337
Ο Ερντογάν και ο Πούτιν είχαν συναντηθεί στο Σότσι, τον Αύγουστο | EPA/VYACHESLAV PROKOFYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Ερντογάν σε Πούτιν: Πρώτα κατάπαυση του πυρός και μετά διαπραγματεύσεις

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2023, 14:47
Ο Ερντογάν και ο Πούτιν είχαν συναντηθεί στο Σότσι, τον Αύγουστο
|EPA/VYACHESLAV PROKOFYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Ερντογάν σε Πούτιν: Πρώτα κατάπαυση του πυρός και μετά διαπραγματεύσεις

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2023, 14:47

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη την Πέμπτη, πως οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας θα πρέπει να υποστηριχθούν από μια μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα «όραμα για μια δίκαιη λύση».

Ο τούρκος πρόεδρος και ο ρώσος ομόλογός του έχουν μιλήσει κατ΄επανάληψη αφότου οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως οι εκκλήσεις για ειρήνη και διαπραγματεύσεις θα πρέπει να υποστηριχθούν από μια μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα όραμα για μια δίκαιη λύση», ανάφερε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στην οποία προστίθεται πως ο Ερντογάν υπενθύμισε στον Πούτιν τα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας για τον διάδρομο ναυσιπλοΐας για την εξαγωγή των σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τη Συρία: «Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι απτά βήματα πρέπει τώρα να γίνουν για την εκδίωξη της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG από τις περιοχές των συνόρων με την Τουρκία, ειδικά την Τελ Ρίφατ και τη Μάνμπιτζ», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Κρεμλίνο: Το Κίεβο πρέπει να δεχθεί ότι τα εδάφη είναι δικά μας

Για την ίδια επικοινωνία, ανακοίνωση εξέδωσε και το Κρεμλίνο, αναφέροντας ότι ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν πως η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο για την Ουκρανία, αλλά το Κίεβο θα πρέπει να δεχθεί την απώλεια εδαφών τα οποία διεκδικεί η Ρωσία.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επαναβεβαίωσε πως η Ρωσία είναι ανοικτή σε έναν σοβαρό διάλογο, νοουμένου ότι οι αρχές του Κιέβου θα εκπληρώσουν τις γνωστές και κατ΄επανάληψη διατυπωθείσες απαιτήσεις και να λάβει υπόψη τις νέες εδαφικές πραγματικότητες», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Επίσης, ο Πούτιν «αναγνώρισε τον καταστροφικό ρόλο της Δύσης, που διοχετεύει όπλα στο Κίεβο, παρέχει πληροφορίες και καθοδήγηση», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Οι πρόεδροι των δύο χωρών συζήτησαν επίσης για διάφορα ενεργειακά θέματα, ανάμεσά τους και τη δημιουργία ενός κόμβου αερίου στην Τουρκία και την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, δήλωσε το Κρεμλίνο.

Ακόμα, ο Πούτιν είπε για άλλη μια φορά στον Ερντογάν πως πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια για τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, κάτι που η Ρωσία θεωρεί πως αποτελεί μέρος της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...