807
Ο νέος ΥΠΕΞ της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, με την ιδιότητα του πρεσβευτή επισκέφθηκε το Τέξας τον περασμένο Μάιο και φόρεσε καουμπόικο καπέλο | Liao Pan/China News Service via Getty Images

Εναν… Αμερικανό έκανε ο Σι υπουργό Εξωτερικών της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2023, 11:15
Ο νέος ΥΠΕΞ της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, με την ιδιότητα του πρεσβευτή επισκέφθηκε το Τέξας τον περασμένο Μάιο και φόρεσε καουμπόικο καπέλο
|Liao Pan/China News Service via Getty Images

Εναν… Αμερικανό έκανε ο Σι υπουργό Εξωτερικών της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2023, 11:15

Μα, είναι δυνατόν να συντελεστεί αιφνίδια επαναπροσέγγιση της Κίνας με τη Δύση; Δεν πέρασε πολύς καιρός αφότου ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον Πούτιν, μέσω τηλεδιάσκεψης βέβαια, ότι είναι έτοιμος να ανεβάσει το επίπεδο της στρατηγικής συνεργασίας με τη Ρωσία. Στη συνέχεια, πάντως, ο Σι έκανε αρκετές ενδιαφέρουσες κινήσεις στη σκακιέρα, οι οποίες υποδηλώνουν κάποια προσπάθεια επανάκτησης της χρήσιμης σχέσης με τις ΗΠΑ και με την Ευρώπη – χρήσιμης τόσο από πολιτικής απόψεως, όσο και από εμπορικής.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις ανήκουν στην Corriere della Sera, η οποία εξετίμησε δεόντως την τοποθέτηση του πρεσβευτή Τσιν Γκανγκ, 56 ετών, στη θέση του υπουργού  Εξωτερικών της Κίνας. Την απόφαση έλαβε, εννοείται, προσωπικώς ο Σι. Ο Γκανγκ, λίγες ώρες πριν από την αλλαγή του χρόνου ήταν ακόμη πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον. Και την τελευταία περίοδο των υψηλών εντάσεων (Ταϊβάν και σινορωσική φιλία) προσπάθησε να κρατήσει ανοικτό τον διάλογο με τους Αμερικανούς.

Ο Γκανγκ έκανε συμβολικές χειρονομίες: στις 28 Δεκεμβρίου, προτού αναχωρήσει από τις ΗΠΑ για να αναλάβει τα νέα καθήκοντά του, πήγε να δει έναν αγώνα μπάσκετ του ΝΒΑ. Και όχι μόνο τον είδε, αλλά έριξε και ο ίδιος ελεύθερες βολές, διασκεδάζοντας την ομήγυρη των φιλάθλων, αν και φορούσε το κοστούμι του. Καλά τα πήγε, έτσι οι Ιταλοί χαρακτήρισαν την εμφάνισή του «αξιοπρεπή». Το χάρηκε και ο ίδιος, αν κρίνει κανείς από την ανάρτηση που έκανε στο Twitter.

Στην ίδια πλατφόρμα, της οποίας μέχρι στιγμής υπήρξε επιμελής τροφοδότης και όπου έχει πάνω από 270.000 «οπαδούς», ο Γκανγκ προβάλλει πρωτοχρονιάτικο τσιτάτο του Σι, ώστε να το μελετήσουν οι Αμερικανοί: «Το έθνος μας είναι συνδεδεμένο με τον κόσμο» είχε πει ο πρόεδρος. Μεγάλες κουβέντες! Επιπλέον, ο Γκανγκ έγραψε και ένα αποχαιρετιστήριο σχόλιο στην Washington Post, υπενθυμίζοντας ότι «το μέλλον του πλανήτη εξαρτάται από τη σταθερή σχέση ΗΠΑ και Κίνας». Διαβεβαίωσε, δε,  τους Αμερικανούς ότι κοντά τους έζησε «αξέχαστες στιγμές». Ποιος αμφιβάλλει…

