972
Ο Τραμπ και η ενάγουσα: μια ακόμη δίκη για τον πρώην πρόεδρο | Reuters/CreativeProtagon

Δίκη Τραμπ, οι σοκαριστικές πρώτες αγορεύσεις: «Της χτύπησε το κεφάλι και τη βίασε»

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2023, 17:54
Ο Τραμπ και η ενάγουσα: μια ακόμη δίκη για τον πρώην πρόεδρο
|Reuters/CreativeProtagon

Δίκη Τραμπ, οι σοκαριστικές πρώτες αγορεύσεις: «Της χτύπησε το κεφάλι και τη βίασε»

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2023, 17:54

Ο δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ είπε στους ενόρκους στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης την Τρίτη ότι η αρθρογράφος Ελίζαμπεθ Τζέιν Κάρολ συνωμότησε με άλλες γυναίκες για να κατηγορήσουν ψευδώς τον πρώην πρόεδρο για βιασμό, επειδή τον «μισούν».

Από την άλλη πλευρά, την πρώτη ημέρα αυτής της αστικής δίκης που διεξάγεται σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν ειπώθηκε ότι η Κάρολ μήνυσε τον Τραμπ για συκοφαντική δυσφήμηση «για να καθαρίσει το όνομά της, να επιδιώξει δικαιοσύνη και να πάρει πίσω τη ζωή της», αφού ο πρώην πρόεδρος φέρεται να τη βίασε σε ένα πολυκατάστημα της Νέας Υόρκης το 1996.

Ο δικηγόρος του Τραμπ, Τζόζεφ Τακοπίνα, είπε στους ενόρκους, τρεις γυναίκες και έξι άντρες, ότι η Κάρολ υπέβαλε μήνυση με πολιτική σκοπιμότητα, για να πουλήσει ένα βιβλίο και για να τραβήξει την προσοχή του κοινού. Ο Τακοπίνα είπε ότι η κατηγορία του βιασμού επινοήθηκε από την Κάρολ και δύο άλλες γυναίκες που θα καταθέσουν για την επίθεση λίγο αργότερα. «Θέλουν να βλάψουν πολιτικά τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Τακοπίνα είπε στο δικαστήριο ότι η Κάρολ κατηγόρησε πρώτη φορά τον τότε πρόεδρο για βιασμό αφού συνάντησε τον Τζορτζ Κόνγουεϊ, ο οποίος ήταν πολύ επικριτικός προς τον Τραμπ και παντρεμένος με την Κέλιαν Κόνγουεϊ, μια από τις στενότερους συνεργάτες του προέδρου στον Λευκό Οίκο. Ο δικαστής έκανε δεκτή την ένσταση των δικηγόρων της Κάρολ κατά του επιχειρήματος.

Η Κάρολ κατηγορεί τον Τραμπ ότι της επιτέθηκε σε ένα δοκιμαστήριο του πολυκαταστήματος Bergdorf Goodman της Νέας Υόρκης το 1996, αφού πρώτα της ζήτησε βοήθεια για να επιλέξει ένα δώρο για μια φίλη του.

Η Κάρολ καθόταν ανέκφραστη στο μπροστινό μέρος της αίθουσας του δικαστηρίου, καθώς ο δικηγόρος της, Σον Κρόουλι, είπε στους ενόρκους ότι ο Τραμπ παρέσυρε την πελάτισσά του σε ένα καμαρίνι και στη συνέχεια της επιτέθηκε. Ο δικηγόρος είπε ότι ο Τραμπ χτύπησε το κεφάλι της Κάρολ στον τοίχο, ακινητοποίησε τα χέρια της πίσω με το ένα χέρι, της τράβηξε το καλσόν με το άλλο και στη συνέχεια έβαλε τα δάχτυλά του στον κόλπο της. Ο Κρόουλι είπε ότι η Κάρολ κλώτσησε τον Τραμπ, αλλά ήταν πολύ δυνατός για εκείνη. «Εβγαλε το χέρι του και πίεσε το πέος του μέσα της», είπε ο δικηγόρος στους ενόρκους.

Ο Κρόουλι «απάντησε» αυτό που είπε ότι θα ήταν δύο από τις βασικότερες ερωτήσεις στο μυαλό των ενόρκων. Γιατί η Κάρολ πήγε στο δοκιμαστήριο με τον Τραμπ; Και γιατί δεν ανέφερε τον υποτιθέμενο βιασμό στην αστυνομία εκείνη την εποχή;

Ο δικηγόρος είπε πως όταν ο Τραμπ πρότεινε στην Κάρολ να δοκιμάσει ένα διαφανές κορμάκι, εκείνη του το έδωσε πίσω και του απάντησε ότι θα έπρεπε να το δοκιμάσει ο ίδιος, καθώς ήταν στα χρώματά του. Στη συνέχεια ο Τραμπ την πήρε από το μπράτσο και την οδήγησε στο δοκιμαστήριο. «Για αυτήν, η κατάσταση ήταν ακίνδυνη και αστεία», είπε ο Κρόουλι. «Η αλήθεια είναι ότι δεν είδε τον Τραμπ ως απειλή».

