288
Το έργο είναι σε πολύ καλή κατάσταση και ξεχωρίζουν τα ζωηρά του χρώματα | EPA/CESARE ABBATE

Βρήκαν τοιχογραφία με τη Λήδα και τον κύκνο στις στάχτες της Πομπηίας

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2018, 08:45
Το έργο είναι σε πολύ καλή κατάσταση και ξεχωρίζουν τα ζωηρά του χρώματα
|EPA/CESARE ABBATE

Βρήκαν τοιχογραφία με τη Λήδα και τον κύκνο στις στάχτες της Πομπηίας

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2018, 08:45

Εναν από τους αγαπημένους μύθους της αρχαιότητας, που ενέπνευσε καλλιτέχνες για πολλούς αιώνες, έχει θέμα τοιχογραφία που εντοπίστηκε σε βίλα στην αρχαία Πομπηία.

Μέσα στην ηφαιστειακή τέφρα του Βεζούβιου που κάλυψε τα πάντα, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ένα καλοδιατηρημένο έργο με τη Λήδα, μυθική βασίλισσα της Σπάρτης, και τον Δία που μεταμορφώθηκε σε κύκνο για να συνευρεθεί μαζί της.

Η Λήδα έχει τον κύκνο στην αγκαλιά της.

Κατά τον μύθο, συνευρέθηκε αργότερα και με τον άνδρα της Τυνδάρεω και έτσι γέννησε δύο αβγά, από τα οποία βγήκαν τέσσερα παιδιά, η (ωραία) Ελένη και η Κλυταιμνήστρα που ήταν δίδυμες, και οι επίσης δίδυμοι ήρωες Κάστορας και Πολυδεύκης.

Η Λήδα εικονίζεται με τον κύκνο στην αγκαλιά της

Η νωπογραφία, που έχει εξαιρετικά ζωηρά χρώματα, ανακαλύφθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης μετά τις βροχές του τελευταίου διαστήματος.

Το έργο πρέπει να κοσμούσε την κρεβατοκάμαρα της πολυτελούς κατοικίας και είχε φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε η Λήδα να δίνει την εντύπωση ότι κοιτάει στα μάτια όποιον έμπαινε στο δωμάτιο.

Σε άλλο σημείο του ίδιου κτιρίου, όπως γράφει το BBC, βρέθηκε σε κακή κατάσταση τοιχογραφία με τον Πρίαπο, τον θεό της γονιμότητας, ο οποίος εικονίζεται να ζυγίζει το πέος του.

Ιδιοκτήτης της κατοικίας ήταν πιθανόν κάποιος πλούσιος έμπορος που ήθελε να δώσει την εντύπωση ότι ήταν μορφωμένος, ζωγραφίζοντας νωπογραφίες με θέματα από αρχαίους μύθους.

Η Πομπηία και το γειτονικό Ερκουλάνεουμ καταστράφηκαν το 79 μ.Χ. από την έκρηξη του Βεζούβιου. Αν και πολλοί κατάφεραν να διαφύγουν, χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη, ενώ ένα τεράστιο στρώμα τέφρας και ηφαιστειακών υλικών κάλυψε τα πάντα, επιτρέποντας την διατήρηση των δύο πόλεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...