335
| REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Επίθεση ρώσων χάκερ κατά αμερικανικών think tanks απέτρεψε η Microsoft

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2018, 15:50

Επίθεση ρώσων χάκερ κατά αμερικανικών think tanks απέτρεψε η Microsoft

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2018, 15:50

Χάκερ που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση προσπάθησαν να βάλουν στόχο τους ιστοτόπους δύο αμερικανικών κέντρων μελετών των συντηρητικών, γεγονός που δείχνει ότι διευρύνουν τις επιθέσεις τους ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η Microsoft.

Η εταιρεία σημείωσε ότι απέτρεψε τις προσπάθειες την περασμένη εβδομάδα παίρνοντας τον έλεγχο ιστοτόπων τους οποίους οι χάκερ είχαν σχεδιάσει έτσι ώστε να μιμούνται τους ιστοτόπους των δεξαμενών σκέψης The International Republican Institute και The Hudson Institute.

Κατονόμασε μάλιστα την ομάδα χάκερ Fancy Bear που θεωρείται ότι είναι πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ και αλλού, σαν το μακρύ ηλεκτρονικό χέρι του Κρεμλίνου.

Οι χρήστες των δύο ιστοτόπων που ανήκουν στα κέντρα μελέτης ανακατευθύνονταν από τους χάκερ σε ψεύτικες διευθύνσεις στο Ιντερνετ, στις οποίες τους ζητείτο να εισαγάγουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό τους πρόσβασης.

«Ανησυχούμε γιατί αυτές και άλλες προσπάθειες θέτουν απειλή για την ασφάλεια σε ένα διευρυνόμενο πεδίο ομάδων που συνδέονται και με τα δύο αμερικανικά πολιτικά κόμματα ενόψει των εκλογών του 2018», υπογραμμίζει η Microsoft σε ανάρτηση στο ιστολόγιό της.

Στο κέντρο μελετών The International Republican Institute ανήκουν πολλά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, μεταξύ των οποίων ο γερουσιαστής της Αριζόνας Τζον ΜακΚέιν, ο οποίος έχει επικρίνει τις επαφές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Μόσχα.

Αντίστοιχα το The Hudson Institute φιλοξενεί συζητήσεις για θέματα όπως η κυβερνοασφάλεια. Επίσης έχει εξετάσει την άνοδο της κλεπτοκρατίας, ιδιαίτερα στη Ρωσία, και έχει υπάρξει επικριτικό προς τη ρωσική κυβέρνηση.

Οι New York Times επισημαίνουν ότι τα δύο think tank πιθανόν έγιναν στόχος γιατί, αν και υποστήριζαν παλαιότερα τον Ντόναλντ Τραμπ, τώρα είναι απέναντί του και ζητούν περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε ότι η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες της Microsoft, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ που ερωτήθηκε σχετικά απάντησε πριν από λίγο ότι δεν μπορεί να τις καταλάβει. «Δεν καταλαβαίνουμε σε ποια βάση στηρίζουν αυτού του είδους τα συμπεράσματα», είπε.

Λίγο νωρίτερα το Interfax είχε μεταδώσει επικαλούμενο ρωσική διπλωματική πηγή που δεν κατονόμασε ότι «η Microsoft παίζει πολιτικά παιχνίδια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...