Ο Κρόουλι είπε ότι η Κάρολ διηγήθηκε την ιστορία σε δύο φίλες της μετά την επίθεση. Η μία τη συμβούλεψε να πάει στην αστυνομία. Η άλλη της είπε να μείνει σιωπηλή, επειδή ο Τραμπ ήταν ένας πολύ ισχυρός άνδρας. Ο Κρόουλι είπε ότι η Κάρολ ήταν «γεμάτη φόβο και ντροπή» που την κράτησαν σιωπηλή για δεκαετίες. «Στο μυαλό της, για πολλά χρόνια, νόμιζε ότι αυτό που της συνέβη ήταν δικό της λάθος», είπε ο Κρόουλι στο σώμα των ενόρκων.

H Ελίζαμπεθ Τζιν Κάρολ (κέντρο) αποχωρεί από το δικαστήριο μετά την πρώτη ημέρα της αστικής δίκης (REUTERS/Brendan McDermid)

Οταν η Κάρολ αποφάσισε να μιλήσει μετά την εκλογή του Τραμπ το 2016 και με την άνοδο του κινήματος #MeToo, αντιμετώπισε ένα μπαράζ «σεξιστικών επιθέσεων» από τον πρόεδρο. Ο Κρόουλι είπε ότι η κατάθεση του Τραμπ στα τέλη του περασμένου έτους θα παράσχει καταδικαστικά στοιχεία εναντίον του. Σημείωσε ότι, αρνούμενος την υποτιθέμενη επίθεση, ο πρώην πρόεδρος είχε πει ότι «η Κάρολ δεν ήταν ο τύπος του». «Ολοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Ελεγε ότι ήταν πολύ άσχημη για να της επιτεθεί», είπε ο δικηγόρος στους ενόρκους.

Ο Κρόουλι είπε ότι κατά τη διάρκεια της κατάθεσης, στον Τραμπ παρουσιάστηκε μια φωτογραφία του να συναντά την Κάρολ στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ομως εκείνος μπέρδεψε τη γυναίκα της φωτογραφίας με τη δεύτερη σύζυγό του, τη Μάρλα Μέιπλς, που ο Κρόουλι είπε ότι ήταν «πολύ ο τύπος του».

Ο δικηγόρος του Τραμπ κατηγόρησε την Κάρολ για κατάχρηση του δικαστικού συστήματος προκειμένου να εκφράσει το μίσος της για τον πρώην πρόεδρο. «Η Ε. Τζέιν Κάρολ δεν μπορεί να σου πει την ημερομηνία βιασμού της. Δεν μπορεί να σου πει τον μήνα κατά τον οποίο ισχυρίζεται ότι έχει βιαστεί. Δεν μπορεί να σου πει την εποχή. Δεν μπορεί να σου πει καν τη χρονιά», είπε, επισημαίνοντας ότι η ενάγουσα έχει πει στο παρελθόν ότι ήταν το 1995 ή το 1996.

Ο Τακοπίνα είπε στους ενόρκους ότι είναι εντελώς απίθανο σε ένα μεγάλο πολυκατάστημα να μην είδε κανείς την Κάρολ και τον Τραμπ μαζί και να μην υπήρχε προσωπικό στο σημείο όπου έλαβε χώρα η φερόμενη επίθεση. Είπε επίσης ότι ήταν συνήθης πρακτική στο Bergdorf Goodman να κρατούν τα αποδυτήρια κλειδωμένα έως ότου ένας πελάτης ζητήσει να τον αφήσουν να μπει και ωστόσο η Κάρολ είπε ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή. Ο Τακοπίνα επίσης αμφισβήτησε την εκδοχή της Κάρολ στο γιατί δεν κάλεσε την αστυνομία.

«Η Κάρολ κάποτε κάλεσε την αστυνομία όταν έφηβοι βανδάλισαν το γραμματοκιβώτιό της, αλλά όχι όταν τη βίασαν», είπε στους ενόρκους.

Νωρίτερα, το σώμα των ενόρκων επιλέχθηκε από μια ομάδα περίπου 100 ατόμων που ρωτήθηκαν αν μπορούσαν να αφήσουν κατά μέρος τις πολιτικές πεποιθήσεις και τις απόψεις τους για το κίνημα #MeToo για να διαχειριστούν δίκαια την υπόθεση.

Ισως είναι απογοητευτικό για τον Τραμπ και την Κάρολ ότι κανείς από τους ενόρκους δεν τους ακολουθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ούτε έχει διαβάσει τις στήλες ή τα βιβλία τους. Αλλά σχεδόν οι μισοί είχαν παρακολουθήσει τον Τραμπ να παρουσιάζει το τηλεοπτικό πρόγραμμα «The Apprentice».

Η δίκη συνεχίζεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...