351
|

Αρχισε η διασπορά του κορονοϊού στα νησιά – Πρώτο κρούσμα στην Κάρπαθο

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2020, 10:35
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/03/2020, 18:40

Αρχισε η διασπορά του κορονοϊού στα νησιά – Πρώτο κρούσμα στην Κάρπαθο

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2020, 10:35
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/03/2020, 18:40

O Σωτήρης Τσιόδρας το παρατήρησε στην ενημέρωση των ΜΜΕ την Πέμπτη: «Δεν μπορεί τα πλοία μας να έχουν εικόνα Δεκαπενταύγουστου με κόσμο να συρρέει στα νησιά. Υποβαθμίζει όλη μας την προσπάθεια και αυξάνει τον κίνδυνο για ηλικιωμένους νησιώτες, ντόπιους κατοίκους και δυσκολεύει την ανταπόκριση του συστήματος υγείας σε τυχόν μελλοντικά κρούσματα εκεί, με δυσκολία στη νοσηλεία και στη διακομιδή».

Το ίδιο είπε, λίγο αργότερα, στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί».

Ομως το «κακό» φαίνεται ότι έχει ήδη γίνει. Οπως είχε αποκαλύψει το Protagon (εδώ), από την ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία υπήρξε μαζική απόβαση Αθηναίων στα νησιά, των Κυκλάδων και όχι μόνο, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού σε απομακρυσμένες, κλειστές κοινότητες, χωρίς υποδομές υγείας.

Ετσι, η είδηση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στα Δωδεκάνησα και μάλιστα στην Κάρπαθο. Σύμφωνα με τη «Ροδιακή», πρόκειται για μια 38χρονη νοσηλεύτρια στο Κέντρο Υγείας του νησιού. Οπως αργότερα ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, στα Δωδεκάνησα υπήρξε κρούσμα από επισκέπτη από την Αθήνα που μετέβη στο νησί.

Ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα εξέδωσε και η Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Καρπάθου, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Σας κάνουμε γνωστό ότι έχουμε και στο νησί μας το πρώτο επίσημο επιβεβαιωμένο, από τον ΕΟΔΥ, κρούσμα κορονοϊού.

»Η ασθενής από την πρώτη στιγμή εμφάνισης των συμπτωμάτων βρίσκεται σε καραντίνα και αναρρώνει στο σπίτι με ήπια συμπτώματα και με συνεχώς βελτιούμενη την κατάσταση της υγείας της. Εχει ενημερωθεί το οικείο περιβάλλον.

»Η στρατηγική του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ είναι ότι όλος ο πληθυσμός είναι δυνητικά μολυσμένος από τον ιό και για αυτό πρέπει να συμπεριφέρεται με ατομική συνέπεια και ευθύνη, προκειμένου να μειώνεται η διασπορά της νόσου στην κοινότητα.

»Ευχόμαστε σε όλους τους ασθενείς γρήγορη ανάρρωση και τονίζουμε σε όλους τους συμπολίτες μας να μείνουν σπίτι τους.

»Κάνουμε επίσης έκκληση στους ευρισκόμενους εκτός Καρπάθου να παραμείνουν εκεί και να επισκεφθούν το νησί μας όταν λήξει ο κίνδυνος της διασποράς του ιού, λόγω των δυσκολιών στη διακομιδή και αεροδιακομιδή των σοβαρών περιστατικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...