624
| REUTERS/David 'Dee' Delgado

Ενοχος ο Τραμπ για τη σεξουαλική κακοποίηση της δημοσιογράφου Ε. Τζέιν Κάρολ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2023, 22:36
|REUTERS/David 'Dee' Delgado

Ενοχος ο Τραμπ για τη σεξουαλική κακοποίηση της δημοσιογράφου Ε. Τζέιν Κάρολ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2023, 22:36

Ενοχος κρίθηκε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αργά το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) από το σώμα των ενόρκων ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν για τη σεξουαλική κακοποίηση της αρθρογράφου Ελίζαμπεθ Τζέιν Κάρολ, πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες, και την ακόλουθη δυσφήμησή ης.

Οι εννέα ένορκοι (έξι άνδρες και τρεις γυναίκες) διαβουλεύτηκαν λιγότερο από τρεις ώρες και δικαίωσαν τελικά την Κάρολ, επιδικάζοντας στην ενάγουσα αποζημίωση πέντε εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο ρεπουμπλικανός μεγιστάνας έκανε λόγο για «επαίσχυντη ετυμηγορία» στην πρώτη του αντίδραση μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social, και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι δεν έχει ιδέα ποια είναι η γυναίκα που τον κατήγγειλε.

Εκπρόσωπος του Τραμπ προανήγγειλε την άσκηση έφεσης, μέχρι την εκδίκαση της οποίας ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι υποχρεωμένος να καταβάλει την αποζημίωση.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η 79χρονη Κάρολ κατέθεσε ενώπιον των ενόρκων. «Είμαι εδώ επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ με βίασε και όταν το έγραψα αυτό, είπε ψέματα και είπε ότι δεν συνέβη», κατέθεσε προ ημερών η Ε. Τζέιν Κάρολ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν. «Είπε ψέματα και έβλαψε την υπόληψή μου και είμαι εδώ για να προσπαθήσω να πάρω πίσω τη ζωή μου», πρόσθεσε.

Η Κάρολ, που διατηρούσε μια στήλη συμβουλών στο περιοδικό Elle, αξίωνε αποζημίωση από τον Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί και πάλι το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Η υπόθεση αφορά μια συνάντηση που είχαν οι δύο τους στο πολυκατάστημα Bergdorf Goodman στη Νέα Υόρκη, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όπου ο Τραμπ τη βίασε, ισχυρίστηκε η δημοσιογράφος.

Η Κάρολ κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Τραμπ για δυσφήμηση, αφού ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε ότι την βίασε και υποστήριξε ότι δεν την γνωρίζει. «Δεν είναι ο τύπος μου», είχε δηλώσει, προσθέτοντας ότι η αρθρογράφος προέβη στις παραπάνω καταγγελίες προκειμένου να πουλήσει τα απομνημονεύματά της.

Η αγωγή αφορά επίσης στο αδίκημα του βιασμού. Η αγωγή κατέστη δυνατό να κατατεθεί χάρη σε έναν νόμο της Νέας Υόρκης που έδινε τη δυνατότητα, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, στα θύματα να προσφύγουν στα αστικά δικαστήρια ακόμη και αν το αδίκημα έχει παραγραφεί.

Η Κάρολ κατέθεσε ότι γνώρισε τον Τραμπ χρόνια πριν από τη συνάντησή τους στο πολυκατάστημα και τον θεωρούσε «ευχάριστο» και «κοινωνικό».

Στο Bergdorf, όπως είπε, έφευγε όταν ο Τραμπ την αναγνώρισε και της έτεινε το χέρι του, αναγκάζοντάς την να σταματήσει. «Είπε: “Ει, εσύ είσαι εκείνη η κυρία με τις συμβουλές”. Και απάντησα “Ει, εσύ είσαι εκείνος ο μεγιστάνας των ακινήτων”», συνέχισε.

Οι δυο τους άρχισαν να αστειεύονται και ο τόνος του Τραμπ ήταν «πειρακτικός», συμπλήρωσε, καταθέτοντας ότι εκείνος ήθελε να αγοράσει εσώρουχα για μια άλλη γυναίκα. Με αυτή την πρόφαση ης ζήτησε να δοκιμάσει ένα εσώρουχο και εκείνη αστειεύτηκε, αντιπροτείνοντάς του να το φορέσει ο ίδιος.

Στη συνέχεια ο Τραμπ την οδήγησε σε ένα δοκιμαστήριο, έκλεισε την πόρτα, την έσπρωξε στον τοίχο και τη βίασε, σύμφωνα με την ίδια.

Η Κάρολ προσπάθησε να συγκρατήσει τα δάκρυά της ενώ περιέγραφε πώς τον απώθησε. Είπε ακόμη ότι εκείνη την εποχή έριχνε το φταίξιμο στον εαυτό της, φοβόταν ότι θα έχανε τη δουλειά της και ότι ο Τραμπ θα την εκδικείτο εάν τον κατέδιδε.

Η απόφαση αυτή είναι η πρώτη που χαρακτηρίζει έναν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ ως θύτη σεξουαλικής επίθεσης, έγραψε ο Guardian.

Πρόκειται όμως για αστική υπόθεση, πράγμα που σημαίνει ότι ο Τραμπ δεν αντιμετωπίζει ποινικές συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στη δημόσια εικόνα του επιχειρηματία, του οποίου τα μπλεξίματα με τον νόμο δεν περιορίζονται στα παραπάνω.

Μόλις τον περασμένο μήνα ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ καθόταν και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου σε δικαστήριο του Μανχάταν, το οποίο απήγγειλε 34 κατηγορίες σε βάρος του. Τα αδικήματα αφορούν στην παραποίηση επαγγελματικών εγγράφων σε σχέση με την καταβολή χρημάτων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς το 2016. Ο ίδιος δήλωσε «αθώος», «not guilty», και σε αυτή την περίπτωση (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...