364
H αμερικανίδα κατάσκοπος του Κάστρο στα νιάτα της – τη λεγόμενη μέση ηλικία την πέρασε στη φυλακή | Wikipedia

Ελεύθερη η κατάσκοπος που πρόδωσε τις ΗΠΑ για τον Κάστρο

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2023, 11:15
H αμερικανίδα κατάσκοπος του Κάστρο στα νιάτα της – τη λεγόμενη μέση ηλικία την πέρασε στη φυλακή
|Wikipedia

Ελεύθερη η κατάσκοπος που πρόδωσε τις ΗΠΑ για τον Κάστρο

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2023, 11:15

H Αννα Μοντές, η πορτορικανικής καταγωγής Αμερικανίδα με τη μεγάλη καριέρα στις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, συνεργάστηκε με το αντίπαλον δέος της Καραϊβικής, δηλαδή με την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο. Συνελήφθη από τους Αμερικανούς τον Σεπτέμβριο του 2001 και πέρασε 25 χρόνια στη φυλακή του Φορτ Γουόρθ, στο Τέξας, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Την άφησαν ελεύθερη την περασμένη Παρασκευή επειδή επέδειξε «καλή διαγωγή».

H Corriere della Sera πιάστηκε από την είδηση της αποφυλάκισης, θυμήθηκε τον βίο και την πολιτεία της 65 ετών σήμερα Μοντές και έγραψε σχετικώς. Υπήρξε γνωστή με το παρατσούκλι «βασίλισσα της Κούβας», σημείωσαν οι Ιταλοί.

Κομβικό σημείο στην υπόθεσή της υπήρξαν οι ισλαμιστικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τρομοκρατικές πράξεις ευρείας κλίμακας, που έθεσαν σοβαρό ζήτημα ασφαλείας στις ΗΠΑ. Αν και η γυναίκα δεν είχε καμία σχέση με αυτές και με την Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν, ακριβώς σε εκείνη τη συγκυρία οι Αμερικανοί την κατηγόρησαν ότι αποκάλυψε μυστικά στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ στην κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο. Από το 1985 και μέχρι τότε η Μοντές εργαζόταν στην υπαγομένη στο Πεντάγωνο DIA (Defence Intelligence  Agency).

Η καριέρα της στην DIA ήταν αξιόλογη: υπήρξε υψηλόβαθμη κατάσκοπος, με ειδίκευση στον κουβανικό στρατό. Ετσι, της χρεώθηκε διαρροή πληροφοριών προς την Αβάνα και συμβολή στη δολοφονία κάποιου αμερικανού αξιωματικού των ειδικών δυνάμεων στο Ελ Σαλβαδόρ. Η δίκη που ακολούθησε ήταν αποκαλυπτική. Η Μοντές παραδέχθηκε ότι είχε αποκαλύψει στις κουβανικές υπηρεσίες την ταυτότητα τεσσάρων αμερικανών πρακτόρων, και τελικώς κατάφερε να διαπραγματευθεί μια ποινή φυλάκισης 25 ετών.

Εμεινε αλησμόνητο ένα απόσπασμα από την απολογία της Μοντές στη δίκη της: «Συμμετείχα στη δραστηριότητα που με φέρνει ενώπιον σας», είχε πει, «επειδή υπάκουσα στη συνείδησή μου και όχι στον Νόμο». Ταυτόχρονα, είχε μιλήσει υπέρ του καθεστώτος του Κάστρο: «Η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα είναι σκληρή, άδικη, αντίθετη με την καλή γειτονία. Ενιωσα υποχρεωμένη να τοποθετηθώ».

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι εκείνης της εποχής είχαν δηλώσει ότι η Μοντές στρατολογήθηκε από την κουβανική μυστική υπηρεσία μεταξύ 1979 και 1985, όταν δεν είχε καμία σχέση με το Πεντάγωνο, αφού εργαζόταν σε μια υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι Κουβανοί, συνεπώς, την έπεισαν να αναζητήσει εργασία σε κάποια πιο χρήσιμη για κατασκοπεία αμερικανική υπηρεσία. Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία – η ιστορία της «βασίλισσας των κατασκόπων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...