778
| Menelaos Myrillas / SOOC

Επιχείρηση «Χτυπήστε τον Κώστα Σημίτη»

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2018, 12:01

Επιχείρηση «Χτυπήστε τον Κώστα Σημίτη»

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2018, 12:01

Πρώτος έδωσε τον τόνο ο Σταύρος Θεοδωράκης. Το Ποτάμι ήταν το πρώτο –και μάλιστα βιαστικά, πολύ νωρίς το πρωί της Τετάρτης– που εξέδωσε ανακοίνωση για την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του και φρόντισε να βάλει στο κάδρο των ευθυνών τον Κώστα Σημίτη, πρωθυπουργό στην επίμαχη περίοδο. Μετά οι υπόλοιποι πήραν την σκυτάλη: όλο το καραμανλικό σύστημα βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στον πρώην πρωθυπουργό ώστε να βγάλει την πενταετία Κώστα Καραμανλή «καθαρή» για τη χρεοκοπία της χώρας.

Ακόμα και πολιτικά φαντάσματα της διακυβέρνησης Καραμανλή που είχαν εξαφανιστεί χρόνια τώρα, βρήκαν την ευκαιρία να επιχαίρουν και να μιλήσουν για τον κ. Σημίτη. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Γιώργου –«το νόμιμο και το ηθικό»– Βουλγαράκη που ανήρτησε το εξής στο Twitter:

(Τι ζητάει εκτός των άλλων ο κ. Βουλγαράκης; Να ερευνηθεί «το τεράστιο σκάνδαλο των Ολυμπιακών Αγώνων». Και ποιος εμπόδιζε την κυβέρνηση Καραμανλή, που βρήκε έτοιμη και, ως απεδείχθη, άρτια στημένη την οργάνωση των Αγώνων να ερευνήσει από το 2004 έως το 2009 για το «σκάνδαλο»; Δεν ήταν και αυτός υπουργός σε εκείνην την πενταετία;)

Χαρακτηριστικά είναι επίσης και τα πρωτοσέλιδα της «Εστίας» και της «Δημοκρατίας», που φιλοξενούν μάλιστα και οι δύο άρθρα του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη, υμνητή του κ. Καραμανλή, στα οποία γράφει και στα δύο για τον κ. Σημίτη («Τα επιφωνήματα του κυρίου Σημίτη» στην «Εστία», «Ο σιωπηλός κ. Σημίτης» στη «Δημοκρατία»)

Οι «καραμανλικές» εφημερίδες είχαν άξιους συνοδοιπόρους τις φιλοκυβερνητικές «Εφημερίδα των Συντακτών» και «Αυγή». Η πρώτη ανέδειξε στο πρωτοσέλιδό της το αίτημα του Ποταμιού να μιλήσει ο κ. Σημίτης, η δεύτερη σαν ηχώ των άρθρων του κ. Κοττάκη, μίλησε για «ένοχη σιωπή από τον Κώστα Σημίτη».

Είναι σαφές ότι για δύο τμήματα του πολιτικού φάσματος, από τη μία των ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη την «καραμανλική» Νέα Δημοκρατία, τα οποία άλλωστε έχουν διαύλους επικοινωνίας, η οκταετία Σημίτη, του ανθρώπου που έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ, την Κύπρο στην ΕΕ και ετοίμασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι ο πολιτικός και ιδεολογικός στόχος καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σημίτης αντιπροσωπεύει όσα μισούν (και δεν είναι η διαφθορά, είναι η αριστεία, η γνώση, η μετριοπάθεια, ο κοσμοπολιτισμός, η εξωστρέφεια) ενώ το ΚΙΝΑΛ είναι ο εύκολος στόχος για να προσελκυθούν ψήφοι. Για τους καραμανλικούς είναι μια ευκαιρία να γλιτώσουν από την ιστορική καταγραφή των ευθυνών της καταστροφικής πενταετίας Καραμανλή για τη χρεοκοπία της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση ο πρώτος «στόχος» επετεύχθη, όλοι (συ)ζητούν αν πρέπει να μιλήσει ο κ. Σημίτης και να τοποθετηθεί για τον Γιάννο Παπαντωνίου, αν και πόσα γνώριζε. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη άρχισαν να μιλούν για «ενοχή» του πρώην πρωθυπουργού –ο γνωστός βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης έσπευσε να διατυπώσει στον Alpha τη φράση «συνένοχος ή βλαξ». Αλλωστε και το Ποτάμι, στην ανακοίνωσή του, μίλησε για γενικευμένη διαφθορά καλώντας τον κ. Σημίτη να αναλάβει τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη. Να θέλει ο κ. Θεοδωράκης, επιτιθέμενος στον πρώην πρωθυπουργό, να εξηγήσει την απόφασή του να αποχωρήσει προώρως το Ποτάμι  από το ΚΙΝΑΛ; Αυτή είναι η καλύτερη -και η πιο αθώα- εξήγηση…

Τι κάνει όμως το ΚΙΝΑΛ απέναντι σε αυτήν την επίθεση; Υπενθυμίζει ότι ο Γιάννος είναι ένας πρώην, ότι έχει διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ από το 2007. Και καταγγέλλει την κυβέρνηση για λάσπη στον ανεμιστήρα. Ενδεικτική της στάσης του ΚΙΝΑΛ, η δήλωση της Φώφης Γεννηματά,το βράδυ της Τετάρτης στο Kontra Channel:

«Είμαστε το μόνο κόμμα, που έχει κάνει πολιτική και ηθική αυτοκάθαρση. Στο Κίνημα Αλλαγής σηκώνουμε τη σημαία της ηθικής στην πολιτική. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη: Ολα στο φως!

» Είμαι αποφασισμένη να υπερασπιστώ την υπόληψη και την τιμή εκατοντάδων χιλιάδων στελεχών και μελών της Δημοκρατικής Παράταξης, που έχουν δώσει την ψυχή τους με εντιμότητα και ανιδιοτέλεια και μοναδικό αίσθημα προσφοράς σε αυτόν τον τόπο.

» Είμαστε το μόνο κόμμα, που έχει κάνει πολιτική και ηθική αυτοκάθαρση. Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι από το 2007 εκτός κόμματος.Δυστυχώς δεν μας ακολούθησε κανένα άλλο κόμμα σε αυτή την πορεία.

» Η παράταξη μας επίσης τόλμησε και εξαντλώντας κάθε περιθώριο του Συντάγματος προχώρησε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο νομικό πλαίσιο, οπλίζοντας την Δικαιοσύνη ώστε να μπορεί να ελέγξει στο διηνεκές οποιαδήποτε υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος, χωρίς παραγραφή του αδικήματος.

» Αυτή είναι η δική μας στάση και η δική μας θέση. Δεν συμβάλλεις στη διαφάνεια όταν πετάς λάσπη στον ανεμιστήρα, αλλά όταν προχωράς -και είμαστε περήφανοι γι αυτό- σε αυτοκάθαρση και θωράκιση της Πολιτείας για να μπει τέλος στην διαφθορά..

» Σε αντίθεση με την στάση της κυβέρνησης που προσπαθεί να μετατρέψει την πολιτική ζωή σε αρένα. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τη δημοκρατία.

» Τώρα πλέον η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί ελεύθερη, χωρίς άλλες καθυστερήσεις , να κάνει το έργο της».

Τον κ. Σημίτη δεν τον ανέφερε η Φώφη…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...