Επεσαν οι υπογραφές στο τουρκο-λιβυκό αμυντικό σύμφωνο – τι προβλέπει
Επεσαν οι υπογραφές στο τουρκο-λιβυκό αμυντικό σύμφωνο – τι προβλέπει
Επίσκεψη στην Αγκυρα και υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με την τουρκική κυβέρνηση πραγματοποίησε το επιτελείο του υπουργείου Αμυνας της κυβέρνησης της δυτικής Λιβύης.
Σε ανάρτηση του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ο λίβυος υφυπουργός Αμυνας Αμπντουλσαλάμ αλ-Ζούμπι, επισκέφθηκε την Αγκυρα όπου είχε συνάντηση με τον τούρκο υπουργό Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.
Η δυτική Λιβύη και η Τουρκία έχουν υπογράψει ήδη από το 2019 το τουρκολιβυκό μνημόνιο θαλάσσιων περιοχών ευθύνης αλλά και βήματα στρατιωτικής συνεργασίας.
Η «Καθημερινή» αναφέρει ότι σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), η νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, προβλέπει «τη συνεργασία στους τομείς της προηγμένης στρατιωτικής εκπαίδευσης, της ανταλλαγής εμπειριών και της τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης, με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας και της επαγγελματικής επάρκειας του λιβυκού στρατού».
Η συμφωνία, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του λιβυκού στρατού, εμπίπτει «στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η GNU. Από την Αγκυρα, πάντως, δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση ούτε και πληροφορία σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας ή το περιεχόμενό της.
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της Καθημερινής, στην Τουρκία επικρατεί προβληματισμός για τις εξελίξεις με τα F-35 και ανησυχία για την πιθανότητα επιτυχίας της επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα του συγκεκριμένου αεροσκάφους.
Οι ανησυχίες αυξήθηκαν όταν η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, υποψήφια πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα ανέφερε πως η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα των F-35 λόγω των επιλογών της και ήταν επικριτική σχετικά με τη στάση της Αγκυρας στο ζήτημα των S-400.
Ισραηλινός αξιωματούχος υπογράμμισε στον ιστότοπο Breitbart News, την ανάγκη να αποτραπεί το ενδεχόμενο πώλησης των F-35 στην Τουρκία και ότι το Κογκρέσο πρέπει να παρέμβει ώστε να μπλοκάρει κάθε σχετική εξέλιξη, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή επιθετική κίνηση της Αγκυρας έναντι του Ισραήλ.
Στην Αγκυρα, πάντως, θεωρούν δεδομένη την υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ και του αμερικανού πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τομ Μπάρακ στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
