220
Μόσχα, 9 Μαΐου 2023: το ιστορικό σοβιετικό τανκς T-34 παρελαύνει μόνο του | EPA/STRINGER

Μόνο ένα τανκς (αλλά ποιο τανκς!) παρήλασε στην Κόκκινη Πλατεία

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2023, 17:28
Μόσχα, 9 Μαΐου 2023: το ιστορικό σοβιετικό τανκς T-34 παρελαύνει μόνο του
|EPA/STRINGER

Μόνο ένα τανκς (αλλά ποιο τανκς!) παρήλασε στην Κόκκινη Πλατεία

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2023, 17:28

Το μόνο τανκς που παρήλασε στην Κόκκινη Πλατεία εφέτος ήταν ένα παλιό T-34. Η κωδική ονομασία του ίσως δεν λέει πολλά σε όσους αγνοούν τα βασικά θέματα της Στρατιωτικής Ιστορίας. Ομως πρόκειται για το τεθωρακισμένο που «είπε πολλά» στους Γερμανούς και στα Βάφεν Ες Ες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μάλιστα το T-34 έλαβε μέρος στη Μάχη του Κουρσκ, το καλοκαίρι του 1943, η οποία κατέχει δύο διαχρονικές και απαράγραπτες διακρίσεις: εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη στην Ιστορία μάχη τεθωρακισμένων, ενώ θεωρείται και «κλειδί» για την εξέλιξη του Β’ ΠΠ καθώς σηματοδότησε την οπισθοχώρηση των Γερμανών μέχρι το… μπούνκερ του αρχηγού τους.

Μνημειώδες τανκς το T-34, λοιπόν. Τόσο πολύ μάλιστα, που έγινε και το ίδιο… μνημείο στη μεταπολεμική Σοβιετική Ενωση και σε πολλές άλλες χώρες. Ωστόσο ο δυνατός συμβολισμός του στην εφετινή 9η Μαΐου είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά είναι πιο πεζή και μάλλον δυσάρεστη για το Κρεμλίνο: «Τα υπόλοιπα άρματα μάχης δεν ήταν διαθέσιμα» όπως έγραψε η Corriere Della Sera.

Τι είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην εναρκτήρια της ρωσικής εθνικής γιορτής ομιλία του έχει καταγραφεί στο Protagon, ωστόσο εδώ μας απασχολεί η… επιδεικτική μοναξιά του T-34. Φαίνεται ότι οι εντυπώσεις δεν νίκησαν την ουσία: ο σημερινός πόλεμος, ο ρωσο-ουκρανικός, εξηγεί την απουσία νεοτέρων τύπων ρωσικών τανκς από την παρέλαση της 9ης Μαΐου…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...