417
| Creative Protagon / Reuters

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Μπάιντεν κατά Τραμπ, πράξη δεύτερη

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2022, 16:39

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Μπάιντεν κατά Τραμπ, πράξη δεύτερη

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2022, 16:39

Τι διακυβεύεται στις ενδιάμεσες  εκλογές των ΗΠΑ; Κατά τον ανταποκριτή της Repubblica στη Νέα Υόρκη Πάολο Μαστρολίλι, η ομαλή λειτουργία του Κογκρέσου και η νομοθετική παραγωγικότητα. Διότι επί δύο χρόνια αυτά τα δεδομένα θα πάψουν να υπάρχουν εφ’ όσον οι Ρεπουμπλικανοί νικήσουν τους Δημοκρατικούς στις εκλογές αυτές, που θα γίνουν τον επόμενο μήνα, στις 8 Νοεμβρίου, για την ακρίβεια.

Σε λιγότερο από έναν μήνα, οι Αμερικανοί θα ψηφίσουν για την ανανέωση  των 435 εδρών της Βουλής, των 35 από τις 100 της Γερουσίας, αλλά και για την εκλογή νέων κυβερνητών σε 36 Πολιτείες. Τα προγνωστικά θέλουν τους Ρεπουμπλικανούς να έχουν 70% πιθανότητες να ανακτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ οι Δημοκρατικοί έχουν 67% πιθανότητες να διατηρήσουν τις έδρες τους στη Γερουσία. Οι «αβέβαιες έδρες» στη Βουλή αφορούν 58 Δημοκρατικούς και 26 Ρεπουμπλικανούς. Ενδέχεται, δε, να τερματιστεί η καριέρα της Νάνσι Πελόζι ως προέδρου.

Στη Γερουσία οι «αβέβαιες έδρες» είναι τέσσερις και μοιρασμένες: αφορούν τις Πολιτείες  Πενσιλβάνια, Ουισκόνσιν, Τζόρτζια και Νεβάδα. Δεδομένου ότι μέχρις στιγμής επικρατεί ισοβαθμία 50-50 στις έδρες του εν λόγω Σώματος και ότι η διαφορά γίνεται με την ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, το σκηνικό είναι εύθραυστο και συνεπώς ενδιαφέρον.

Στην Πενσιλβάνια, ο Δημοκρατικός Φέτερμαν προηγείται ελαφρώς του Ρεπουμπλικανού Οζ, τον οποίο υποστηρίζει ο Τραμπ, ωστόσο η ψαλίδα κλείνει. Στο Ουισκόνσιν, ο εν ενεργεία Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζόνσον απειλείται από τον Δημοκρατικό Μαντέλα Μπαρνς. Στην Τζόρτζια, ο εν ενεργεία Δημοκρατικός Γουόρνοκ, πάστορας της εκκλησίας όπου κήρυξε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, πρέπει να παλέψει με τον πρώην αστέρα του ποδοσφαίρου Γουόκερ.

Στα γκάλοπ της Νεβάδας η Δημοκρατική  γερουσιαστής Κορτέζ Μάστο βρίσκεται δύο μονάδες πίσω από τον Ρεπουμπλικανό Ανταμ Λάξαλτ. Ο ιταλός συντάκτης έγραψε ότι ενδιαφέρουσες είναι οι μάχες των γερουσιαστών στη Φλόριντα και στην Αριζόνα. Σε Φλόριντα και Αριζόνα παίζονται και οι καρέκλες των κυβερνητών. Η περίπτωση του Ρον ντε Σάντις, έγραψε ο Μαστρολίλι, προκαλεί το ενδιαφέρον επειδή «υπό την προϋπόθεση της νίκης του» βέβαια, θα πλασάρει τον εαυτό του «σαν σταθερή εναλλακτική λύση των Ρεπουμπλικάνων απέναντι στον Τραμπ» όσον αφορά την προεδρική κούρσα του 2024.

«Οι Ρεπουμπλικανοί ποντάρουν και παίζουν τα ρέστα τους στον πληθωρισμό, στα θέματα ασφαλείας, στο Μεταναστευτικό και στη γενική δυσαρέσκεια από τη διοίκηση Μπάιντεν. Από πλευράς τους οι Δημοκρατικοί ελπίζουν στην άμβλωση και στην αντιπάθεια για τον Τραμπ. Αν πάρουν τη Βουλή, οι Ρεπουμπλικανοί θα παραλύσουν τη νομοθετική ατζέντα του προέδρου. Τα αποτελέσματα των υποψηφίων που προωθεί ο Τραμπ θα δείξουν τη δική του δυναμική στην κούρσα για το χρίσμα του κόμματός του και για την επάνοδό του στον Λευκό Οίκο το 2024».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...