300
Η γυναίκα γεμίζει ελιές εν ώρα... χειρουργείου | Ospedali Riuniti Ancona

Γέμιζε ελιές τη στιγμή που της αφαιρούσαν όγκο από τον εγκέφαλο

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2020, 12:01
Η γυναίκα γεμίζει ελιές εν ώρα... χειρουργείου
|Ospedali Riuniti Ancona

Γέμιζε ελιές τη στιγμή που της αφαιρούσαν όγκο από τον εγκέφαλο

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2020, 12:01

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο σε πολλές περιπτώσεις δεν πρέπει να ναρκωθούν, καθώς οι γιατροί είναι απαραίτητο να ελέγχουν παράλληλα τις λειτουργίες ομιλίας, όρασης γεύσης, οσμής, κίνησης άκρων κ.λπ. Σε κάποιους μάλιστα επιτρέπεται να παίζουν κιθάρα, βιολί ή να κάνουν κάτι άλλο που ελέγχει τις λειτουργίες οι οποίες ενδέχεται να επηρεαστούν από το «νυστέρι».

Σε πρόσφατη επέμβαση, όμως, που έγινε στην Ιταλία για αφαίρεση όγκου από τον εγκέφαλο, η ασθενής ζήτησε να γεμίζει… ελιές και οι γιατροί τής το επέτρεψαν.

Σύμφωνα με τους νευροχειρουργούς στο νοσοκομείο της Ανκόνα, η επέμβαση «διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες και εξελίχθηκε πολύ καλά», με την ασθενή να ετοιμάζει 90 ελιές σε διάστημα μιας ώρας, όπως γράφει το BBC.

Προκειμένου ο χειρουργός να καταφέρει την ελάχιστη δυνατή βλάβη στους υγιείς ιστούς, ο ασθενής υποβάλλεται σε κάποια δοκιμασία ερωτήσεων ή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Δεδομένου ότι ο αριστερός κροταφικός λοβός ελέγχει την ομιλία, τη μνήμη και την κίνηση της αριστερής πλευράς του σώματος, ο νευροχειρουργός Ρομπέρτο Τριγνιάνι τόνισε στο ιταλικό πρακτορείο Ansa ότι η μέθοδος αυτή «μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τον ασθενή ενόσω δουλεύουμε στις λειτουργίες του εγκεφάλου του και να καθορίζουμε την επόμενη, λεπτή κίνηση».

Ο δρ Τριγνιάνι, μέλος ενδεκαμελούς χειρουργικής ομάδας, έχει πραγματοποιήσει περίπου 60 επεμβάσεις με αυτή τη μέθοδο τα τελευταία χρόνια.

Κι ενώ σε άλλο ασθενή είχε ζητηθεί να παρακολουθήσει καρτούν, το γέμισμα της ελιάς είναι πολύ πιο περίπλοκη διαδικασία.

Πριν από μερικούς μήνες, ασθενής που υπεβλήθη σε επέμβαση στον εγκέφαλο σε νοσοκομείο του Λονδίνου, έπαιζε βιολί σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης για την αφαίρεσή του.

Η ασθενής έπαιζε βιολί (εδώ) προκειμένου οι χειρουργοί να εντοπίσουν την ακριβή ζώνη της επέμβασης και να διατηρήσουν την ικανότητά της να κινεί το αριστερό της χέρι, ώστε να μη χρειαστεί να εγκαταλείψει το πάθος 40 χρόνων για τη μουσική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...