442
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Ιουνίου. Δεξιά διακρίνεται ο αποχωρών πρόεδρος του οργάνου Μάριο Σεντένο | Eurogroup

Eurogroup: Εκταμιεύονται τα 748 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2020, 21:31
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Ιουνίου. Δεξιά διακρίνεται ο αποχωρών πρόεδρος του οργάνου Μάριο Σεντένο
|Eurogroup

Eurogroup: Εκταμιεύονται τα 748 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2020, 21:31

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ, την Πέμπτη 11 Ιουνίου το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση κεφαλαίων προς την Ελλάδα, που αθροιστικά φθάνουν τα 748 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για 640 εκατ. ευρώ (που αφορούν κέρδη εξ αγοράς ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και από άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης), συν τα μέτρα περί ελάφρυνσης του χρέους.

Η σημερινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης βασίζεται στην έκθεση της Κομισιόν με την οποία αναγνωρίζεται στην Ελλάδα ότι, παρά την πανδημία, ανταποκρίθηκε στις ανειλημμένες δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης συζητήθηκε και η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, που αφορά την αντιμετώπιση της κορονοϊκής ύφεσης στην Ενωση, ενώ ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε επισήμως στους συναδέλφους του την απόφασή του να παραιτηθεί.

«Δήλωση του Eurogroup»

Στη σχετική «Δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα», στη συνεδρίαση της 11ης Ιουνίου 2020, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις μακροοικονομικές προοπτικές της, βάσει της έκτης ενισχυμένης έκθεσης παρακολούθησης που δημοσιεύθηκε στις 20 Μαΐου.

»Οπως και στα περισσότερα κράτη-μέλη, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επηρεαστεί αρνητικά από το ξέσπασμα του COVID-19 και οι οικονομικές προοπτικές υπόκεινται σε υψηλή αβεβαιότητα. Με βάση την εαρινή πρόβλεψη της Επιτροπής για το 2020, η ελληνική οικονομία αναμένεται να πληγεί το 2020, αν και προβλέπεται αρκετά ισχυρή ανάκαμψη για το 2021.

»Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα διατήρησε ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, επιτυγχάνοντας τους πρωταρχικούς στόχους πλεονασμάτων τα τελευταία πέντε χρόνια και ένα βασικό πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019. Η ενημερωμένη πρόβλεψη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων αναμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα μετατραπεί σε έλλειμμα το 2020, προτού επανέλθει σε πλεόνασμα το 2021».

Και στη συνέχεια επαινείται η Ελλάδα για τις επιδόσεις της: «Συγχαίρουμε τις ελληνικές αρχές για την ταχεία και αποφασιστική πολιτική απάντηση, τόσο για τον περιορισμό της επιδημίας του ιού όσο και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων οικονομικής και φορολογικής στήριξης. Χαιρετίζουμε επίσης τη δέσμευση της Ελλάδας να αναλάβει ένα σύνολο πρόσθετων μεταρρυθμίσεων, με σκοπό τη στήριξη της ανάκαμψης.

»Χαιρετίζουμε επίσης την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε ορισμένους τομείς μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της ατζέντας ιδιωτικοποιήσεων, της κοινωνικής πρόνοιας, της αγοράς εργασίας και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Υπήρξαν ορισμένες καθυστερήσεις στη διαδικασία μεταρρύθμισης, για παράδειγμα όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αναγνωρίζουμε ότι αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως σε λειτουργικούς περιορισμούς που συνδέονται με την πανδημία».

Στη «δήλωση του Eurogroup» ακολουθεί η αναφορά στα 748 εκατομμυρίων ευρώ και στο επόμενο ραντεβού που μας αφορά: «Η επόμενη συζήτησή μας για την Ελλάδα θα βασιστεί στην 7η βελτιωμένη έκθεση παρακολούθησης, η οποία αναμένεται να εκδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2020».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...