393
Ο Ντόναλντ Τραμπ με μία γυναίκα που ζούσε σε περιοχή που καταστράφηκε λόγω της πυρκαγιάς | REUTERS/ Leah Millis

Επίσκεψη Τραμπ σε μια Καλιφόρνια που μετρά 76 νεκρούς και 1.276 αγνοούμενους

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2018, 12:34
Ο Ντόναλντ Τραμπ με μία γυναίκα που ζούσε σε περιοχή που καταστράφηκε λόγω της πυρκαγιάς
|REUTERS/ Leah Millis

Επίσκεψη Τραμπ σε μια Καλιφόρνια που μετρά 76 νεκρούς και 1.276 αγνοούμενους

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2018, 12:34

Ενώ ο αριθμός των νεκρών και ο -ακόμη εφιαλτικότερος- αριθμός των αγνοουμένων αυξάνονται συνεχώς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στις πυρόπληκτες περιοχές της Καλιφόρνιας για να ξαναπεί ότι, λίγο ως πολύ, για την καταστροφή φταίει η ελλιπής προστασία των δασών.

Το Σάββατο, οι Αρχές βρήκαν τα λείψανα άλλων πέντε θυμάτων της πυρκαγιάς που έχει ονομαστεί Camp και μαίνεται στο βόρειο τμήμα της Καλιφόρνιας, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών σε 76 στην Κομητεία Μπιούτ. Οι ταυτοποιημένοι νεκροί είναι 63.

Παράλληλα, ο αριθμός των αγνοουμένων εξαιτίας της πυρκαγιάς, η οποία είναι η φονικότερη στην ιστορία της Πολιτείας, αυξήθηκε σε 1.276, ή κατά 265 άτομα από την Παρασκευή.

Ο σερίφης της κομητείας συμπλήρωσε πως 714 άνθρωποι που είχαν κηρυχθεί αγνοούμενοι βρέθηκαν ζωντανοί και αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο των προσώπων η τύχη των οποίων παραμένει άγνωστη.

Είναι πολύ πιθανό άνθρωποι που είναι στη λίστα να μην γνωρίζουν ότι δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι ή να μην είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με γνωστούς ή τις Αρχές. Δεν αποκλείεται άλλοι να καταγράφονται δύο φορές.

Ο νέος απολογισμός που έδωσε ο σερίφης της Κομητείας Μπιούτ αυξάνει τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τις πυρκαγιές στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας σε τουλάχιστον 79, καθώς η πυρκαγιά Woolsey, στο νότιο τμήμα της Πολιτείας, στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.

Για την ώρα περίπου το 55% της πυρκαγιάς είναι υπό έλεγχο, με τους πυροσβέστες να εκτιμούν ότι θα την κατασβέσουν πλήρως ως το τέλος του μήνα.

Επίσκεψη Τραμπ

Το Σάββατο έφτασε στις πληγείσες περιοχές ο πρόεδρος Τραμπ. Από την πόλη Πάρανταϊς, που έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά, επανέλαβε το επιχείρημα ότι η κακή διαχείριση των δασών προκάλεσε την καταστροφή.

Παρά τις απόψεις του προέδρου, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι καιρικές συνθήκες (χαμηλή υγρασία και ισχυροί άνεμοι), η κλιματική αλλαγή και η πίεση από τις μετακινήσεις του πληθυσμού ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις πυρκαγιές στην Πολιτεία.

Ο πρόεδρος έγινε δεκτός από τον απερχόμενο κυβερνήτη Τζέρι Μπράουν και τον διάδοχό του Γκάβιν Νιούσομ, αμφότεροι Δημοκρατικοί. Κάποιοι πολίτες κράτησαν πλακάτ με συνθήματα υπέρ του προέδρου, μία γυναίκα όμως είχε ένα πλακάτ όπου έγραφε «Βλάκα, έχουμε ξηρασία», αναφέρει το BBC.

Πέρα από την απώλεια των κατοικιών τους, τα πράγματα γίνονται χειρότερα για τα θύματα από το ξέσπασμα επιδημίας νοροϊού (προκαλεί γαστρεντερίτιδες) στα κέντρα φιλοξενίας και από την συνεχή εισπνοή καπνού και σωματιδίων.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται βροχές  που θα βοηθήσουν στην κατάσβεση, αλλά θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τη θέση των αστέγων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...