566
Η Εμερ Κουκ, εκτελεστική διευθύντρια της EMA ανακοινώνει το νεότερο πόρισμα για το εμβόλιο που ανέπτυξαν από κοινού η AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης | YouTube/EMA

ΕΜΑ: Οι θρόμβοι από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πολύ σπάνια παρενέργεια

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 17:24
Η Εμερ Κουκ, εκτελεστική διευθύντρια της EMA ανακοινώνει το νεότερο πόρισμα για το εμβόλιο που ανέπτυξαν από κοινού η AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
|YouTube/EMA

ΕΜΑ: Οι θρόμβοι από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πολύ σπάνια παρενέργεια

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 17:24

Η επιτροπή ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε το νεότερο συμπέρασμα για τη σύνδεση πρόκλησης θρόμβων στο αίμα μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca, σύμφωνα με το οποίο «οι σπάνιοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να αναφέρονται πλέον στις πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca».

Επιπλέον, η επιτροπή αναφέρει πως τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως εάν εμφανίσουν συμπτώματα αυτού του συνδυασμού θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων.

Σύμφωνα με την ΕΜΑ τα συμπτώματα που μπορεί να είναι ύποπτα είναι και θα πρέπει να μας ανησυχήσουν και να ενημερώσουμε τον γιατρό είναι:

  • Δύσπνοια
  • Πόνος στο στήθος
  • Πρήξιμο στα πόδια
  • Επίμονος κοιλιακός πόνος
  • Νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολή όραση
  • Μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης.

Ωστόσο, όπως έσπευσε να διευκρινίσει η Εμερ Κουκ, εκτελεστική διευθύντρια της EMA, «τα οφέλη του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν των πιθανών κινδύνων».

Η ίδια τόνισε ότι η ΕΜΑ συνεχίζει να διερευνά το ενδεχόμενο πρόκλησης θρόμβων από το εμβόλιο της AstraZeneca και δεν έχει καταλήξει ακόμη σε τελικό συμπεράσματα.

Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ θα συνεδριάσουν αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της ΕΜΑ. Η Μάρτα Τεμίντο, η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας που ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, θα προεδρεύσει της συνεδρίασης, η οποία αναμενόταν να γίνει στις 19:00 (ώρα Ελλάδος).

Υπενθυμίζεται ότι χθες η EMA τήρησε αποστάσεις από τη δήλωση του επικεφαλής των εμβολιασμών του Οργανισμού  Μάρκο Καβαλιέρι (εδώ), ο οποίος είχε αποκαλύψει, όπως αποδείχθηκε, σε ιταλική εφημερίδα, ότι υπάρχει σύνδεση του εμβολίου με τα περιστατικά θρομβώσεων.

Η ΕΜΑ διενήργησε εμπεριστατωμένη ανασκόπηση 62 περιπτώσεων θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου και 24 περιπτώσεων θρόμβωσης σπλαχνικής φλέβας που αναφέρθηκαν στη βάση δεδομένων ασφάλειας της ΕΕ για τα φάρμακα (EudraVigilance) στις 22 Μαρτίου 2021, 18 από τα οποία ήταν θανατηφόρα.

Μία εύλογη εξήγηση για το συνδυασμό θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι μια ανοσοαπόκριση, που οδηγεί σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που παρατηρείται μερικές φορές σε ασθενείς που έλαβαν ηπαρίνη (θρομβοπενία που προκαλείται από ηπαρίνη, HIT). Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) ζήτησε νέες μελέτες και τροποποιήσεις σε συνεχιζόμενες μελέτες για την παροχή περισσότερων πληροφοριών και θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες που απαιτούνται.

Καμία αλλαγή προς το παρόν στην Ελλάδα

Δεν πρόκειται να υπάρξει σήμερα ή αύριο κάποια αλλαγή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας, εξηγεί μιλώντας στο Protagon η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια εξηγεί ότι «η ΕΜΑ πέταξε το μπαλάκι στο κάθε κράτος, καθώς όπως εξήγησε η κυρία Κούκ οι εθνικές αρχές ενδέχεται να παρέχουν πρόσθετες οδηγίες σχετικά με τη διάθεση του εμβολίου με βάση την κατάσταση στη χώρα τους. Αυτό σημαίνει ότι θα περιμένουμε τα νεότερα δεδομένα σύντομα, και τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσουμε και θα αποφασίσουμε εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα εμβολιασμού».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συμμετέχει την Τετάρτη στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ, όπου θα αναλυθούν όλα τα νεότερα δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZenca.

Τις επόμενες ημέρες οι ειδικοί με όλα τα δεδομένα στα χέρια τους, αναμένεται να συνεδριάσουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθως να ανακοινωθεί η απόφαση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...