608
Τα χιονισμένα Ιωάννινα | ΠΑΠΠΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ/Intime

Επιμένουν τα προβλήματα από την κακοκαιρία – Σε απόγνωση ολόκληρες περιοχές

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2017, 16:51
Τα χιονισμένα Ιωάννινα
|ΠΑΠΠΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ/Intime

Επιμένουν τα προβλήματα από την κακοκαιρία – Σε απόγνωση ολόκληρες περιοχές

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2017, 16:51

Μπορεί οι πιο δύσκολες ώρες της κακοκαιρίας να έχουν περάσει -σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι μετεωρολόγοι – αλλά η χιονόπτωση των περασμένων ημερών και τα προβλήματα που έφερε παραμένουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Σε ένα από τα πιο επείγοντα προβλήματα, περίπου 300 άτομα εγκλωβίστηκαν την Τετάρτη για τρεις ώρες σε τρένο στην περιοχή του Δομοκού, λόγω βραχυκυκλώματος στην αμαξοστοιχία όπου επέβαιναν και εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα.

Στο σημείο δεν ήταν δυνατόν να πλησιάσει άλλη μηχανή από το Παλαιοφάρσαλο, που είναι ο πλησιέστερος σταθμός, καθώς το ψύχος, σε συνδυασμό με την κακή συντήρηση, έχει προκαλέσει προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Λίγο μετά το μεσημέρι το πρόβλημα αποκαταστάθηκε και η αμαξοστοιχία συνέχισε την πορεία της με νέα μηχανή.

Παγωνιά και στην Κωνσταντινούπολη

Οχι πολύ μακριά από τα ελληνικά σύνορα, στην Κωνσταντινούπολη, η κατάσταση δεν διαφέρει καθόλου.

Η ιστοσελίδα amen.gr δημοσίευσε σειρά φωτογραφιών με μια βόλτα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου που περπάτησε στους χιονισμένους δρόμους της Πόλης ως το πάρκο Γιλντίζ στον Βόσπορο.

Ο κ. Βαρθολομαίος δεν πτοήθηκε καθόλου από την σφοδρή χιονοθύελλα που γέμισε χιόνι και πάγο την γενειάδα του, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.

amen-snow
(Νίκος Μαγγίνας, amen.gr)
Σκόπελος και Αλόννησος

Στα καθ’ημάς… Τραγική για τους κατοίκους παραμένει η κατάσταση στα δύο νησιά των Σποράδων που χτυπήθηκαν βαριά -και αφύσικα- από τη χιονοθύελλα. Το χιόνι σε κάποια σημεία ξεπερνά τα 2,5 μέτρα, ενώ πολλά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα.

Μόλις αργά την Τρίτη έφτασε από τον Βόλο στην Αλόννησο το οχηματαγωγό «Πρωτεύς» με δυνάμεις πυροσβεστών και στρατιωτικών από τον Βόλο για να ενισχύσουν τις προσπάθειες του δήμου Αλοννήσου.

Και τα δύο νησιά έχουν σοβαρότατα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την ύδρευση, καθώς τα δίκτυα έχουν πάθει μεγάλες ζημιές.

skopelos
Θαμμένα στο χιόνι αυτοκίνητα στη Σκόπελο την Τρίτη (skopelos-news.blogspot.gr)
Θεσσαλία και Ηπειρος

Κλειστά παραμένουν τα σχολεία στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, όπου η χιονόπτωση από το πρωί της Τετάρτης είναι πυκνή.

Οι δρόμοι στο επαρχιακό δίκτυο είναι ανοικτοί, αλλά είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, τόσο στο επαρχιακό, όσο και στο εθνικό δίκτυο.

Στην Ηπειρο, η αστυνομική διεύθυνση Πρέβεζας αποφάσισε νωρίς την Τετάρτη την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων από τις 08:00 στην εθνικής οδού Ιωαννίνων-Αντιρρίου, από τη Φιλιππιάδα μέχρι τη σήραγγα Κλεισούρας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω χιονόπτωσης και παγετού.

Προβληματική ήταν η κατάσταση σε δεκάδες χωριά στο Λούρο και στο Ζάλογγο.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό διεξάγεται με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικού τύπου χειμερινά ελαστικά.

snow-oresteiada
Η χιονισμένη Ορεστειάδα (e-evros.gr)
Εβρος

Μπορεί ο Εβρος να είναι συνηθισμένος από τα χιόνια και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά, για άλλη μια φορά, οι αρχές προειδοποιούν ότι, παρά τα μέτρα, η κατάσταση τις επόμενες ημέρες θα παραμείνει πολύ δύσκολη καθώς ο νομός έχει πληγεί ιδιαίτερα.

Ο νομός έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από αργά την Τετάρτη με τις Aρχές να καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο και περισσότερο τους βασικούς άξονες. Τα σοβαρότερα προβλήματα να υπάρχουν στο επαρχιακό δίκτυο όπου η συνεχής χιονόπτωση κλείνει ξανά τους δρόμους που μόλις άνοιξαν τα μηχανήματα.

Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι στην Αλεξανδρούπολη δεν υπάρχουν αποκλεισμένοι δρόμοι, ενώ τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες δουλεύουν συνεχώς. Καθαροί είναι οι δρόμοι στο Σουφλί και το Διδυμότειχο, αν και στο Διδυμότειχο ο αέρας συγκεντρώνει το χιόνι σε κάποια σημεία. Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά για τα οποία γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ορεστιάδα όπου, ακόμα και μέσα στην πόλη, σε πολλά σημεία χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η Περιφέρεια έχει χρησιμοποιήσει τις τελευταίες ημέρες πάνω από 2.000 τόνους αλάτι ενώ έχει παραγγείλει και άλλους 400 για να καλύψει τις ανάγκες που συνεχώς προκύπτουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...