790
Χιόνι στο κέντρο της Αθήνας | INTIMENEWS

Ελλάδα υπό το μηδέν

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2017, 09:57
Χιόνι στο κέντρο της Αθήνας
|INTIMENEWS

Ελλάδα υπό το μηδέν

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2017, 09:57

Με καθυστέρηση έφτασε ο χιονιάς στο κέντρο της Αθήνας! Λίγο μετά τις 7μιση το βράδυ της Δευτέρας άρχισε να πέφτει χιόνι στο κέντρο της πόλης -όπου η θερμοκρασία είχε πέσει στους -2 βαθμούς Κελσίου. Χιόνιζε ακόμη και στην παραλιακή, ενώ ήδη είχε αρχίσει να το στρώνει στα βόρεια προάστια.

Οπως ανακοίνωσε ο δήμος Αθηναίων, λόγω της χιονόπτωσης και των προβλέψεων για παγετό τις πρωινές ώρες, αύριο Τρίτη, τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου Αθηναίων, θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον δήμο Θεσσαλονίκη.

Αντίστοιχα, εξ αίτιας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και της παγωνιάς που επικρατεί στο σύνολο της δυτικής Μακεδονίας, με το θερμόμετρο κατά μέσο όρο να κυμαίνεται στους -10 βαθμούς Κελσίου, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Βοϊου, Σερβίων Βελβεντού, Γρεβενών, Δεσκάτης, Καστοριάς, Αργους Ορεστικού, Νεστορίου, Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών.

Απ’ ότι φαίνεται η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη. Με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ προέβλεψε νέες ισχυρές χιονοπτώσεις ως και την Τετάρτη σχεδόν σε όλη τη χώρα, με τα φαινόμενα να εξασθενούν από την Πέμπτη και έπειτα!

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας –και ειδικά στους βασικούς άξονες- η κυκλοφορία γίνεται κανονικά, σε πολλά σημεία πάντως οι οδηγοί εξακολουθούν να χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στην Αττική, κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι προς Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω, η περιφερειακή Πεντέλης, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως τον Αγιο Πέτρο, και η λεωφόρος Φυλής από τη Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια. Απαγορεύεται από το βράδυ της Κυριακής η κίνηση των φορτηγών στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας, μετά τα Βίλια, ενώ τα υπόλοιπα οχήματα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

2017-01-08T184258Z_1878269702_RC181F197FE0_RTRMADP_3_GREECE-WEATHER
Χιονισμένες ομπρέλες θαλάσσης στην παραλία της Αρτέμιδας

Ιδιαίτερα δύσκολη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στη Σκόπελο και την Αλόννησο όπου το χιόνι ξεπερνά το ένα μέτρο. Τα δύο νησιά κηρύχτηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ παραμένουν χωρίς ρεύμα και με σοβαρά προβλήματα στην ύδρευση και τις επικοινωνίες.

skopelos-xionia-megali-708
H χιονισμένη Σκόπελος!

Στην Πτολεμαΐδα τα προβλήματα με την θέρμανση παραμένουν ενώ η περιοχή δοκιμάζεται από θερμοκρασίες κάτω από τους -10 βαθμούς. Δύσκολη είναι η κατάσταση από πλευράς θερμοκρασιών στη Φλώρινα, όπου το θερμόμετρο έδειχνε -19 βαθμούς, στο Νευροκόπι (-16 βαθμοί), στην Καστοριά (-13), την Αλεξανδρούπολη (-10), ακόμη και τη Θεσσαλονίκη όπου το πρωί το θερμόμετρο ήταν στους -8 βαθμούς Κελσίου. Σε πολλά σημεία της βόρειας Ελλάδας είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στην Στερεά Ελλάδα, οι βασικοί οδικοί άξονες είναι ανοιχτοί, ωστόσο εντοπίζονται προβλήματα στην Εύβοια, όπου η κατάσταση είναι πιο δύσκολη στον ορεινό όγκο της Κύμης.

perasma2
Διάπλους του Κάβο Ντόρο. Στο βάθος η χιονισμένη Ανδρος

Για σήμερα Δευτέρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει χαμηλές θερμοκρασίες, παγετός, χιόνια και σποραδικές καταιγίδες τη νύχτα στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Για την Αττική προβλέπει νεφώσεις που θα αυξηθούν το απόγευμα και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τη νύχτα. Η κατάσταση θα εξακολουθήσει χωρίς σημαντική μεταβολή την Τρίτη.

Κλειστά σχολεία

Αν και οι μαθητές μάλλον δεν θα αντιδράσουν άσχημα στην προοπτική να παραταθούν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές για μια-δυο ημέρες ακόμη, η κατάσταση σε μεγάλο μέρος της χώρας είναι δύσκολη σε ό,τι αφορά τα σχολεία.

Κλειστά παρέμειναν τη Δευτέρα τα σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) σχεδόν σε όλη τη χώρα με απόφαση των τοπικών αρχών, ενώ σε πολλές περιοχές αναμένεται να είναι κλειστά και την Τρίτη. Αναλυτικότερα, κλειστά θα μείνουν τα σχολεία:

Σε δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα τους δήμους Θεσσαλονίκης, Ωραιοκάστρου, Πυλαίας – Χορτιάτη, Λαγκαδά και Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Στους δήμους θα μείνουν ανοιχτοί οι παιδικοί σταθμοί.

Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στην Καλαμαριά, όπως επίσης στη Κατερίνης, το Κιλκίς και την Εδεσσας λόγω παγετού και εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών.

Στη Χαλκιδική δεν θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης στους Δήμους Πολυγύρου, Νέας Προποντίδας και Αριστοτέλη εξαιτίας των έκτακτων καιρικών φαινομένων.

Κλειστά θα είναι κατά σχολεία στους δήμους Μουζακίου, Παλαμά και Σοφάδων στην Καρδίτσα.

192404 (1)
Στην Κύμη το χιόνι έφτασε το 1,5 μέτρο!

 

Δύο θάνατοι από την κακοκαιρία

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι από την κακοκαιρία στην Ελλάδα.

Πρόκειται αφενός για έναν 77χρονο στη Ναυπακτία ο οποίος είχε χαθεί, εντοπίστηκε ζωντανός μετά από ώρα, αλλά κατέληξε από υποθερμία στο κέντρο υγείας όπου μεταφέρθηκε. Ακόμη, μια γυναίκα 78 ετών πέθανε στη Κομοτηνή όταν άναψε μαγκάλι για να ζεσταθεί αλλά αποκοιμήθηκε και πέθανε από τις αναθυμιάσεις.

Την ίδια ώρα, δεκάδες είναι οι νεκροί στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη που δοκιμάζονται από το ίδιο κύμα ψύχους.

Στην Πολωνία καταγράφονται πάνω από 30 θάνατοι τις τελευταίες ημέρες, ενώ τουλάχιστο έξι άστεγοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ιταλία. Πολλοί είναι ακόμη αυτοί που σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα λόγω του παγετού και των κακών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...