα βασιλικά κατάστιχα μόλις από τη δεκαετία του ’60. Πρόκειται για το οικογενειακό όνομα του Δούκα του Εδιμβούργου και παππού του Χάρι. Ομως οι γερμανικές ρίζες του Μαουντμπάτεν (από την μεριά της μητέρας του πρίγκιπα Φίλιππου), αποτελούσαν κόκκινο πανί για τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Γουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος δεν ήθελε η Αγγλία, που είχε δώσει μάχη με τη ναζιστική Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, να έχει οποιαδήποτε σχέση, έστω και ονομαστική, με τους Γεμανούς.

Οσο για το Γουίνδσορ, αυτό προέρχεται από τη μεριά της βασίλισσας και είναι εμπνευσμένο από το ίδιο το όνομα του βασιλικού κάστρου.

Οπως αναφέρει ο Guardian, τόσα χρόνια, το μεγάλο παράπονο του πρίγκιπα Φίλιππου ήταν ότι εξαιτίας της εμμονής του Τσόρτσιλ, το Μαουντμπάτεν είχε μπει στη μαύρη λίστα και ο ίδιος αναρωτιόταν στο φιλικό του περιβάλλον: «Είναι δυνατόν να είμαι ο μοναδικός άνδρας σε αυτή τη χώρα που δεν δικαιούται να δώσει το όνομά του στα παιδιά του;». Με το μωράκι της Μέγκαν και του Χάρι λοιπόν, έρχεται και αυτή η αποκατάσταση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...