Επειτα από τη διπλή απεύθυνσή του στο αμερικανικό κοινό –και στη μάζα (γήπεδο), και στην ελίτ (Washington Post)–, ο Γκανγκ σήκωσε τα μανίκια και έπιασε δουλειά. Εχει πολύ κοπιαστικό έργο να επιτελέσει, αφού θα προετοιμάσει τη συνάντηση του Σι με τον Τζο Μπάιντεν. Το ταξίδι του Σι στις ΗΠΑ θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο, στο πλαίσιο της Συνόδου της APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation / Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού), που θα λάβει χώρα στο Σαν Φρανσίσκο. Σίγουρα οι χαμηλοί τόνοι του διπλωμάτη υπουργού θα εξομαλύνουν τις σινοαμερικανικές αντιθέσεις.

«Ο Πούτιν είναι τρελός»

Αλλα διεθνή Μέσα, όπως οι Financial Times, εκτίμησαν και αυτά ότι επίκειται αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Κίνας: «Υπάρχει σχέδιο του Σι να επαναφέρει την οικονομία στην τροχιά της και να ξανακερδίσει συμπάθειες». Το Μέσο του Σίτι έγραψε ότι «αρκετοί κινέζοι αξιωματούχοι, συνομιλώντας ιδιωτικά με τους Financial Times, προσπάθησαν να δώσουν σαφές μήνυμα για τις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας υπό το πρίσμα του Ουκρανικού» και ότι «τα ίδια είπαν και σε ορισμένους ευρωπαίους διπλωμάτες». Αυτό το «μήνυμα» είναι σκληρό: «Κάποιοι ήταν καυστικοί. ‘‘Ο Πούτιν είναι τρελός’’, μας είπε ένας κινέζος αξιωματούχος, αρνούμενος να κατονομαστεί στο ρεπορτάζ. Η απόφαση της εισβολής ελήφθη από πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων. Απλώς η Κίνα δεν πρέπει να ακολουθεί τη Ρωσία».

Επειτα, σχολίασε η Corriere, δεν μετράει μόνο το ότι η Ρωσία θα βγει υποβαθμισμένη από το ουκρανικό τέλμα, ότι θα καταστεί «δευτερεύουσα δύναμη». Είναι και το θέμα της εξαπάτησης της Κίνας που βαραίνει. «Πηγές από το Πεκίνο υποστηρίζουν ότι στη διαβόητη συνάντηση των Πούτιν και Σι στις 4 Φεβρουαρίου 2022 στο Πεκίνο, ο ‘‘τσάρος’’ έκρυψε τα χαρτιά του, ενώ στην πραγματικότητα είχε ήδη σχεδιάσει την επίθεση για τις 24 Φεβρουαρίου. Οι Κινέζοι ένιωσαν ότι εμπαίζονται». Μάλιστα, η Corriere έγραψε ότι τη νύφη πλήρωσε με υποβιβασμό ο Λε Γιουτσένγκ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών που μέχρι τότε εθεωρείτο κορυφαίος ειδικός στα ρωσικά ζητήματα.

Αρκούν οι δηλώσεις του Γκανγκ και οι δηκτικές σπόντες ανωνύμων πηγών για να πιστέψουμε ότι ο πρόεδρος Σι προετοιμάζει την επαναπροσέγγιση με τη Δύση; Θα δείξει το μέλλον. Πάντως, έκανε κάποια βήματα: εγκατέλειψε την αδιέξοδη και καταστρεπτική για την οικονομία πολιτική του «μηδενικού κρούσματος» και επέτρεψε ξανά τα διεθνή ταξίδια από και προς την Κίνα. Τον Νοέμβριο υποδέχθηκε πολύ εγκάρδια τον καγκελάριο της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, και τον Δεκέμβριο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Θα ακολουθήσουν οι επισκέψεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρζια Μελόνι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...