385
Tην τρίτη δέσμη των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορoνοϊού, ανακοίνωσαν από κοινού οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Aδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δικαίωμα αναστολής εργασιακής σύμβασης λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2020, 11:02
Tην τρίτη δέσμη των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορoνοϊού, ανακοίνωσαν από κοινού οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Aδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δικαίωμα αναστολής εργασιακής σύμβασης λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2020, 11:02

Συνολικά 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι, ελεύθεροι επιχειρηματίες, επιτηδευματίες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, η οποία θα είναι ακατάσχετη.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση της τρίτης δέσμης οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, σε συνέχεια του διαγγέλματος του Πρωθυπουργού.

Το συνολικό κόστος παρέμβασης ξεπερνά για τον Απρίλιο τα 2 δισ. ευρώ, με το υπουργείο να δίνει στη δημοσιότητα την Παρασκευή (εδώ)  αναλυτικά όλους τους Κωδικού Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) για τους δικαιούχους (επιχειρήσεις και εργαζομένους).

Οπως επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, επίδομα 800 ευρώ θα λάβουν και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το διάστημα 1-17 Μαρτίου.

Η νέα πραγματικότητα μάς αναγκάζει να λαμβάνουμε μέτρα άμεσης ανακούφισης, στόχος είναι να μην αφήσουμε κανέναν πίσω, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, ανακοινώνοντας (μετά και τη σχετική αναφορά του Πρωθυπουργού την Πέμπτη) ότι η κυβέρνηση προχωρά στην υποβολή νέου Προϋπολογισμού, χωρίς -όπως διευκρίνισε- να υπάρξει ταμειακή επίπτωση στο μαξιλάρι ρευστότητας.

Oσον αφορά το δώρο Πάσχα, θα καταβληθεί στο σύνολό του, ωστόσο θα υπάρχει περιθώριο καταβολής το καλοκαίρι. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρουτσης κάλεσε πάντως όσους εργοδότες έχουν τη δυνατότητα, να  το καταβάλουν κανονικά τον Απρίλιο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε πως υπήρξε συνεννόηση με τις τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρείες και συμφωνήθηκε να υπάρξει με ένα τηλεφώνημα τρίμηνη αναστολή στην πληρωμή υποχρεώσεων.

Οσοι δανειολήπτες πλήττονται από τον κορονοϊό δικαιούνται τρίμηνη αναστολή των υποχρεώσεων τους, ενώ μπορούν να ζητήσουν εξατομικευμένες λύσεις για τη ρύθμιση των χρεών τους.

Οπως υπογράμμισε ωστόσο, για να διαφυλαχτεί η κουλτούρα πληρωμών, όσοι δεν έχουν πληγεί από την κρίση θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

Κατά τα άλλα ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε πως «δεν θα υπάρξουν οχλήσεις στους πολίτες» [από εισπρακτικές] και αν συνεχιστούν οι καταγγελίες για οχλήσεις, η κυβέρνηση -προειδοποίησε- θα πάρει δραστικότερα μέτρα.

Σύμφωνα, τέλος, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ως έκτακτο μέτρο δίνεται στους εργοδότες (που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού) η δυνατότητα αναστολής εργασιακής σύμβασης.

Οι εργαζόμενοι που θα μπουν στο καθεστώς αυτό θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές με βάση τον ονομαστικό μισθό.

Οι εταιρείες θα μπορούν να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης.

Το μέτρο είναι προσωρινό και έκτακτο, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...