297
Αμερικανοί στρατιώτες πάνω σε ένα τεθωρακισμένο Stryker, στη διάρκεια άσκησης στην Εσθονία, τον περασμένο Μάρτιο | EPA/VALDA KALNINA

Λίγο πριν τη μεγάλη επίθεση των Ρώσων, το ΝΑΤΟ στέλνει τανκς στο Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2023, 14:07
Αμερικανοί στρατιώτες πάνω σε ένα τεθωρακισμένο Stryker, στη διάρκεια άσκησης στην Εσθονία, τον περασμένο Μάρτιο
|EPA/VALDA KALNINA

Λίγο πριν τη μεγάλη επίθεση των Ρώσων, το ΝΑΤΟ στέλνει τανκς στο Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2023, 14:07

Την ώρα που οι Ρώσοι προετοιμάζονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες δυτικών υπηρεσιών, για μεγάλη εαρινή επίθεση στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να πολλαπλασιάσει τη στρατιωτική του βοήθεια στους Ουκρανούς, στέλνοντας μεταξύ άλλων, τα πολυπόθητα για το Κίεβο, σύγχρονα άρματα μάχης.

Οπως αναφέρουν οι Times, μεταξύ των βαρέων όπλων που φαίνεται πως θα σταλούν, είναι θωρακισμένα οχήματα μάχης Stryker από τις ΗΠΑ, πυροβόλα Archer από τη Σουηδία, άρματα μάχης Challenger 2 από τη Βρετανία και γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 1 ή 2, καθώς αυξάνεται η διεθνής πίεση στο Βερολίνο για την αποστολή τους.

Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, θα συζητήσουν ένα νέο πακέτο αποστολής όπλων, σε σύσκεψη στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία την επόμενη εβδομάδα, ως μέρος της προμήθειας πιο προηγμένων οπλικών συστημάτων στον ουκρανικό στρατό.

Ηδη, την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλία ανακοίνωσε την αποστολή «ελαφρών τεθωρακισμένων» AMX-10 RC, οι ΗΠΑ την αποστολή 50 μαχητικών οχημάτων πεζικού Bradley και η Γερμανία 40 Marder, τα οποία το Κίεβο είχε ζητήσει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Γερμανία και ΗΠΑ συμφώνησαν επίσης να στείλουν αμυντικά συστήματα πυραύλων Patriot. Το Πεντάγωνο σχεδιάζει να φέρει ουκρανούς στρατιώτες στις ΗΠΑ για εκπαίδευση στα συστήματα.

Ο Νικολάι Πατρούσεφ, επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι «τα γεγονότα» στην Ουκρανία δεν είναι μία σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. «Είναι μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, ειδικά με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία».

Από την άλλη μεριά, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Μόσχα αναμένεται να αρχίσει να κινητοποιεί έως και μισό εκατομμύριο επιπλέον στρατιώτες για μια νέα επίθεση μετά την απώλεια εδάφους στις περιοχές Χερσώνα και Χάρκοβο, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα είναι κοντά στην πλήρη κατάληψη της Σολεντάρ στο Ντονέτσκ, όπου μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...