296
Το άρμα στην κατάσταση που βρέθηκε με τις μεταλλικές διακοσμήσεις εμφανείς | pompeiisites.org

Ενα άθικτο άρμα, άλλος ένας θησαυρός της Πομπηίας στο φως

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2021, 15:03
Το άρμα στην κατάσταση που βρέθηκε με τις μεταλλικές διακοσμήσεις εμφανείς
|pompeiisites.org

Ενα άθικτο άρμα, άλλος ένας θησαυρός της Πομπηίας στο φως

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2021, 15:03

Ενα σχεδόν άθικτο άρμα, το οποίο διατηρεί ακόμη τις μεταλλικές λεπτομέρειες της κατασκευής, ήλθε στο φως στη Πομπηία, σε βίλα λίγο έξω από τη πόλη, η οποία καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Είναι ένα μοναδικά διατηρημένο εύρημα από τις κυριολεκτικά τελευταίες στιγμές της πόλης, όταν χιλιάδες άνθρωποι και ζώα πέθαναν επί τόπου.

Οι συνθήκες ήταν ιδανικές για τη διατήρηση μέσα στην τέφρα που φύλαξε κινητά αντικείμενα για 20 αιώνες.

Το εύρημα εντοπίστηκε σε κατοικία έξω από τα τείχη, στο βόρειο τμήμα της πόλης, σε περιοχή που τα τελευταία χρόνια υποφέρει από λαθρανασκαφές. Από καθαρή τύχη κάποιες τομές στο έδαφος που είχαν γίνει παράνομα δεν έπεσαν πάνω στο μοναδικό αυτό εύρημα, αναφέρουν οι αρχαιολόγοι.

Πρόκειται για ένα μεγάλο άρμα που χρησιμοποιείτο σε τελετές. Εχει τέσσερις ρόδες και μέρος του είναι σιδερένιο, ενώ κάποια διακοσμητικά είναι χάλκινα. Eχουν ακόμη διατηρηθεί ίχνη από οργανικά υλικά, όπως τα σχοινιά και κάποια υπολείμματα διακόσμησης με λουλούδια.

Τα απανθρακωμένα ξύλινα δοκάρια της στέγης που από τύχη δεν έπεσαν στο άρμα για να το καταστρέψουν
Ο καθαρισμός του άρματος έπρεπε να γίνει με μεγάλη προσοχή για να μην διαταραχθεί το σπάνιο εύρημα

Το άρμα βρέθηκε πολύ κοντά σε στάβλο όπου το 2018 είχαν εντοπιστεί τρία άλογα, θύματα και αυτά της έκρηξης, ένα από τα οποία είχε πάνω του τα χαλινάρια του. Από τύχη, μάλιστα, το άρμα δεν καταστράφηκε από τα ξύλινα δοκάρια της στέγης, τα οποία κατέρρευσαν κατά την έκρηξη του ηφαιστείου.

Πρόκειται για μια εξαιρετική ανακάλυψη, τονίζει ο φορέας διαχείρισης της Πομπηίας, γιατί όχι μόνο προσθέτει πολλά στην ιστορία του κτιρίου όπου βρέθηκε, αλλά και γιατί είναι μοναδικό δείγμα τουλάχιστον για την Ιταλία, διατηρημένο σε άριστη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News