674
Αριστερά, αντίγραφο του τούνελ που περνούσε από το Δυτικό στο Ανατολικό Βερολίνο, κατασκευασμένο από κοινού από τη CIA και τη βρετανική MI-6 , όπλα του Σαντάμ Χουσεΐν και δεξιά, η είσοδος στα κεντρικά γραφεία της CIA στο Λάνγκλεϊ | CreativeProtagon/Reuters

Στα άδυτα του Μουσείου της CIA

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2022, 11:45
Αριστερά, αντίγραφο του τούνελ που περνούσε από το Δυτικό στο Ανατολικό Βερολίνο, κατασκευασμένο από κοινού από τη CIA και τη βρετανική MI-6 , όπλα του Σαντάμ Χουσεΐν και δεξιά, η είσοδος στα κεντρικά γραφεία της CIA στο Λάνγκλεϊ
|CreativeProtagon/Reuters

Στα άδυτα του Μουσείου της CIA

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2022, 11:45

Το Μουσείο της CIA, άγνωστο και απρόσιτο για το ευρύ κοινό (καθώς δεν επιτρέπονται επισκέπτες, παρά μόνο τα στελέχη της υπηρεσίας και κάποιες ειδικές εξαιρέσεις επισκεπτών), μόλις ανακαινίστηκε για την επέτειο των 75 ετών από τη δημιουργία του. Σύμφωνα με άρθρο των Times του Λονδίνου, το συγκεκριμένο μουσείο φιλοξενεί πολλά εκθέματα που έχουν διαμορφώσει όχι μόνο την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια Ιστορία. Στεγάζεται στα κεντρικά γραφεία της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ωστόσο οι πόρτες του για το κοινό είναι ερμητικά κλειστές.

Το μουσείο φιλοξενεί 600 αντικείμενα, πολλά από τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου: Μια κρυφή κάμερα μέσα σε ένα πακέτο τσιγάρων, ένα περιστέρι που έχει ενσωματωμένη μια κατασκοπευτική κάμερα, ένα ποτήρι μαρτίνι που εκρήγνυται κ.ά. Είναι το μόνο μέρος, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει το αυθεντικό Καλάσνικοφ που βρέθηκε δίπλα στο πτώμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά και το δερμάτινο τζάκετ του ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν.

Ενα περιστέρι με ενσωματωμένη κατασκοπευτική κάμερα εκτίθεται στο μουσείο της CIA (REUTERS/Evelyn Hockstein)

Στο μουσείο αυτό, όμως, υπάρχουν και πληροφορίες για ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις της CIA: Οπως, για παράδειγμα, μία μακέτα του κτιριακού συγκροτήματος στο οποίο είχε καταφύγει ο Οσάμα μπιν Λάντεν, στο Πακιστάν. Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, είχε δει μία ανάλογη μακέτα, προτού εγκρίνει την επιδρομή που σκότωσε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, το 2011. «Η δυνατότητα να βλέπουμε τα πράγματα σε τρισδιάστατη μορφή βοήθησε στην πραγματικότητα, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς και τους χειριστές μας, να σχεδιάσουν την αποστολή», εξηγεί ο διευθυντής του μουσείου, Ρόμπερτ Μπάιερ.

Η μακέτα του κτιρίου στο οποίο σκοτώθηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν μετά την αμερικανική στρατιωτική επιδρομή (REUTERS/Evelyn Hockstein)

Το πιο πρόσφατο έκθεμα που μόλις αποχαρακτηρίστηκε αφορά μια άλλη επίθεση που έγινε τον περασμένο Ιούλιο, όταν ένας αμερικανικός πύραυλος έπληξε ένα συγκρότημα, στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ. Στόχος ήταν ο νέος ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Το έκθεμα είναι μια μακέτα του κτιριακού συγκροτήματος που χρησιμοποιήθηκε για την ενημέρωση του Τζο Μπάιντεν, την 1η Ιουλίου 2022, σχετικά με την αποστολή της αμερικανικής υπηρεσίας. Ο Ζαουάχρι χτυπήθηκε από drone, όσο βρισκόταν στο μπαλκόνι, ενώ τα στελέχη της CIA είχαν περάσει μήνες μελετώντας τις κινήσεις του.

Τα 600 αντικείμενα εκτίθενται με χρονολογική σειρά, από την ίδρυση της CIA, το 1947, με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 να αποτελούν σαφή άξονα για τη στροφή της υπηρεσίας προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC, σε άρθρο που φιλοξενεί για το Μουσείο της CIA, πολλά από τα εκθέματα τα έχουν δωρίσει άνθρωποι που έχασαν συγγενείς τους από τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους. Ενα από αυτά τα αντικείμενα είναι το σακίδιο μιας επιβάτη, σε ένα από τα δύο αεροπλάνα που έπεσαν πάνω στους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (φωτογραφία κάτω).

REUTERS/Evelyn Hockstein

Οπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, το κοινό του μουσείου αποτελείται από το προσωπικό της CIA, καθώς και κάποιους επίσημους προσκεκλημένους. Ωστόσο, το μουσείο δεν επικεντρώνεται μόνο στην επιτυχία της αμερικανικής υπηρεσίας. Στο εσωτερικό του, υπάρχει ακόμα και μία ενότητα για το φιάσκο της Εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων. Αλλά υπάρχουν και αναφορές για την αποτυχία ανεύρεσης όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. «Αυτό το μουσείο δεν είναι ένα μουσείο, απλώς για χάρη της Ιστορίας. Πρόκειται για ένα λειτουργικό μουσείο», τονίζει ο διευθυντής του, «αφηγούμαστε στους υπαλλήλους της CIA την ιστορία μας, τόσο την καλή, όσο και την κακή. Επειτα, βεβαιώνουμε ότι τα στελέχη μας κατανοούν την ιστορία, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, στο μέλλον. Πρέπει να μαθαίνουμε τόσο από τις επιτυχίες, όσο και αποτυχίες μας, για να γινόμαστε καλύτεροι», σημειώνει ο Μπάιερ.

Το μουσείο φιλοξενεί επίσης αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στην αποστολή διάσωσης έξι διπλωματών στο Ιράν, μετά την επανάσταση του 1979. Στην ιστορία αυτή βασίστηκε η ταινία «Επιχείριση Argo», την οποία σκηνοθέτησε χρόνια αργότερα ο δημοφιλής ηθοποιός και σκηνοθέτης, Μπεν Αφλεκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...